Advertentie

Helft Nederlanders kent eigen burgemeester niet

De helft van de Nederlanders weet niet wie de burgemeester van zijn of haar gemeente is. Dit melden vakblad ROm/Stadszaken.nl en USP Marketing Consultancy naar aanleiding van een gezamenlijk onderzoek in een persbericht.

25 januari 2018

De helft van de Nederlanders weet niet wie de burgemeester van zijn of haar gemeente is. Dit melden vakblad ROm/Stadszaken.nl en USP Marketing Consultancy naar aanleiding van een gezamenlijk onderzoek in een persbericht.  

Wethouders en burgemeesters onbekend
Uit het onderzoek, gehouden onder meer dan 1000 respondenten blijkt dat bijna 70 procent niet één of meerdere wethouders kan noemen van zijn eigen gemeente. Toch is er wel interesse in gemeenteraadsverkiezingen: ruim zestig procent geeft aan te zullen stemmen op 21 maart. Iets meer dan een kwart zegt dit ‘misschien’ te doen. 41 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun stem valt op een landelijke partij. 


Wantrouwen in lokale politiek
Van de respondenten geeft 57 procent aan geen vertrouwen te hebben in de lokale politiek. Slechts één op vijf respondenten geeft aan te gaan stemmen op een lokale partij, waarmee het wantrouwen in lokale politiek zich lijkt te vertalen naar relatieve hogere populariteit van landelijke partijen. Bijna veertig procent heeft nog geen keuze gemaakt over de partij.


Verschil jongeren en ouderen
Er is een aanmerkelijk verschil tussen jongeren en ouderen. Van de jongeren onder 30 jaar kan twee op drie de naam van hun burgemeester niet noemen, terwijl dit percentage bij 65-plussers slechts 27 procent is. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan
Volgens neurologen zijn de hersenen van mensen pas rond hun 25ste jaar volgroeid.



Als laatste ontwikkelen zich het vermogen om goed te kunnen organiseren, het onder controle houden van impulsen, het overzien van de gevolgen van je daden en het stellen van prioriteiten.



Intussen heeft iedere Nederlander van 18 jaar of ouder stemrecht.



Bijzonder dat juist die groep kiezers jonger dan 30 jaar zo betrokken is bij de politiek.



Het grootste deel van die groep 30min heeft dus onderontwikkelde hersenen.



De vraag is wat deze correlatie tussen onderontwikkelde hersenen en aandacht voor politiek zegt...



Politiek heeft natuurlijk met ego, narcisme, machts-ambities en strijd om het eigen gelijk te maken. En dat zijn allemaal residuen van de evolutie. Apen doen ook aan machtsspelletjes (de bekende apenrots). Apen willen aandacht, op de eigen borst slaan.



Is politiek een evolutionair achtergebleven bedrijf? Is het een residu uit de neanderthalertijd? Is er daarom een correlatie tussen politiek en onderontwikkelde hersenen?



Vragen, vragen, vragen...
Arnoud
Niet zo gek dat veel inwoners hun eigen burgemeester niet kennen. Het zijn immers meestal mannen en vrouwen van buiten de stad of dorp waar ze nu burgemeester zijn. En dus totaal niet geworteld in de gemeenschap waar ze hun functie uitoefenen. Met een directe burgemeestersverkiezing zal dan zeker veranderen. Dat is alleen al een reden om de kroonbenoeming van burgemeesters zo snel mogelijk af te schaffen.
Jan
@Arie. Nou en dan heb je straks een door de burgers gekozen burgemeester. En dan is het een onbenul zoals een BN-er, zonder enige kennis, ervaring of bekwaamheid, die allerlei vriendjes beloftes heeft gedaan. Wat heb je daaraan? Dan toch maar liever een door de gemeenteraad gekozen burgemeester die een stevige sollicitatieprocedure moet doorlopen en boven de partijen staat.
Werner
Iedereen kent toch zijn eigen burgemeester van naam en gezicht hij staat toch regelmatig in de wekelijkse krant waar komt deze flauwekul vandaan ?
Johan
Is dit verhaal verzonnen waren ze dan dronken, dement of zo ?

Ik heb nog nooit zoiets stoms gelezen.

Dit kan niet waar zijn.
Bertus / Observant
@Werner. Duidelijk niet dus. Het interesseert steeds minder mensen welke stropdas nu weer door den haag wordt beloond en benoemd (en jongeren zijn al collectief afgehaakt).
Advertentie