Coronacrisis heeft beperkte invloed op vestigingendynamiek
Coronacrisis heeft beperkte invloed op vestigingendynamiek
De cijfers over het totale aantal vestigingen van bedrijven en instellingen in augustus zijn nu beschikbaar in het dashboard. Er kwamen in augustus ruim 19.500 nieuwe vestigingen bij. Dit aantal is hoger dan in juli 2020 en hoger dan de toename in augustus 2018 en 2019. Het aantal beëindigde vestigingen is in augustus echter ook fors toegenomen: met 15.500 is dit het hoogste aantal beëindigde vestigingen sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart. Het saldo is met ruim 4.000 vestigingen uiteindelijk nog ruim positief. Over heel 2020 is er sprake van per saldo een toename van 38.000 vestigingen. Vorig jaar waren dit er 47.000.
Tekst loopt door onder figuur.
Figuur 1 – Vestigingen per maand
De grootste toename van het aantal nieuwe vestigingen is te vinden in de sectoren Zakelijke dienstverlening, Overheid en Onderwijs, Zorg en Overige dienstverlening. Het aantal beëindigde vestigingen in de sectoren Informatie en communicatie en Zakelijke dienstverlening laat een opvallend verloop zien. Het aantal beëindigingen was in mei en juni groot, in juli ‘normaal’ en in augustus fors hoger. Per saldo is er in augustus een afname van het aantal vestigingen in deze sectoren.
Het aantal faillissementen ligt ondanks de coronacrisis nog steeds lager dan in 2018 en 2019. In de eerste acht maanden van 2019 waren er 2.500 faillissementen, dit jaar staat de teller nu op 2.000.
Tekst loopt door onder figuur.
Figuur 2 – Faillisementen per maand
Met het Handelsregister van de Kamer van Koophandel als basis is modelmatig bepaald wat voor LISA relevante vestigingen zijn waar betaald werk wordt verricht. Deze monitor geeft een benadering van het aantal nieuwe vestigingen en bedrijfsbeëindigingen. Ook het aantal banen dat aan deze vestigingen gerelateerd is, wordt weergegeven. Let op: groei en krimp van het aantal banen bij bestaande vestigingen wordt niet weergegeven. De gegevens uit deze monitor worden maandelijks bijgewerkt.
We hopen met dit dashboard beleidsmakers en beslissers inzicht te geven in de gevolgen van het coronavirus op de economie in hun eigen regio/sector en daarmee input voor economisch (ondersteunings-) beleid.
Cijfermateriaal op basis van een andere sector- of regio-indeling is uiteraard ook mogelijk. Daarvoor kunt u contact opnemen met Marcel Hulshof of Robert Nordeman van I&O Research.
Het dashboard
Bekijk het dashboard hier.
LISA staat voor Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen en is een databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaald werk wordt verricht. Zie ook www.lisa.nl
Contact
Robert Nordeman, Onderzoeker
020-308 48 33 / r.nordeman@ioresearch.nl
Marcel Hulshof, Data specialist
053-200 52 80 / m.hulshof@ioresearch.nl
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.