Draagvlak voor duurzame en bereikbare steden
Draagvlak voor duurzame en bereikbare steden. Peiling onder de twintig grootste gemeenten (G20) in hoeverre er steun is voor maatregelen die bijdragen aan het verduurzamen, beter bereikbaar en gezonder maken van deze gemeenten.
Milieudefensie wil verandering in gemeentelijk beleid omtrent mobiliteit en ruimte in de stad teweegbrengen. Het stedelijk beleid moet in de ogen van Milieudefensie zo worden ingericht dat het de luchtkwaliteit, het klimaat en de gezondheid van inwoners zo min mogelijk belast. Milieudefensie heeft I&O Research opdracht gegeven onder de inwoners van de twintig grootste gemeenten (G20) te peilen in hoeverre er steun is voor maatregelen die bijdragen aan het verduurzamen, beter bereikbaar en gezonder maken van deze gemeenten.
Gemeenten moeten luchtkwaliteit verbeteren
In alle G20-gemeenten wil een meerderheid van de inwoners dat het openbaar vervoer uitstootvrij gemaakt wordt en dat vervuilende auto’s uit de binnenstad worden geweerd. Wat betreft het autovrij maken van zones rondom gevoelige bestemmingen is er veel variatie tussen gemeenten: in Zaanstad steunt 76% van de inwoners deze maatregel, terwijl in Haarlem 46% hier achter staat.
Gebruik deelauto’s om CO2-uitstoot te verminderen
De steun voor CO2-uitstoot-beperkende maatregelen is het grootst in Amsterdam. Daar staan veel inwoners ook achter het terugbrengen van het aantal parkeerplaatsen (50%).
Ruimte voor fietsers en groen ten koste van autoverkeer
Van twee derde van de inwoners van de G20 mag ruimte voor groen en fietsers ten koste gaan van de ruimte voor autoverkeer (64% groen; 65% fietsers). Meer ruimte voor groen mag niet ten koste gaan van de fietsers en andersom liever ook niet. Met uitzondering van Haarlemmermeer geldt dit voor alle G20-gemeenten.
In alle gemeenten steun voor korting op OV voor lage inkomens
Een meerderheid van de G20-inwoners vindt het een goed idee om inwoners met lage inkomens korting te geven op het openbaar vervoer. In Amsterdam, Rotterdam en Arnhem zijn bijna zeven op de tien inwoners hier voor, terwijl dat in Den Haag, Amersfoort en Zwolle ruim de helft is.
Onderzoeksverantwoording
I&O Research voerde van 11 tot en met 22 januari 2018 een online onderzoek uit naar de standpunten van de inwoners van de G20 omtrent mobiliteit en ruimte in de stad. In totaal hebben 3.244 personen meegedaan aan het onderzoek (2.131 uit het I&O Research Panel en 1.113 van Panelclix). Het aantal deelnemers per gemeente varieert van 138 personen in Amersfoort tot 246 personen in Utrecht.
De onderzoeksresultaten zijn na herweging op gemeente, geslacht, leeftijd en politieke voorkeur representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder in de G20, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.
Lees hier het volledige rapport
Voor meer informatie over het onderzoek:
Joran Laméris | Onderzoeker I&O Research | j.lameris@ioresearch.nl | 020-33 306 70
Léonie Beunen | Persvoorlichter Milieudefensie | leonie.beunen@milieudefensie.nl | 020-5507 449
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.