Advertentie

Raadsleden: ambt steeds minder aantrekkelijk

Veel raadsleden verwachten dat de aantrekkelijkheid van het raadswerk de komende jaren zal afnemen. Een hogere vergoeding kan het tij keren.

26 september 2023
raadszaal-stadhuis-Leiden.JPG
De raadszaal in het stadhuis van Leiden

Een kwart van de raadsleden zou zich op dit moment niet opnieuw verkiesbaar stellen. Het ambt wordt namelijk steeds minder aantrekkelijk, aldus bijna driekwart van hen. Een hogere vergoeding wordt genoemd als voornaamste oplossing. Dat blijkt uit onderzoek dat afgelopen zomer onder 1400 raadsleden is uitgevoerd door Invior in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Programmamanager Verduurzaming

Gemeente Tilburg
Programmamanager Verduurzaming

Manager Natura 2000

ODBN
Manager Natura 2000

Aantrekkelijkheid neemt af

Een meerderheid van de raadsleden (61 procent) verwacht dat de aantrekkelijkheid van het raadswerk ook in de komende jaren zal afnemen, laat het onderzoek zien. Bij jonge raadsleden (jonger dan 40) is die verwachting het sterkst (71 procent), terwijl lager opgeleide raadsleden (55 procent) er minder negatief over zijn. Jonge raadsleden zijn het ook het vaakst eens met de stelling dat de aantrekkelijkheid van het ambt onder druk staat (82 procent).

Te hoge werkdruk

Jonge raadsleden noemen de te hoge werkdruk vaak (78 procent) in hun persoonlijke top 3 van belangrijkste aspecten die aanleiding geven om af te zien van het raadslidmaatschap. Onder alle raadsleden is dit ook het belangrijkste aspect (70 procent) in hun top 3. De te hoge werkdruk staat ook bovenaan als er om een top 1 wordt gevraagd (35 procent), gevolgd door politieke oorzaken, zoals versplintering en polarisatie of de tegenstelling tussen coalitie en oppositie (22 procent) en fysieke en verbale bedreiging (12 procent).

Te lage vergoeding

Als de raadsleden een top 3 mogen noemen, dan volgt na te hoge werkdruk ook politieke oorzaken (55 procent), gevolgd door te lage vergoeding (50 procent). Jongere raadsleden de te lage vergoeding vaker (58 procent) dan middelbare en oudere raadsleden. Die laatste groep (65 jaar en ouder) noemt juist iets vaker de beperkte invloed op het beleid in hun top 3. De te hoge werkdruk wordt ook vaker genoemd door de hoger opgeleide raadsleden in hun top 3 (72 procent) dan door de middelbare of oudere raadsleden.

grafiek aantrekkelijkheid ambt raadsleden Invior
Aspecten die het ambt aantrekkelijk zouden makenBron: Onderzoeksrapport 'Aantrekkelijkheid van het raadswerk', Invior

Hogere vergoeding, meer ondersteuning

Meer ondersteuning voor het raadswerk (25 procent), minder rijks- en regiodeals, meer ruimte voor de raad (24 procent) en hogere vergoedingen voor het raadswerk (23 procent) worden het vaakst genoemd als het belangrijkste aspect (top 1) dat het raadslidmaatschap aantrekkelijker zou maken. In de top 3 komen dezelfde drie aspecten in een andere volgorde bovendrijven: hogere vergoeding (64 procent), meer ondersteuning (59 procent) en minder rijks- en regiodeals, meer ruimte voor de raad (56 procent). Jonge raadsleden noemen ‘hogere vergoedingen’ (70 procent) en ‘meer ondersteuning’ (67 procent) vaker in hun persoonlijke top 3, terwijl oudere raadleden vaker voor ‘minder rijks- en regiodeals, meer ruimte voor de raad’ kiezen (65 procent). Middelbaar opgeleide raadsleden noemen vaker het inzetten op betere samenwerking en/of betere sfeer tussen raadsleden in hun top 3 (50 procent).

Niet opnieuw verkiesbaar

Opvallend is dat een kwart van de raadsleden stelt zich (waarschijnlijk) niet opnieuw verkiesbaar stelt. Oudere raadsleden zeggen dit het vaakst (30 procent), maar tegelijkertijd zeggen zij ook het vaakst dat zij zich (waarschijnlijk) wel opnieuw verkiesbaar stellen (68 procent). Verder zijn het de hoger opgeleide raadsleden die vaker aangeven dat ze zich (waarschijnlijk) niet weer verkiesbaar stellen (26 procent). Op de vraag wat er zou moeten veranderen om hun mening te herzien geeft 65 procent van de ondervraagde raadsleden antwoord. Vooral de werkdruk, de vergoeding en de behoefte om (na lange tijd) plaats te maken voor opvolgers worden genoemd als redenen om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Meer raadsleden

Het raadswerk aantrekkelijker maken, is een belangrijk speerpunt van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, stelt voorzitter Hanneke Willemstein in reactie op het onderzoek. Volgens de vereniging is een aantrekkelijk, boeiend en relevant raadslidmaatschap van cruciaal belang voor een duurzame en aantrekkelijke toekomst van de lokale democratie. ‘Wij gaan ons actief inzetten voor de afname van de werkdruk en een verhoging van de vergoeding voor raadsleden.’ Eerder dit jaar riepen onder meer de vier grootste gemeenten (G4) de minister van BZK op om met een hogere vergoeding te komen voor het raadswerk, gebaseerd op de hoeveelheid inwoners in de gemeente. De minister van BZK gaf eerder deze maand op haar beurt in een Kamerbrief nog aan om onderzoek te laten uitvoeren om er zeker van te zijn of meer raadsleden een oplossing zou kunnen zijn voor het probleem van hoge werkdruk.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit is een valkuil. Alles staat of valt met publieke moraal. We moeten wat over hebben voor onze gemeente. En laten we wel wezen, tegenover een hogere beloning moet ook meer kennis en kunde staan en die is vaak niet aanwezig. Als we het voor het geld gaan doen, dan trekt dat het verkeerde soort volk aan. Dat zie je aan de tweede kamer, waar de beloning hoger is. Dan krijg je het verkeerde soort gedrag. Al met al is dit nogal een vlak, eenzijdig artikel.
Nico Bos
Met de komst van de omgevingswet en de reeds prematuur genomen besluiten van de huidige coalities (dat zal ze nog bezuren na de volgende raadsverkiezingen) m.b.t. het grotendeels verkwanselen van het "adviesrecht", staan de raadsleden eigenlijk geheel buiten spel in de meeste gemeentes en kunnen ze weer geheel tot rust komen ;-).
Advertentie