Advertentie

'Ik probeer de smeerolie te zijn'

Vorig jaar werd Jan van de Zedde (57) benoemd tot zakelijk directeur van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden, een 'netwerkstad' met 260.000 inwoners. Van de Zedde ziet toe op een efficiënte bedrijfsvoering. Eerder was hij gemeentesecretaris van Papendrecht en directeur gemeentewerken in Zwijndrecht.

25 januari 2008

Waarom hebben ze u uitgekozen?
Ik was al betrokken bij de voorbereidingen van de gemeenschappelijke regeling. Op een gegeven moment ontstond de mogelijkheid om me daar een dag in de week mee bezig te houden. Vorig jaar groeiden we van 25 naar 1000 mensen. Eerst met een gezamenlijk ingenieursbureau, toen met een sociale dienst en een bureau leerplicht. Dit jaar kwam daar een servicecentrum bij, een belasting- en een onderzoeksbureau. Dat was het moment dat er naast een secretaris ook een zakelijk directeur moest komen.

 

En dan komt men bij u uit?
Het is een normale procedure geweest, hoor. Ik denk dat ik gekozen ben om mijn kennis met de verschillende Drechtsteden-gemeenten (Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Binnenmaas), de besturen en de organisaties. En misschien het belangrijkste: ik geloof al jaren in het belang van samenwerking.

 

Waarom eigenlijk?
Omdat het direct nut heeft. Het is beter voor de burger, de organisatie, de efficiency van de uitvoering. Je moet niet alles maar individueel doen. Dat leidt tot kwaliteitsverlies. Kijk, ik ben niet zo van de annexatie. De bezorgdheid daarover duikt overal op zodra je het over gemeenschappelijke regelingen hebt. Onze grote stad is Dordrecht, maar die slokt de zes kleinere gemeenten echt niet op. Integendeel, we vormen een echte netwerkstad. Alles gebeurt vanuit een zelfgekozen samenwerking, op een niet-vrijblijvende manier.

 

Wat merken de burgers ervan?
Nu al hebben we meer grip op het voortijdig schoolverlaten. Ook de sociale dienst is beter gestroomlijnd. Er wordt veel meer integraal gedacht. Want veel problemen en belangen zijn gezamenlijk. Dus kun je ze maar beter zien én aanpakken. Ook omdat corporaties, zorginstellingen, reïntegratiebedrijven zich sterk organiseren. Economie en leefbaarheid versterk je niet vanuit aparte kokers.

 

Welke rol speelt u daarbij?
Ik ben er voor de sturing van de bedrijfsvoering en de concerncontrol. Zeg maar voor het realiseren van de efficiency, de kwaliteit, de continuïteit. Ik probeer de smeerolie te zijn in het netwerk. Want van de gemeenten hangt het af. Zij zijn de 'eigenaar' van het netwerk. Dus probeer ik ze dat gevoel te geven, ze betrokken te maken en te houden. Ook dieper in de organisaties.

 

Hoe gaat dat, met die 'smeerolie'?
Vooral door veel samen te doen. Een netwerk dat zo snel groeit, is nog niet stabiel. Dus moet je praten, luisteren, aftasten. Er zijn veel gevoeligheden, geen enkele gemeente wil zijn identiteit verliezen. En dat hoeft ook niet: juist de verschillen moeten tot hun recht komen. Dat is verschrikkelijk belangrijk en verschrikkelijk uitdagend.

 

En verschrikkelijk vermoeiend?
Het valt mee. Ja, ik moet soms als een Chinese goochelaar alle schotels in de lucht houden. Maar er gebéurt wel wat. Neem nu de sociale dienst: het samenvoegen is perfect gegaan, niet één dossier is kwijtgeraakt. Cliënten ondervonden geen last. Geweldig. Dat levert voldoening op. In bestuurlijk Nederland hebben we vaak ideeën die stranden in de praktijk, maar dit werkt. Waarom? Omdat het niet van bovenaf wordt opgelegd. Alle gemeenten hebben er baat bij.

 

Wat kunt u van uzelf hierin kwijt?
Ik wil niet alleen conceptueel bezig zijn, maar het ook in de praktijk brengen. Resultaat boeken! Ik heb er plezier in om veel nuttigs te kunnen doen met overheidsgeld, dat toch door gewone mensen wordt opgebracht. Dat maatschappelijk idealisme is mijn drive.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie