bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Kiezers: stel bestuursfuncties open voor nieuwe partijen

Kiezers: stel bestuursfuncties open voor nieuwe partijen. Voor de kiezers zijn in de eerste plaats kennis van het werkterrein en in de tweede plaats bestuurlijke ervaring de belangrijke kwaliteiten

28 november 2017

Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten. Vooral kiezers van de flankpartijen (met name PVV, Forum voor Democratie, 50 Plus en SP) zijn deze laatste mening toegedaan.

Het grootste deel van de kiezers is er niet van overtuigd dat bestuurders die voortkomen uit VVD, PvdA, CDA of D66 zorgen voor een stabiel bestuur van Nederland. Een ruime meerderheid wil juist dat het bestuurlijke systeem open is voor nieuwkomers – partijen als SP, PVV, 50 Plus of de Partij voor de Dieren – of partijloze bestuurders. Ook onder de achterban van VVD, D66, CDA, PvdA en CU bestaat draagvlak voor bestuurders afkomstig uit de andere partijen.

Voor de kiezers zijn in de eerste plaats kennis van het werkterrein en in de tweede plaats bestuurlijke ervaring de belangrijke kwaliteiten van ministers en staatssecretarissen. Dit geldt in meer of mindere mate voor elk van de kiezersgroepen en geeft een indicatie van het belang van een open toegankelijk publieke bestuur.

Verantwoording 
Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur. In een serie reportages onder de noemer ‘Schaduwmacht’, onderzoeken Vrij Nederland en Nieuwsuur de werking van de Nederlandse democratie. Voor de eerste publicatie (22 en 23 november 2017) onderzocht I&O Research in hoeverre het beeld van een ‘banencarrousel’ bij de kiezers bestaat en hoe open zij het bestuurlijke systeem zouden willen.

I&O Research voerde hiervoor een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.747 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van vrijdag 26 tot en met maandag 30 oktober 2017.

Klik hier voor het volledige rapport.

Meer informatie 
Peter Kanne: 06-31943707             
Laurens Klein Kranenburg: 053-4825025


Zie ook:
Bericht op Nieuwsuur
Blog Peter Kanne: ‘De bestuurlijke elite schiet zichzelf in de voet’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten.

Dit betekent kort gesteld dat men meent dat er sprake is van een onstabiel bestuur of wel vriendjes politiek (misschien is het daardoor wel enigszins stabiel want men heeft elkaar nodig en in de tang) .

Het lijkt dat hier een redelijk beeld wordt geschetst van de Staat van de politiek in Nederland.

De conclusie dat de bestuurlijke elite zichzelf in de voet schiet is daarom voor velen juist te achten.