Advertentie

Fries Statenlid ChristenUnie solo verder

Aanleiding voor de breuk tussen Jonker en haar partij is een incident van 17 jaar geleden, waar Jonkers huidige partner bij betrokken was.

10 maart 2024
ANP provinciehuis Friesland
Het provinciehuis van Friesland. ANP/Sander Koning

Het geroyeerde Friese Statenlid Margreet Jonker gaat solo verder. Jonker werd door het landelijk bestuur van de ChristenUnie aan de kant gezet, nadat ze had geweigerd haar zetel na een lange periode van ziekteverlof op te geven.

Juridisch Adviseur Omgevingswet | medior | senior | Publieke sector | Landelijk

BMC
Juridisch Adviseur Omgevingswet | medior | senior | Publieke sector | Landelijk

Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

BMC
Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

Incident uit het verleden

Aanleiding was een klacht van een persoon over een vermeend incident van 17 jaar geleden, waar Jonkers huidige partner bij betrokken was. Zij had destijds nog geen relatie met haar man, en vond het niet nodig de zaak te melden toen ze in de Staten was verkozen. Ze zou de zaak niet goed hebben afgehandeld. Volgens partijgenoten die voor Jonker in de bres sprongen zocht de klager telkens contact met haar, en meldde deze persoon zich uiteindelijk bij het bestuur van de Friese afdeling van de ChristenUnie. Wat de klacht inhield, is niet bekendgemaakt.

Uit de fractie

Als uitkomst van een klachtenprocedure werd Jonker tijdelijk uit de fractie gezet. Toen de politica naar de mening van het landelijk bestuur formeel te lang met ziekteverlof was, werd ze geschrapt. Het geschil bracht een kettingreactie op gang, die nu eindigt met halvering van de CU-fractie in de Staten. De coalitie van BBB, CDA, FNP en CU telde in totaal 24 (van de 43) zetels. Daar blijven er nu 23 van over, dus nog steeds een meerderheid. Daarmee blijven de politieke consequenties vooralsnog binnen de perken. In een gesprek met Omrop Fryslân liet Jonker bovendien weten te willen handelen in de geest van de beginselen van de ChristenUnie. Ten behoeve van de verstandhouding met haar voormalige partij zei ze bereid te zijn om mee te werken aan mediation.

Ultieme poging

Jonkers verdedigers binnen de provinciale afdeling van de partij deden tijdens een ledenvergadering nog een ultieme poging haar voor de ChristenUnie en de fractie te behouden. Haar pleitbezorgers beriepen zich erop dat de tijdelijke schorsing bij een beroep voor een interne geschillencommissie onterecht werd bevonden. Zij laakten de procedure die door hun partij is gevolgd. De klager zou volgens hen direct moeten zijn doorverwezen naar de Commissaris der Koning, die waakt over de integriteit van Statenleden.

Zelf kiezen

De fractie kan een eenmaal gekozen lid niet uit z’n ambt ontzetten; het lid zelf moet de keus maken om te blijven of de partij te verlaten. Dat laatste heeft Jonker, in haar professionele leven griffier van de Friese gemeente Dantumadiel, nu gedaan. Ze had al laten doorschemeren dat ze er geen trek meer in had in de partij. Tegenover Omrop Fryslân zei het Statenlid Jonker diep te hebben nagedacht over haar politieke toekomst. ‘Alles overwegende heb ik besloten toch in de Staten te blijven. Dat betekent dat ik zelfstandig doorga.’ Daarmee hebben de Friese Staten er een fractie bij: Lijst Margreet Jonker.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie