Advertentie

Gemeentesecretaris moet zich om veiligheid bekommeren

Gemeentesecretarissen moeten een grotere rol spelen in het veiligheidsbeleid van gemeenten.

14 september 2013

De gemeentesecretaris moet zich veel meer bezighouden met de veiligheid. De burgemeester is namelijk weliswaar bestuurlijk verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, maar hij is niet degene die binnen de eigen gemeente de samenwerking met de hulpdiensten of met andere gemeenten organiseert.

Fysieke veiligheid naar achtergrond
Dit zeggen Klaas Dekker, voormalig gemeentesecretaris van Apeldoorn en huidig coördinerend functionaris gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, en Irma Woestenberg, gemeentesecretaris van Den Bosch in Binnenlands Bestuur. ‘De fysieke veiligheid wordt door de politieke en de organisatie-actualiteit naar de achtergrond gedrongen’, aldus Dekker. De gemeentesecretarissen hielden afgelopen week een congres in Den Bosch. Thema van het congres van de Vereniging van Gemeentesecretarissen is de relatie tussen het vak van gemeentesecretaris en veiligheid. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is één van de gasten.

Veiligheid is weeskindje
Zorg voor de (fysieke) veiligheid is een beetje het weeskindje van de gemeentepolitiek, aldus Klaas Dekker. Van iedereen en dus al te snel van niemand. Er is dus een schone taak weggelegd voor de gemeentesecretaris als hoofd van de ambtelijke organisatie, zeggen Dekker en Woestenberg. De gemeentesecretaris zou zich niet alleen moeten bezighouden met veiligheid omdat bevolkingszorg zijn pakkie-an is, maar ook omdat de gemeente er wel bij vaart, meent Woestenberg.

Beter organiseren 

Het management van een gemeente zal ervoor moeten zorgen dat veiligheid (de fysieke en sociale veiligheid) binnen de gemeente goed wordt aangepakt, stelt Woestenberg. Vooral in de kleinere gemeenten kunnen gemeentelijke functionarissen volgens haar het onderwerp veiligheid nu nog (te) weinig aandacht geven. ‘Er zijn 408 gemeenten, er zijn 25 veiligheidsregio’s en er is één nationale politie. Wij moeten ons beter organiseren. Doen we dat niet, dan zullen we bijvoorbeeld op het terrein van de fysieke veiligheid steeds meer taken verliezen aan de veiligheidsregio, terwijl het veiligheidsdomein nu juist bij uitstek bij de gemeenten thuishoort.’

Lees het hele artikel in BB18

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar / strateeg
Interessante kwestie. Ik lees echter geen enkel inhoudelijk argument in bovenstaande tekst. Voor welk probleem is dit nu een oplossing? Wat is er nu niet "goed georganiseerd"? En hoezo we raken taken kwijt aan de veiligheidsregio?Gaat het om taken of bevoegdheden? Ik dacht dat gemeenten veel te veel taken hebben in relatie tot de menskracht. Dan is het toch juist goed dat andere bestaande bestuursorganen (met meer expertise?) die taken op zich nemen?
Gerard / risicospecialist veiligheidsregiio
Fysieke veiligheid is al een taak van de veiligheidsregio op grond van de Wet veiligheidsregio's. Daar zijn echter geen uitgebreide bevoegdheden aan toegevoegd, die liggen vooral bij het bevoegd gezag Wabo. Het is dus vooral belangrijk dat zaken samen worden opgepakt.
Advertentie