Advertentie

CU zet Statenlid uit fractie om ‘iets met haar partner’

Het Friese Statenlid Margreet Jonker zou onvoldoende aandacht hebben gegeven aan de klachten. Ook verzuimde zij haar partij in te lichten.

06 oktober 2023
Provinciehuis Friesland
Het provinciehuis van FrieslandShutterstock

Het Friese Statenlid Margreet Jonker is door de ChristenUnie niet alleen gevraagd om haar zetel op te geven, maar ze is ook geschorst geweest als lid van de partij. In juli werd bekend dat ze vanwege ‘klachten in de privésfeer’ zestien weken geschorst werd, in september zette de ChristenUnie haar uit de Statenfractie. Na opheffing van de schorsing heeft Jonker zelf besloten de partij te verlaten. Er loopt een interne klachtenprocedure tegen Jonker. De reden? ‘Er is iets met haar partner’, meldt het Nederlands Dagblad.

Belastende verhalen

Wat dat ‘iets’ precies is, blijft verborgen. Het zou gaan om gebeurtenissen van meer dan vijftien jaar geleden, ‘voor zover het mogelijk strafbare feiten betrof’. Of dat zo is, is evenmin duidelijk. Er is ‘voor zover bekend’ geen aangifte gedaan bij de politie. Zeker is dat Jonker haar partner ten tijde van de gebeurtenissen nog niet kende.

De partner van Margreet Jonker is geen onbekende in het Friese politiek-bestuurlijke milieu. Drie weken voor de Provinciale Statenverkiezingen benaderde een klager Jonker met ‘belastende verhalen’ over de voormalig CDA-politicus, die nu gemeenteambtenaar is. Het verwijt van het Friese CU-bestuur aan Jonker: ze heeft de ernst van wat zij hoorde van de klager niet goed ingeschat en heeft vervolgens onvoldoende tijd en aandacht aan die persoon besteed.

Zwijgzaamheid

De ChristenUnie vindt dat Jonker ook tegenover de partij fouten heeft gemaakt, door de partij niet te informeren over ‘beschuldigingen aan het adres van haar partner’. Tussen februari en mei dit jaar, zegt het Friese CU-bestuur in een brief aan Jonker, waren er vijf momenten waarop zij dit had kunnen en moeten doen. De ‘afhoudende opstelling’ van het Statenlid en haar ‘zwijgzaamheid’ tegenover de ChristenUnie, zouden volgens de partij in strijd zijn met een interne gedragscode.

Het landelijk bestuur van de partij laat de inhoudelijke klacht over Jonkers partner ongemoeid: ‘Het is niet aan de CU om een oordeel te hebben over wat er al dan niet is voorgevallen tussen klager en de partner’. De fout van Jonker zou zitten in haar omgang met de klager. Toch klinkt door dat de aard van de klacht wel meespeelt, in ieder geval voor het provinciale bestuur. Dat Jonker de ‘ernst’ van de klacht volgens het Friese partijbestuur verkeerd zou hebben ingeschat, suggereert dat haar partijgenoten daar zeker ideeën over hebben.

Strijd

De strijd tussen Jonker en haar voormalige partij is nog niet uitgewoed. Jonker is in beroep gegaan bij de geschillencommissie van de ChristenUnie tegen de opdracht van het bestuur om haar zetel op te geven. Ook wil ze inzage in een rapport, dat onderzoeksbureau Necker deze zomer opstelde in opdracht van het provinciaal bestuur. Het Friese PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg steunt Jonker: ‘Margreet Jonker verdient betere behandeling’, liet hij in een reactie op Twitter weten.

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove staat achter de werkwijze van de ChristenUnie. Zij vindt het terecht dat volksvertegenwoordigers worden bevraagd over hun persoonlijk leven. Volgens haar gaat het niet alleen om of je integer bent in je functie, maar ook om ‘hoe integer je bent en hoe je in het leven staat als méns’.

Omgevingsmanager | Publieke sector | Landelijk

BMC
Omgevingsmanager | Publieke sector | Landelijk

Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

BMC
Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie