Waterboa's bewijzen hun waarde
Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten boa's ook inschakelen bij de handhaving op water en op taxistandplaatsen.
Boa's die zichtbaar aanwezig zijn op en rondom wateren zoals plassen, grachten en meren, blijken fors bij te dragen aan het terugdringen van overlast. Dit blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbureau Hiemstra & De Vries over 'Handhaving door boa's op het water en in de taxibranche'. Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten boa's ook inschakelen bij de handhaving op water en op taxistandplaatsen.
Gespecialiseerde taken
Gemeentelijke handhavers hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. Naast de basistaken zijn zij zich meer op gespecialiseerde werkterreinen gaan richten, zoals ondermijning, sekswerk, evenementen, wijkgericht werken, jeugd en overlastgevende asielzoekers. Ook handhaving op het water en toezicht op de taxibranche vallen sinds 1 augustus onder het takenpakket van boa’s.
Tijdens een pilot, uitgevoerd tijdens de coronapandemie, was er een toename van waterrecreatie te zien, vooral onder jongeren. Deze nieuwe gebruikers waren vaak onvoldoende bekend met vaarregels. Dat leidde tot regelmatig tot overlastproblemen zoals geluidsoverlast door harde muziek, onveilige situaties door te snel varen, en overmatig alcoholgebruik.
Minder hinder
De inzet van boa's tijdens deze periode zorgde voor een aanzienlijke afname van de overlast. Volgens het rapport verklaart maar liefst 93 procent van de ondervraagde boa's dat hun aanwezigheid bijdraagt aan de veiligheid en het verminderen van overlast op het water. Ook inwoners en ondernemers in de betrokken gemeenten bevestigen dit, en melden minder hinder van snelvarende boten en luide muziek sinds de intensievere handhaving. In Alkmaar bijvoorbeeld verenigden bewoners zich in Team Waterfront en merkten zij een duidelijke afname van overlast.
Preventieve werking
Het rapport laat het belang zien van voldoende uitrusting en training voor boa's om effectief te kunnen handhaven. Daarnaast is een stevige kennis van regelgeving en veiligheid cruciaal. Ook het vermogen om op een goed en effectieve manier te communiceren met de waterrecreanten is van groot belang. De pilot toont ook dat zichtbaarheid en aanwezigheid van handhavers op het water een preventieve werking hebben. De waterrecreanten zijn voorzichtiger met het overtreden van regels als zij weten dat er handhaving aanwezig is. Sociale media spelen hierbij ook een rol, doordat mensen elkaar waarschuwen voor de aanwezigheid van boa's.
Een factor die volgens het rapport de handhaving bemoeilijkt is het gebrek aan beschikbare boten.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.