Advertentie

CU-politica en Fries Statenlid geroyeerd

Het landelijke bestuur van de ChristenUnie heeft het Friese Statenlid Margreet Jonker geroyeerd. Over haar zetel beslist Jonker binnenkort.

06 maart 2024
Provinciehuis Friesland
Het provinciehuis van FrieslandShutterstock

De Friese politica Margreet Jonker keert niet namens de ChristenUnie terug als Statenlid in Friesland. Het landelijk bestuur van de partij heeft haar geschrapt als lid.

Medior adviseur RO

Yacht
Medior adviseur RO

Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Yacht
Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Motie van vertrouwen

Daarmee zet het bestuur een groep Friese partijgenoten van Jonker de poot dwars. Die waren van plan in een ‘motie van vertrouwen’ volledig eerherstel te bepleiten tijdens een provinciale ledenvergadering op 7 maart. Jonker zou volgens haar verdedigers ‘geheel onrechtvaardig en onterecht’ aan de kant zijn gezet. Het provinciaal bestuur zou te snel zijn geweest met de maatregel.

Onterecht laten aanslepen

Het royement komt voort uit een klacht over Jonkers partner, kort voor de Statenverkiezingen. De Friese politica kende die klacht, maar hield daarover drie maanden haar mond. Dit tot ongenoegen van de klager, die zich daarop bij het Friese partijbestuur meldde. Jonker heeft de zaak onterecht laten aanslepen, aldus het provinciaal bestuur. Over de aard van de klacht is noch door de partij, noch door Jonker iets naar buiten gebracht. Het zou gaan over een oude kwestie van ver voor haar verkiezing in de Staten.

Oneigenlijk gebruik

De weg naar het royement verliep tamelijk verwarrend. Eerder oordeelde een interne geschillencommissie dat Jonker ten onrechte uit de partij was gezet, waarmee het besluit van de baan leek. De maatregel zou niet proportioneel zijn en de commissie vond dat ‘oneigenlijk gebruik’ was gemaakt van de statuten. De stap om haar uit de fractie te zetten, werd daarentegen wél geoorloofd bevonden.

We betreuren het feit dat het zover heeft moeten komen

Landelijk CU-voorzitter Ankie van Tatenhove

Tijdelijke ordemaatregel

‘Het feit dat het beroep van mevrouw Jonker tegen het tijdelijke (en op 4 september 2023 opgeheven) schorsingsbesluit door het landelijk bestuur gegrond is verklaard, doet aan de inhoud en uitkomst van de klachtbehandeling niets af’, laat de partij nu weten in een schriftelijke verklaring. In uitzonderlijke situaties moet het bestuur kunnen terugvallen op een tijdelijke ordemaatregel, luidt de verantwoording.

Later uitsluitsel over zetel

Jonker had haar zetel vóór 20 februari moeten afstaan aan de partij, maar was van plan terug te keren van ziekteverlof in maart. Daarmee ‘benadeelt […] zij de partij en belemmert [zij] het functioneren van de ChristenUnie-fractie.’ Of Jonker nog terugkeert in de Friese politiek is onduidelijk. Zij wil niet ingaan op haar royement en zegt aan het eind van deze week of begin volgende week uitsluitsel te geven over het behoud of opgeven van haar zetel. Voor haar royement liet zij al vallen nog weinig zin te hebben om de partij te vertegenwoordigen.

Lange staat van dienst

‘We betreuren het feit dat het zover heeft moeten komen’, reageert landelijk CU-voorzitter Ankie van Tatenhove op het schrappen van het tableau. ‘Er is voor alle betrokkenen sprake van verlies. Ook voor mevrouw Jonker, die veel voor onze partij heeft betekend.’ Jonker heeft bij de ChristenUnie en in het openbaar bestuur een lange staat van dienst. Ze was achtereenvolgens beleidsmedewerker van de Friese fractie, gemeenteraadslid van Kollumerland en één raadsperiode wethouder in Achtkarspelen. Samen met de huidige Friese gedeputeerde Matthijs de Vries voerde zij in 2023 de provinciale collegeonderhandelingen. Sinds 2022 is Jonker raadsgriffier in de gemeente Dantumadiel. Haar andere pet als provinciaal onderhandelaar naast die neutrale functie wekte wrevel bij sommige raadsleden in deze gemeente.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik mag hopen dat de klacht niet terugvalt op de zondenval waar ieder CU lid al vanaf geboorte mee moet leven. "De zondeval is een theologisch concept in het christendom dat stelt dat zonde in de wereld kwam met de gebeurtenissen in het verhaal in Genesis 3, over de schending van Adam en Eva (de eerste mensen) van Gods verbod van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten (Genesis 2:17), de "oerzonde".
Wellicht is het handig om het biechten in deze Christelijke tak weer in ere te herstellen zodat men tijdig kennis van zaken krijgt en de zondaar zijn of haar zonden met boetedoening kan afkopen. Link: "Waarom protestanten baat hebben bij biechten maar het toch niet kunnen- Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op woensdag 30 juni 2010, 16:27. Gert-Jan Segers, directeur van het WI, staat in zijn column voor het Nederlands Dagblad stil bij de kracht van van het biechten." zie: https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vighmmap02x7
En https://www.kuleuven.be/thomas/page/abel-het-sacrament-van-de-biecht/#
Advertentie