Advertentie

Meierijstad huist asielzoekers in eigen bestuurscentrum

Honderd asielzoekers mogen tijdelijk het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode delen met de gemeenteraad van Meierijstad.

ANP
07 september 2022
Meierijstad
MeierijstadANP / Rene van den Berg

De gemeente Meierijstad in Brabant gaat vanaf donderdag 15 september zo'n honderd asielzoekers tijdelijk opvangen in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Daarmee wil de gemeente de enorme druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel enigszins verlichten. De asielzoekers kunnen tot uiterlijk 1 november in Sint-Oedenrode blijven, maakte de gemeente woensdag bekend.

Senior planeconoom

Gemeente Haarlemmermeer
Senior planeconoom

Voorzitter Raad van Toezicht

CAOP via Colourful people
Voorzitter Raad van Toezicht

Eigen toegangspoort

Het bestuurscentrum – het gebouw waarin de gemeenteraad van Meierijstad zetelt – wordt ingericht als crisisnoodopvanglocatie. Er komt een eigen toegangspoort en ruimte voor recreatieve dagbesteding, catering en sanitaire voorzieningen.

Medio oktober

De noodopvang in Sint-Oedenrode kan worden beëindigd zodra elders in de regio een centrale noodopvang is ingericht voor maximaal vijfhonderd mensen. Die zou ergens medio oktober klaar zijn, aldus de gemeente. Meierijstad is overigens niet de enige gemeente die asielzoekers opvangt op eigen terrein: onlangs stelde de gemeente Sliedrecht haar gemeentekantoor tijdelijk open voor vijftig asielzoekers.

Duizend nieuwe plekken

Eerder deze week werd al bekend dat de gemeenten Boxtel, Purmerend, Edam-Volendam en Nieuwegein ook nieuwe opvangplekken beschikbaar stellen. Het gaat om duizend plekken in totaal. De gemeente Boxtel (Noord-Brabant) gaat tijdelijk 450 vluchtelingen opvangen op landgoed Velder in Liempde. De gemeenten Purmerend en Edam-Volendam gaan in totaal 450 vluchtelingen opvangen. In Nieuwegein komt een cruiseschip voor honderd vluchtelingen. (ANP/Redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De waarheid is verwrongen. Feit is dat er wereldwijd meer dan 80 miljoen ECHTE vluchtelingen rondlopen. Maar wat is de praktijk? Een klein groepje heeft voldoende geld voor de reisagent, weet alle blokkades en landsgrenzen te omzeilen en doet een aanvraag in Ter Apel: “heb ik recht op asiel?”. Vervolgens wordt dat aan 40% toegekend. 60% wordt afgewezen. Van die 40% kan je je afvragen hoe terecht dat is. Het vluchtverhaal is in de meeste gevallen nauwelijks te achterhalen. Het “asielbeleid” is niet alleen ontzettend DOM, het is ook nog eens ontzettend asociaal tegenover al diegenen die in vluchtelingenkampen zitten of, erger nog, gevangenissen. Het is symboolpolitiek. We kunnen er niet zo mee doorgaan. We moeten terug naar de basis: Willen wij vluchtelingen helpen? Wat hebben wij ervoor over? En hoe dan? De juridische werkelijkheid van verdragen en Europese afspraken waar politici zich achter verschuilen, mag nooit een reden zijn om maar niets te doen en alles maar zo te laten. Pappen en nathouden. We worden op deze manier een hele trieste samenleving, niet in staat om ook maar één probleem te lijf te gaan.
Advertentie