bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Banengroei in 2021

Werkgelegenheidsonderzoek in opdracht van provincies.

24 maart 2022
Banengroei

Ondanks het tweede jaar corona lijkt het erop dat de werkgelegenheid in het afgelopen jaar in Nederland verder is gegroeid. Dat blijkt uit de eerste regionale werkgelegenheidscijfers waarbij het aantal banen t.o.v. 2020 is toegenomen. In opdracht van provincies voert I&O Research deze werkgelegenheidsonderzoeken uit. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de samenvoeging van alle regionale cijfers tot landelijke LISA[1] cijfers. Deze cijfers zijn begin april beschikbaar.

Enkele provincies hebben hun cijfers reeds gepubliceerd:

Gelderland

Het afgelopen jaar (2020-2021) is het aantal banen weer gegroeid. In totaal nam in de periode het aantal banen toe met 16.460 ofwel een groei van 1,6%. Het totaal aantal banen per 1 april 2021 kwam daarmee uit op 1.059.360. Ten opzichte van 2020 is in vrijwel alle sectoren het aantal banen toegenomen. De zorg was goed voor een toename van bijna 4.200 banen. Ook in de handel (+4.060) en in het onderwijs (+3.910) kwamen er veel banen bij. De sector die de meeste banen verloor is de horeca (-3.030).

Flevoland

In 2021 is in alle Flevolandse gemeenten het aantal banen en het aantal vestigingen gegroeid. De werkgelegenheid in Flevoland nam met ruim 4.000 banen toe. Een groei van 2,1% ten opzichte van vorig jaar. Hiermee nadert het aantal banen in Flevoland de 200.000. Wel was de relatieve groei van het aantal banen minder sterk dan in de afgelopen jaren. De groei van de werkgelegenheid is terug te zien in het merendeel van de sectoren. De coronacrisis had echter een stevige impact op de horeca en de sector cultuur, sport en recreatie. In deze sectoren verdwenen in een jaar tijd ongeveer 840 banen. In veel gevallen ging het hier om banen van minder dan 12 uur per week.

Overijssel

Het aantal banen is in Overijssel de laatste jaren relatief stabiel gebleven. In 2020 is de werkgelegenheid met 0,7% toegenomen en in 2021 met 0,8%. Maar voor veel werkenden en bedrijven waren deze twee jaren allesbehalve stabiel; velen pasten zich aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving aan. De bouwsector die grote bouwopgaven moet bewerkstelligen, is tussen 2019 en 2021 gegroeid met 3,4%. In de gezondheidszorg is het aantal banen met 5,2% gegroeid.

Regionale registers en LISA

De regionale werkgelegenheidsregisters worden in Nederland bijgehouden door  provincies en enkele grotere gemeenten. Om de registers actueel en compleet te houden wordt jaarlijks een werkgelegenheidsonderzoek uitgevoerd. I&O Research voert deze voor de meeste provincies uit. Door de regionale registers samen te voegen wordt het landelijke LISA bestand gemaakt. Dit bestand wordt al 25 jaar op systematische wijze bijgehouden en is daarmee dé bron voor werkgelegenheidscijfers tot op vestigingsniveau. De LISA informatie is via I&O Research beschikbaar.

Meer informatie:

Klik op de provincie voor meer informatie:

[1] LISA: Landelijk Informatie Systeem Arbeidsplaatsen, zie ook www.lisa.nl

Daan Breukel, Dataspecialist
053-200 52 84 / d.breukel@ioresearch.nl
Robert Nordeman, Onderzoeker
020-308 48 33 / r.nordeman@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.