bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Wijzigingen Klimaatakkoord positief ontvangen

Wijzigingen Klimaatakkoord positief ontvangen. Nauwelijks effect op stemintentie Provinciale Statenverkiezingen

19 maart 2019
IenO-windmolens.jpg

Nauwelijks effect op stemintentie Provinciale Statenverkiezingen.

Peiling gehouden van 15 tot 18 maart, i.o.v. Algemeen Dagblad

Nu per saldo positief oordeel Klimaatakkoord
Het oordeel over het concept-Klimaatakkoord is – na de doorrekening van het CPB en PBL en de door het kabinet aangekondigde wijzigingen – omgeslagen van per saldo negatief naar per saldo positief. Een derde van de kiezers (33%) oordeelt nu positief over het concept-Klimaatakkoord, ruim een kwart (27%) negatief. Dit lijkt vooralsnog geen effect te hebben op het stemgedrag bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag: net als een week geleden zou de VVD de grootste partij worden, direct gevolgd door Forum voor Democratie. GroenLinks wordt gezien als ‘winnaar van het Klimaatakkoord’, maar lijkt er in vergelijking met vorige week geen zetels mee te winnen.

Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het Algemeen Dagblad. Dit onderzoek is gehouden voordat het nieuws over de aanslag in Utrecht maandagochtend bekend werd.

 

Kiezers D66, GroenLinks, CDA, VVD, ChristenUnie en PvdA meest positief
Kiezers van D66 zijn het meest positief over het concept-Klimaatakkoord (inclusief de aangekondigde aanpassingen), gevolgd door de kiezers van GroenLinks, CDA, VVD, ChristenUnie en PvdA. Misschien niet geheel toevallig: de kiezers van de coalitiepartijen en de partijen waarvan na de Provinciale Statenverkiezingen ‘constructieve oppositie’ verwacht wordt. De verschillen met februari zijn het grootst onder kiezers van CDA, VVD en D66, zij zijn nu beduidend positiever dan drie weken geleden. Kiezers van Forum voor Democratie, PVV, SP en 50 Plus zijn het minst positief, van de kiezers van PVV (62%) en Forum voor Democratie (68%) is meer dan de helft negatief over het Klimaatakkoord.

Maatregelen in balans
Eind februari vond een derde dat maatregelen uit het concept-Klimaatakkoord te ver gingen, ruim een kwart (28%) vond ze niet ver genoeg gaan. Op dit moment, na de doorrekeningen en de wijzigingen die het kabinet heeft aangekondigd, lijkt het oordeel van de Nederlanders over het Klimaatakkoord in balans: een kwart noemt ze ‘voldoende’ (een stijging van 18% naar 25%) en ongeveer even grote aandelen vinden dit akkoord te ver (29%) als niet ver genoeg (28%) gaan.

GroenLinks door één op drie gezien als ‘winnaar Klimaatakkoord’
GroenLinks wordt het vaakst (door 35%) aangewezen als ‘winnaar van het Klimaatakkoord zoals het er nu ligt (inclusief de aangekondigde wijzigingen door het kabinet)’. Kiezers van bijna alle partijen zien GroenLinks het vaakst als de winnaar, niet alleen kiezers van GroenLinks (57 procent), maar ook kiezers van D66 (46%), PvdA (45%) en Forum voor Democratie (45%).
Na GroenLinks worden D66 (18%) en VVD (13%) relatief vaak gezien als winnaars.

Nauwelijks wijzigingen in peiling voor Provinciale Staten
Maar deze ‘overwinning’ levert GroenLinks vooralsnog geen extra zetels op. Net als een week geleden zou de partij in de Eerste Kamer op 9 zetels (rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges: tussen 7 en 11 zetels) kunnen komen. De VVD zou op 20 maart met 11 zetels nog steeds de grootste partij worden en Forum voor Democratie zou daar – met 10 zetels – net achter kunnen eindigen. Voor VVD betekent dat 1 zetel minder dan vorige week, voor Forum voor Democratie 1 zetel meer, maar de verschillen zijn niet significant.

Steun, maar ook scepsis ten opzichte van maatregelen
Dat er een CO2-heffing voor bedrijven komt, wordt gesteund door drie kwart (76%) van de kiezers. Ook de verlaging van de energiekosten voor burgers krijgt een warm onthaal (73% oordeelt positief). Dat de landbouwsector meer moet gaan bijdragen, wordt gesteund door 59 procent. Hier is de groep die negatief oordeelt het grootst: 16 procent. Vooral kiezers van SGP (44% negatief), PVV (28%), CDA (23%) en ChristenUnie (23%) oordelen kritisch.

Ondanks het relatief positieve oordeel is er voor veel kiezers nog steeds veel onduidelijkheid en bestaat er wantrouwen over de vraag of het kabinet zich gaat houden aan beloftes. Ruim de helft (54 procent van degenen die bekend zijn met het akkoord) zegt: het is nog steeds niet duidelijk wat het Klimaatakkoord concreet inhoudt.

Per saldo is een iets groter deel ervan overtuigd dat de nieuwe plannen het Klimaatakkoord eerlijker maken (31%) dan niet (25%). Maar het vertrouwen dat het kabinet de daad bij het woord zal voegen, is laag. Zo heeft meer dan de helft van de kiezers (53%) er geen vertrouwen in dat het kabinet de energierekening daadwerkelijk gaat verlagen.

Meer informatie

Klik hier voor het gehele rapport

Media

Verantwoording
I&O Research voerde dit een landelijk representatief onderzoek – in opdracht van het Algemeen Dagblad– uit onder 2.240 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van vrijdag 15 tot en met maandagochtend 18 maart 2019.

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers is afkomstig uit het I&O Research Panel (n=2.110). Daarnaast zijn 130 deelnemers via PanelClix (6%) benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research en Algemeen Dagblad als bron.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.