bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Achterban ChristenUnie ziet samenwerking met D66 zitten

Achterban ChristenUnie ziet samenwerking met D66 zitten. D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie.

28 juni 2017

D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie.

  • De variant die nu op de formatietafel ligt (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) kan rekenen op de steun van ruim een derde van de kiezers (36 procent). Vrijwel een even groot deel (33 procent) heeft op voorhand geen positief beeld van dit kabinet.
  • Driekwart van de ChristenUnie-kiezers ziet samenwerking met D66 in een kabinet met VVD en CDA zitten. D66-kiezers zijn hierover verdeeld: een derde is positief, een derde neutraal en nog eens een derde is negatief.
  • Kiezers van VVD en CDA zijn in ruime meerderheid positief over deze coalitie, evenals SGP-stemmers.

Nieuwe verkiezingen reële optie voor kiezers bij uitblijven meerderheidskabinet

  • Ruim vier op de tien kiezers vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, als er voor 1 september geen meerderheidskabinet is geformeerd. Verder zijn er naar verhouding meer kiezers die een minderheidscoalitie willen verkennen (32 procent), dan kiezers die partijen verder willen laten zoeken naar een meerderheidskabinet (16 procent). Kiezers lijken duidelijk rekening te houden met het scenario van een minderheidskabinet, nu de formatie 100 dagen onderweg is. Overigens hoeven beide opties elkaar niet uit te sluiten, maar we hebben kiezers expliciet gevraagd naar hun eerste voorkeur.
  • Kiezers van PVV, 50 Plus, Forum voor Democratie en SP zijn in meerderheid voorstander van nieuwe verkiezingen. Dit zijn partijen die (vooralsnog) aan de zijlijn van de formatie staan.

 

Een derde sluit in het algemeen coalitie met PVV niet uit

  • Ruim een derde van de kiezers is voorstander van regeren met de PVV, als dit de enige mogelijkheid is om een meerderheidscoalitie te vormen. Ruim de helft van de kiezers (55 procent) wijst deze variant zonder meer af. Een op de tien weet het niet.
  • Als gevraagd wordt of de eigen partij in een kabinet met de PVV moet gaan zitten, zien twee op de vijf kiezers dit zitten. Per saldo zijn alleen Forum voor Democratie- en 50 Plus-stemmers voorstander van een coalitie met de PVV. SGP-stemmers zijn verdeeld. Kiezers van de overige partijen zijn in meerderheid tegen het delen van regeringsverantwoordelijkheid met de PVV.

 

Winst voor PVV en Forum voor Democratie, CDA zakt iets terug

  • Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, is de VVD met 31 zetels opnieuw de grootste partij. De verschuiving ten opzichte van de verkiezingsuitslag (-2 zetels) valt binnen de statistische nauwkeurigheidsmarges.
  • Op rechts zien we een plus voor de PVV (+3) en Forum voor Democratie (+2). Het CDA verliest er drie en komt uit op 16 zetels.
  • D66 blijft stabiel op 19 zetels, op enige afstand gevolgd door GroenLinks (15 zetels), SP (12 zetels) en de PvdA (10 zetels).

Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.943 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van donderdag 15 juni tot en met zondag 18 juni 2017. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Klik hier voor het gehele rapport.

Meer informatie

 

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Werner de Jong
Kom op d66 doorzetten.
Freek
De Christen Unie. is een goede keuze.