bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Steun voor CO2-puntensysteem hangt sterk af van voorwaarden

Steun voor CO2-puntensysteem hangt sterk af van voorwaarden. Wat vinden Nederlanders van een puntensysteem?

26 augustus 2021
CO2.jpg

Stel: per huishouden krijg je een bepaald aantal CO2 punten die je vrij kunt besteden. Bijvoorbeeld aan vliegreizen, autorijden, vleesconsumptie en energieverbruik in huis. Als je punten tekort komt, kun je bijkopen. Als je punten overhoudt, kun je er geld aan verdienen. Ruim één derde (36%) van de Nederlanders staat positief tegenover zo’n systeem om CO2-uitstoot door huishoudens te beperken. Aanvullende voorwaarden zoals de deelname van grote bedrijven en andere landen zorgen voor meer steun. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde voor TNO.

Wat vinden Nederlanders van een puntensysteem?

Uit het onderzoek blijkt dat het draagvlak voor een CO2-puntensysteem in deze opzet niet heel groot is. Ruim één derde (36%) van de Nederlanders is voor, iets minder dan de helft van de Nederlanders is tegen. Vooral de keuzevrijheid binnen een puntensysteem wordt als positief ervaren.
In vergelijking met andere maatregelen om CO2 uitstoot terug te dwingen, zoals energiebesparing of het inzetten van hernieuwbare energie (respectievelijk 96% en 91% voor), is de steun voor het CO2 puntensysteem matig.


Aanvullende voorwaarden leiden tot meer steun voor puntensysteem

Meer Nederlanders staan positief tegenover een CO2 puntensysteem als het systeem aan bepaalde voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn: deelname van grote bedrijven en andere landen, en een verdeling van rechten waarbij rekening wordt gehouden met inkomen, kwetsbare groepen of bijzondere omstandigheden. Het draagvlak stijgt naar 51 procent als de rechten eerlijk verdeeld worden. Wanneer bedrijven meer voor hun CO2-uitstoot betalen dan ze nu doen, is zelfs twee derde (67%) van de Nederlanders positief over een CO2 puntensysteem.
Gebruiksvriendelijkheid is een minder belangrijke voorwaarde dan de eerlijkheid van de verdeling van de punten. Het “niet te veel gedoe zijn” van een CO2 puntensysteem draagt niet bij aan meer draagvlak.


Meer weten?

Download hier het rapport ‘Draagvlak voor een persoonlijk emissiehandelssysteem’ van TNO:, en hier een duiding van de resultaten door TNO.


Onderzoeksverantwoording

Dataverzameling vond plaats in januari 2021. Er werkten in totaal 1.212 Nederlanders afkomstig uit het I&O Research panel mee. De steekproef is gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding en regio. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (CBS). Hiermee is de steekproef representatief voor Nederlanders op basis van deze kenmerken.

 

Contact

Jolijn Polet, Onderzoeker

020-3084814 / j.polet@ioresearch.nl

Robbert Zandvliet, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 12 / r.zandvliet@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.