Advertentie

Geen kleinere raden, toch bezuiniging

Het kabinet voert de bezuiniging van 18 miljoen euro op het gemeentefonds door, ondanks dat het wetsvoorstel tot verkleining van gemeenteraden niet doorgaat. SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft hierover Kamervragen gesteld.

25 september 2013

Hoewel het wetsvoorstel om gemeenteraden te verkleinen van tafel is, voert het kabinet de ingeboekte bezuiniging van 18 miljoen euro op het gemeentefonds wel gewoon door. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) het naadje van de kous weten.

Dualiseringscorrectie

Het plan was om het aantal raadsleden vanaf maart 2014 terug te brengen op het niveau van voor de dualisering. Toepassing van deze zogeheten ‘dualiseringscorrectie’ zou een vermindering van 1.500 raadsleden betekenen en daarmee een besparing opleveren van zeker 18 miljoen euro. Vooruitlopend op de wetsbehandeling in Tweede en Eerste Kamer besloot het kabinet Rutte II deze 18 miljoen vanaf 2015 als bezuiniging in te boeken.

Generale korting

Het initiatiefwetsvoorstel tot reductie van het aantal raadsleden van inmiddels oud-Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) sneuvelde op 9 juli in de Eerste Kamer. Uit de rijksbegroting 2014 Gemeentefonds van Binnenlands Zaken blijkt dat is besloten de 18 miljoen euro desondanks als ‘generale korting’ op het gemeentefonds in te boeken.

Financiële gevolgen

Van Raak wil van de minister weten waarom hij de financiële gevolgen van een niet-aangenomen wet toch doorvoert. Daarnaast wil hij weten wat dit voor gemeenten betekent. ‘Waarop gaan zij bezuinigen om deze generale korting te compenseren, nu het aantal raadsleden en de daarmee gemoeide kosten gewoon gelijk blijven?’, aldus Van Raak.


Niet-doorgevoerde wetten

Daarnaast wil het SP-Kamerlid weten of en welke plannen de minister nog meer heeft om bij niet-doorgevoerde wetten en beleidsvoornemens de bezuinigingen toch door te voeren. Tot slot wil hij een uitspraak van de minister of ook het omgekeerde mogelijk is. Is het denkbaar dat al ingeboekte bezuinigingen níet worden doorgevoerd, ook in het geval een wet wel doorgaat. ‘Bijvoorbeeld dat u de geplande decentralisaties in de jeugdzorg en Awbz wel doorvoert, maar de bezuinigingen die daarmee samenhangen niet?’, aldus Van Raak in zijn schriftelijke vragen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter elbers / gepensioneerd
Grotere gemeenten hebben relatief minder last van deze procentuele korting. Kleine gemeenten worden hierdoor sterk beperkt in hun uitgaven. Vraag: Is dit een straf voor het zelfstandig blijven van de kleine gemeenten?
Sjef van de Poel / Deelgemeentesecretaris Rotterdam-Charlois
Ik had het in 2011 en 2012 al voorspeld: de voornemens om de zetelaantallen van parlement, provincie- en gemeentebesturen te verkleinen, als onderdeel van een daadkrachtig beleid om met minder bestuurders verder te gaan, raken in het moeras als de deelgemeenten in Rotterdam en Amsterdam eenmaal bij wet zijn opgeheven. Die deelgemeenten waren en zijn dus inderdaad een 'gemakkelijk slachtoffer' van regering en parlement. In eigen vlees snijden doet men liever niet! Een voorbeeld van bestuurlijke lafheid.
Advertentie