Advertentie

Kabinet wil meer specialistische zij-instromers bij politie

Investeringen van JenV gaan naar meer slagkracht bij de politie, aanpak van digitale criminaliteit en de strijd tegen georganiseerde misdaad

15 november 2024
digitale scholing
Shutterstock

Het kabinet trekt jaarlijks 280 miljoen euro extra uit voor veiligheid en politie. Daarvan is in de Miljoenennota 2025 100 miljoen beschikbaar gesteld voor politie en (strafrecht)ketenpartners. David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid, schrijft dat het geld onder meer gaat naar meer slagkracht bij de politie, aanpak van digitale criminaliteit en de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Projectleider Netwerk Openbaarmaking S12

JS Consultancy
Projectleider Netwerk Openbaarmaking S12

Teammanager

Gemeente Zeist
Teammanager

4000 fte erbij

De operationele formatie van de politie groeit de komende jaren met ruim 4.000 fte, schrijft Van Weel aan de Tweede Kamer. Bij de verdeling van het geld heeft het kabinet ‘zwaar meegewogen’ dat het gelijktijdig realiseren van de uitbreidingen en het vervangen van vertrekkend politiepersoneel de komende jaren een groot beslag op de opleidings- en begeleidingscapaciteit van de Politieacademie en de politie legt.

Specialistische zij-instromers

Er is daarom gekozen voor gerichte investeringen, waarbij de nadruk bij de politie ligt op versterkingen die kunnen worden gerealiseerd met specialistische zij-instromers die een korte opleiding volgen bij de Politieacademie. Verder investeert het kabinet fors in (technologisch hoogwaardig) materieel en informatievoorzieningsmiddelen en in innovatieve concepten. Het kabinet wil ook gerichte versterkingen van andere organisaties, die er deels op zijn gericht om de politie te ontlasten. De precieze benodigde versterkingen van ketenpartners moeten in de komende periode uitgewerkt, ‘waarbij onder meer rekening zal worden gehouden met de krapte op de arbeidsmarkt’.

Aanpak lokale criminaliteit

Van de bijna 117 miljoen voor rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding gaat 12,7 miljoen naar de aanpak van ‘lokale criminaliteit’. De specialistische zij-instromers moeten hier hun waarde gaan bewijzen in de tactische opsporing in de basisteams. Het grootste bedrag (bijna 40 miljoen) gaat naar de digitale opsporing in de basisteams. Het gaat dan onder meer om de aanpak van zedendelicten, mensenhandel, kindermisbruik en het online verkopen van verboden waar, zoals drugs.

Innovatieve politieloketten

Er komt bij de politie een centrale voorziening voor digitale opsporing met extra specialistische zij-instromers. De centrale voorziening moet zorgen voor regie en coördinatie van de aanpak op landelijk niveau in wisselwerking met de aanpak in en tussen de eenheden, en de inzet op lokaal niveau. Met 22,5 miljoen extra middelen gaat de politie onder meer pilots starten met innovatieve politieloketten die gericht zijn op het eerste contact met de burger.

Minister Van Weel wil dit najaar verkennen hoe een aanpak kan worden vormgegeven met als doel criminele rolmodellen hun status in de wijk te ontnemen: de patseraanpak

Aanpak openbare ordeverstoringen

Daarnaast gaat er nog 13,5 miljoen naar de aanpak van openbare ordeverstoringen. In de regionale eenheden wordt de operationele coördinatie versterkt en wordt er geïnvesteerd in extra (zwaar) materieel en de paraatheid van het personeel. Ook wil het kabinet de bevoegdheden van de politie om informatie te vergaren over (potentiële) ernstige openbare-ordeverstoringen uitbreiden, zoals het stelselmatig overnemen van persoonsgegevens uit publiek toegankelijke bronnen. Daarvoor is wetgeving noodzakelijk, waarbij onder meer aandacht is voor het inrichten van passende ondersteuning voor het bevoegd gezag (de burgemeester).

Patseraanpak verkennen

Verder wil het kabinet bijna 63 miljoen uittrekken voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit en het beschermen van de democratische rechtsstaat. Hierbij valt de 11,1 miljoen op die naar logistieke knooppunten gaat. De operationele slagkracht van de politie en andere strafrechtketenpartners moet worden vergroot binnen het Noordzeekanaalgebied, Weerbare Sierteelt en in Zeeland/West-Brabant. En er gaat 5 miljoen euro naar de zogenoemde ‘patseraanpak’: de aanpak van criminele rolmodellen. Dit najaar wil Van Weel samen met de relevante partners, zoals Openbaar Ministerie, politie, gemeenten en het Centraal Justitieel Incassobureau, verkennen hoe een aanpak kan worden vormgegeven met als doel criminele rolmodellen hun status in de wijk te ontnemen.

Aanpak cybercrime

Voor de aanpak van cybercrime trekt het kabinet bijna 53 miljoen euro uit. Ook hier gaat de politie inzetten op het werven van gespecialiseerde zij-instromers. Een centrale voorziening voor cybercrime moet meer samenhang brengen in de aanpak ervan, van regionaal tot internationaal. Het kabinet wil investeren in een robuust ict-platform ter ondersteuning van het datagedreven werken. Bekeken wordt nog of extra geïnvesteerd kan worden in het Digital Intrusion Team.

Publiek-private informatie delen

Ook stelt het kabinet incidenteel middelen beschikbaar aan het programma Cyclotron. Van Weel wijst erop dat de Nederlandse Cybersecurity Strategie (NLCS) oproept tot publiek-private samenwerking in gegevensuitwisseling over cybersecurity-incidenten en -dreigingen. Het programma Cyclotron wordt strategisch inhoudelijk aangestuurd door een publiek-private governance board, Het is erop gericht op grotere schaal publiek-private informatie te delen en samen te werken om meer grip te krijgen op cyberdreigingen. Doel is om Nederland weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen en -incidenten, schrijft de minister die ook nog eens 15 miljoen investeert in innovatie bij de politie. De laatste (incidentele) uitgave die in de brief wordt genoemd is voor de NAVO-top die volgend jaar in Nederland zal worden gehouden: 42 miljoen euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie