Kamerleden willen herstel voor Groningers
In reacties op het rapport van de enquêtecommissie benadrukken Kamerleden dat de staat moet werken aan herstel voor de gedupeerden.
De ‘ereschuld’ die het kabinet heeft tegenover de gedupeerden van de Groningse gaswinning moet zo snel mogelijk worden ingelost. Daar lijken vrijwel alle politieke partijen het over eens, zo blijkt uit een inventarisatie van reacties op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die de Groningse gaswinning onderzocht.
Erkenning
Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden beaamt de conclusie van de enquêtecommissie dat de overheid een ereschuld heeft in te lossen bij de Groningers. ‘Dit rapport is eerst en vooral een erkenning voor Groningen en haar inwoners en wat zij al die jaren hebben meegemaakt. Wij hebben begrip voor de kwaadheid en onmacht die veel mensen voelen. We mogen in Den Haag nooit wegkijken voor het leed dat in Groningen is veroorzaakt’, aldus de liberaal.
Aftreden
De PVV vindt dat premier Mark Rutte moet aftreden. ‘Degene die gedurende het hele proces premier was en gefaald heeft, is premier Rutte’, reageert de grootste oppositiepartij. ‘De belangen van de Groningers zijn jarenlang bewust genegeerd. De veiligheid en gezondheid van de Groningers speelden geen rol.’
Eindeloos leed
De PvdA pleit ervoor om te investeren in de ‘voorzieningen, leefbaarheid en verduurzaming’ van de Groningse dorpen die hard zijn geraakt door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. ‘De sociale spanningen, ongelijke behandeling en het eindeloze leed rechtvaardigen dat’, zo reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook hij spreekt van een ‘ereschuld’.
‘Tot op de dag van vandaag zijn Shell en Exxon bezig met processen en het afwentelen van kosten op de Staat, in plaats van recht te zetten wat zij fout deden’, zegt Nijboer over de conclusies van het rapport. De Groningse politicus vindt het ‘typerend’ dat bestuurders pas in actie kwamen nadat ze aansprakelijk werden gesteld. ‘Niet om Groningers recht te doen, maar om aansprakelijkheid af te wenden.’
Onmenselijk
Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks vindt het ‘onmenselijk dat de regering consequent het financiële belang van de Staat, Shell en Exxon boven de veiligheid van de inwoners van Groningers gesteld heeft’. Ook hij vindt dat de ‘ereschuld’ aan Groningen moet worden ingelost. Klaver noemt het handelen rond de gaswinning ‘een grove schending van de grondwettelijke taak van de overheid: haar inwoners beschermen.’
Groot onrecht
Erkenning van het leed is het zeker. Dat zei commissaris van de Koning in Groningen René Paas vrijdag na de presentatie van de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie die de aardgaswinning in Groningen onderzocht.
Kamerlid Tom van der Lee, die de commissie leidde, wond er volgens Paas ‘geen doekjes om dat er hier groot onrecht is gebeurd. Ik heb zelf het woord 'mishandeld' wel eens gebruikt. Hier was maar één belang dat dominant was, dat was het grote belang van het geld. En daar is iedereen die het ongeluk had om boven de gasbel te wonen, de dupe van geworden.’ Dat dat ‘niet per ongeluk’ was maakt volgens Paas ‘dat er, zoals de voorzitter ook zei, een morele dimensie aan vastzit. Dat de Staat echt iets recht te zetten heeft’. Hij denkt dat de commissie daarbij ‘niet denkt aan kleinigheden’.
In het langverwachte enquêterapport staat dat Nederland een ereschuld heeft aan Groningers. Paas vindt dat een juiste term. Hij stelt dat nu alles op alles gezet moet worden dat er gestopt wordt met ‘te weinig, te laat en te bureaucratisch’. Ga mensen helpen. Als mensen jaren van hun leven kwijt zijn dan is daar niets meer aan te doen. Maar je kunt er wel iets substantieels tegenover zetten.’
Doof
De SP vindt dat de enquêtecommissie over de gaswinning ‘pijnlijk duidelijk maakt hoe Groningers bewust de vernieling in worden geholpen door de Staat. Het is erkenning, maar tegelijk weinig nieuws’, laat Tweede Kamerlid Sandra Beckerman weten. Ze wijst erop dat Groningers dit al jaren zeggen, maar dat de opeenvolgende kabinetten van premier Mark Rutte ‘jarenlang doof waren’. De partij wil op korte termijn een debat hierover met Rutte, ‘de enige bestuurlijke constante die bij allebei deze schandalen van begin tot nu betrokken is’.
Emotionele dag
CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder spreekt van ‘een aangrijpende conclusie’ van de parlementaire enquêtecommissie die de perikelen rond de gaswinning in Groningen onderzocht. Mulder was aanwezig bij de presentatie van de commissie in Zeerijp. ‘Het is een zwaarbeladen en emotionele dag. Met de aangrijpende conclusie dat het leed van de Groningers stelselmatig is miskend. Er ligt een grote opgave voor Den Haag om die erkenning nu te geven en deze ereschuld in te lossen.’
Bloei
Partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat het herstel van de aardbevingsschade in Groningen ‘milder, makkelijker en menselijker’ moet verlopen. Het belangrijkst vindt ze dat er ‘erkenning, recht en perspectief’ komt voor de mensen die getroffen zijn.
Bekker vindt dat er een ‘zorgvuldig vervolg’ moet komen, zodat de enquête ‘niet bij woorden blijft’. Dat moet gebeuren in gesprek met Groningers en daarna in een debat met de Tweede Kamer en het kabinet. Die gesprekken moeten volgens de fractieleider gaan over ‘hoe we investeren in het herstel en de bloei van Groningen én hoe we oog houden voor het mentale welzijn, juist van de jongste generatie’.
Jongeren
Regeringspartij D66 hoopt dat het rapport van de enquêtecommissie naar de gaswinning ‘een belangrijke stap kan zijn in het herstel van vertrouwen van Groningers, na jarenlange wanhoop, stress en gebrek aan perspectief’. Dat zegt D66-Kamerlid Faissal Boulakjar.
Voor hem is duidelijk dat ‘iedere weg voorwaarts voor Groningen begint met zicht op een veilig thuis’. De regering moet volgens Boulakjar na het werk van de commissie aan de slag met een ‘langetermijnperspectief’ voor de Groningers en ‘specifiek voor Groningse jongeren’.
Snoeihard
Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren spreekt van ‘snoeiharde, pijnlijke en terechte conclusies’ van de commissie. Volgens haar zijn de ‘Groningers ontzettend in de steek gelaten’. Het rapport van de enquêtecommissie die de gaswinning in de noordelijke provincie onderzocht laat zien dat ‘geld domineerde’ en dat het falen van het systeem leidde tot ‘rampzalige gevolgen’.
Excuses
‘En nu volle bak door met echte schadecompensatie voor Groningers, die het vertrouwen in ons bestuur volledig kwijt zijn’, laat Tweede Kamerlid Laurens Dassen (Volt) in een reactie op de parlementaire enquêtecommissie weten. Hij vindt verder dat premier Mark Rutte zijn excuses moet aanbieden.
Tegemoetkoming
Volgens DENK maakt het rapport van de enquêtecommissie over Groningen duidelijk dat ‘de Staat nalatig is geweest in het erkennen van zijn eigen bijdrage in dit debacle’. Volgens de partij moet de Staat dan ook ‘over de brug komen in de tegemoetkoming van de Groningers’. De partij heeft ‘met verbijstering’ kennisgenomen van het rapport, hoewel volgens haar al veel bekend was.
Afstand
Bewindspersonen moeten vaker het land in om de figuurlijke afstand tussen minder stedelijke regio's en het Binnenhof te overbruggen, vindt Kamerlid Tom van der Lee, die de parlementaire enquêtecommissie naar het Groningse gasdossier leidde. ‘Het is belangrijk dat de overheid zich vaker in het gebied zelf laat zien’, zegt Van der Lee.
De enquêtecommissie schetst in haar verslag hoe het kabinet tal van signalen miste of niet serieus nam dat het misging in Groningen. Maanden, soms zelf jaren na de zware beving in Huizinge drong de ernst ervan bijvoorbeeld pas door. Het is van belang dat het kabinet ‘niet vanuit de theoretische, Haagse werkelijkheid papieren oplossingen maakt’. Daar zit ruimte voor verbetering, volgens Van der Lee.
De commissievoorzitter zegt het wel te waarderen dat staatssecretaris Hans Vijlbrief, die specifiek verantwoordelijk is voor Groningen en de gaswinning, ‘veel in de regio is’. Vijlbrief werkt enkele dagen per maand vanuit Groningen, en spreekt veel met gedupeerden.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1. woningen met beperkte schade (afwikkeling via schade-experts met directe uitbetaling rechtstreeks aan de eigenaar. Eigenaar regelt zelf de uitvoering.
2. woningen die moeten worden gerenoveerd en aardbevingsbestendig moeten worden gemaakt.
3. woningen die in het kader van gemeentelijke plannen voor herstructuring van buurten en wijken een specifieke aanpak vereisen.
Waarom de leider van het Kabinet nooit eerder heeft ingegrepen dan wel heeft kunnen ingrijpen en meer openheid van zaken heeft gegeven is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk.
Daar is deze enquêtecommissie helemaal niet voor nodig en/of zou deze commissie helemaal niet nodig moeten zijn. Sommige Kamerleden vragen hier al jaren om. Kamerleden die nu pas wakker worden praten voor de bühne.