Advertentie

Hoogleraar hekelt Amsterdams Airbnb-plan

Hoogleraar Toerisme Jan van der Borg, verbonden aan de universiteiten van Leuven en Venetië, vindt het ‘ongelofelijk’ dat de Amsterdamse gemeenteraad Airbnb wil gaan verbieden in toeristische gebieden. 'Airbnb-gasten zijn juist de toeristen die je in je stad wil', stelt hij tegenover het Financieele Dagblad.

22 mei 2018

Hoogleraar Toerisme Jan van der Borg, verbonden aan de universiteiten van Leuven en Venetië, vindt het ‘ongelofelijk’ dat de Amsterdamse gemeenteraad Airbnb wil gaan verbieden in toeristische gebieden. 'Airbnb-gasten zijn juist de toeristen die je in je stad wil', stelt hij tegenover het Financieele Dagblad.

'Weren Airbnb slecht plan'

Van der Borg zou nooit beginnen met een hotelstop en het weren van Airbnb zoals de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam graag wil, vertelt hij aan de krant. 'Zo druk je de verhouding tussen de kosten en baten van het toerisme nog verder de verkeerde kant uit. Je krijgt alleen een meer armoedige vorm van bezoek: de dagjesmensen. Ze maken een rondje over de Wallen, wandelen door de Kalverstraat, kopen een frietje of een wafeltje van 2 euro en gaan weer weg. Ze gaan niet de rustigere plekken ontdekken zoals Noord.'

Dagjesmensen leveren geen inkomsten op

Van der Borg onderzoekt toerisme en de problemen die ontstaan bij een te grote hoeveelheid daarvan. Hij ontwikkelde een rekenmodel waarmee in te schatten is op welk punt negatieve gevolgen de positieve overstijgen. De gemeente Amsterdam wil, tot zijn spijt, voorlopig niet met zijn aanbod om berekeningen te maken voor de stad aan de slag, zo zegt hij. Van der Borg zag in Venetië de gevolgen van een hotelstop van dichtbij. 'Dat heeft geleid tot een explosie van het aantal dagtoeristen. Die slapen buiten de stad, dus dat levert geen inkomsten op. En ze zwermen allemaal rond in precies hetzelfde gebied.’ De Airbnb-gasten geven gemiddeld meer uit en bezoeken ook meer plekken dan alleen de hotspots, waardoor meer Amsterdammers kunnen profiteren van toerisme. Hij raadt gemeenten aan om ervoor te zorgen dat bezoekers niet tegelijk de stad ingaan, door bijvoorbeeld kortingen te geven voor attracties op rustige momenten.

Airbnb groeit ook in andere steden

Amsterdam springt er wat het aantal Airbnb-overnachtingen betreft bovenuit in vergelijking met andere Nederlandse steden, toch groeit Airbnb ook elders flink. Zo is het aantal via Airbnb geboekte overnachtingen in Utrecht vorig jaar bijna verdubbeld tot 156.000. Dat blijkt uit een analyse van Hotelschool The Hague en vastgoedadviseur Colliers International. Het historische centrum is de populairste bestemming binnen de Domstad. Een op de drie van de Airbnb-woningen in Utrecht wordt volgens de onderzoekers verhuurd door mensen die meerdere accommodaties aanbieden. In Amsterdam, met inmiddels 2,1 miljoen overnachtingen veruit de populairste Nederlandse stad op het platform, wordt 38 procent van de kamers en woningen aangeboden door 'hosts' die meerdere woningen verhuren. 'Dit is een indicatie dat een deel van het aanbod wordt verhuurd door professionele partijen', stellen Collier en de hotelschool.

Uniform registratiesysteem
In april sloegen het Rijk, gemeenten en verhuurplatforms zoals Airbnb de handen ineen om illegale vakantieverhuur van woningen te bestrijden. Een uniform registratiesysteem voor vakantieverhuur zou daarbij soelaas moeten bieden. Gemeenten die voor zo'n systeem kiezen, kunnen gerichter optreden bij overtredingen van plaatselijke regels. Gemeenten kunnen verhuurders vragen om bij een advertentie op een platform een uniek registratienummer te vermelden. Met zo'n nummer krijgt de gemeente zicht op de verhuuradressen. Handhavers kunnen zo eerder ingrijpen bij illegale toestanden en overlast door vakantieverhuur.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Amsterdam moet een voorbeeld nemen aan Utrecht. Utrecht heeft een verordening ´vakantieverhuur´ opgesteld. Dat is beperkt, maar verhuur via Airbnb niet. Particulieren kunnen gewoon aan kamerverhuur via Airbnb blijven doen.

Misbruik zoals in Amsterdam is onmogelijk gemaakt.
Wottsjer
De massaliteit van het toerisme betekent dat het inmiddels op veel plekke neen plaag is. En of de overlast van een Airbnb-er of een dagjesgast komt, maakt de geplaagde bewoner weinig uit. Misschien moet de focus van het wetenschappelijk onderzoek toerisme wat meer naar de werkelijke maatschappelijke bijdrage versus last van toerisme komen te liggen, in plaats van alleen naar 'opbrengsten' te kijken. Voor veel stadsbewoners is de prijs die zij betalen door de overlast allang veel te hoog.
Advertentie