Cdk roept raadsleden Landsmeer bij zich
Tijdens de eerste raadsvergadering in Landsmeer na de val van wethouder Breij en het uiteenvallen van de coalitie was de spanning voelbaar.
De Noord-Hollandse cdk Arthur van Dijk heeft de leden van de gemeenteraad van Landsmeer uitgenodigd om op 9 februari op het provinciehuis te spreken over de ontstane situatie in de gemeente en mogelijke vervolgstappen om de bestuurlijke verhoudingen te normaliseren.
Verliezers
Van Dijk zal daar zijn observaties delen van de ingelaste besloten en openbare raadsvergadering op 19 januari j.l., toen wethouder Marion Breij een motie van wantrouwen aan de broek kreeg en opstapte. Afgelopen donderdagavond, tijdens de normale raadsvergadering, zei burgemeester Léon de Lange dat er in deze situatie ‘alleen maar verliezers’ zijn. ‘Ik spreek dan ook de wens uit dat we elkaar spoedig zullen hervinden en de draad weer met elkaar, raad, college en organisatie, kunnen oppakken.’
Vertrouwen
De Lange hoort positieve én kritische geluiden. Geluiden die hem doen beseffen ‘dat we nog een flinke winst kunnen behalen op het gebied van communicatie en samenwerking mét elkaar’. ‘Ik zie het dan ook mede als mijn taak dat er meer wederzijds inzicht en begrip komt.’ De burgemeester riep op om ‘het vertrouwen in elkaar herstellen’ en ‘te werken aan de ambities en wensen die we hebben voor onze inwoners’. ‘Nu is de tijd aangebroken om samen weer vooruit te kijken en voortgang te boeken.’
Informateur
Maar volgens Het Parool was de onderlinge irritatie tussen raadsleden ‘de hele avond voelbaar waarbij de spanning op sommige momenten om te snijden was’. Axel Damme, fractievoorzitter van grootste partij Lokaal Landsmeer, kondigde aan de verantwoording te nemen om coalitiegesprekken te gaan voeren en op zoek te gaan naar een informateur. Een meerderheidscoalitie vormen zal lastig worden, want de partijen die met Lokaal Landsmeer willen besturen vormen een minderheid.
Openbaar
Een andere optie is dat D66 als tweede grootste partij het initiatief neemt en met VVD en PvdA een coalitie vormen, aangevuld met CDA en GroenLinks om een meerderheid te vormen. Tijdens de raadsvergadering werd die meerderheid wel gevonden voor het schrappen van de eventuele aankoop van het oude raadhuis (een hoofdpijndossier) en het opheffen van de geheimhouding van het onderzoek naar wethouder Breij dat vorige week nog achter gesloten deuren werd besproken. Daarin moet nog een en ander worden zwartgelakt, dus het zal nog enige tijd duren voor het rapport openbaar wordt. De vraag is dan ook wat er welke zaken openbaar worden gemaakt en welke niet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.