Advertentie

Gemeenten moeten zwemles bereikbaar houden

Gemeenten moeten zwemles financieel voor iedereen bereikbaar houden. Dat adviseert Andre de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten. 'Bezuinig niet teveel op de zwembaden

07 augustus 2013

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de zwemvaardigheid van hun kinderen. Maar gemeenten moeten wel de omstandigheden creëren waaronder zwemles en schoolzwemmen bereikbaar blijven.

Aantal ongelukken neemt toe
Dat stelt directeur Andre de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in een reactie op het grote aantal omgekomen zwemmers deze zomer. Hoewel veel van de slachtoffers van Poolse afkomst waren, neemt ook het aantal ongelukken met in Nederland opgegroeide mensen toe.

 

Niet zonder zwemdiploma van school
Het is de Jeu een doorn in het oog dat jaarlijks tot 15.000 kinderen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma. ‘En dat aantal lijkt toe te nemen’. Ga toch vooral niet van schoolzonder dat je tenminste een A, maar liever ook nog een B of C diploma hebt, wil hij maar zeggen. ‘Maar die laatste diploma’s worden steeds minder populair’.
 

Minder oefening
De Jeu kan legio redenen opnoemen, maar beperkt zich tot een tweetal oorzaken: stijgende kosten van zwemles en het afschaffen van schoolzwemmen in veel gebieden. ‘Veertig procent van de scholen biedt nog schoolzwemmen aan, de meeste van hen staan in de stedelijke gebieden’. Zonder een direct verband te leggen met de toenemende ongelukken, ziet hij wel dat hierdoor kinderen minder oefening krijgen, ook als ze wel een diploma hebben. ‘En het wordt natuurlijk makkelijker voor een kind om zonder diploma van school te glippen’.
 

Waterdicht

Dat laatste probeert de VSG tegen te gaan middels een monitor-programma, geheten ‘waterdicht’. Via vragenlijsten wordt in de klas vastgesteld wie wel en wie niet kan zwemmen, waarna zo nodig gericht per klas, school of wijk actie kan worden ondernomen. ‘Rond de zestig gemeenten hebben zich hier al bij aangesloten en het werkt heel goed’.
 

Bezuinig niet te veel
Belangrijk is dat gemeenten de zwemles voor mensen met een kleine beurs betaalbaar houden. Dat betekent niet al te rigoureus bezuinigen op de zwembaden, want die verhogen dan vervolgens de lestarieven. ‘En een sociaal vangnet helpt: als de ouders het niet kunnen betalen, help hen dan als gemeente. Dat kan op allerlei manieren,in de gemeente Den Haag zit zwemles bijvoorbeeld in de ooievaarspas voor de minina.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Misschien eerst mevr Jette Klijnsma vragen om het wegvallen van de Wezenuitkering ad € 300,= per kind door haar rigide beleid terug te draaien. Daarna is er wel te besparen binnen een gezinsinkomen van € 980,= Weduwe uitkering.(Anw Pvd A stijl)
Insider / ...
En ja, hoor. Ook met zwemles gaan we aan inkomenspolitiek doen. Resultaat: de (hogere) middeninkomens zijn voor de zoveelste keer het haasje. Hou nou eens mee op met inkomensafhankelijke maatregelen! Zwemles gewoon voor alle kinderen faciliteren. Dan geeft die gemeente tenminste weer eens nuttig geld uit.
Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Het is alleen jammer dat vele gemeenten de zwembaden sluiten om zo het begrotingstekort op te lossen. Subsidies aan zwemverenigingen worden stopgezet, badhuren met 300% verhoogd, teruglopende ledenaantal. Het is in Zuidbroek al zo ver dat er een situatie ontstaat dat er door vele mensen gestreden wordt om de locale zwembaden open te houden, maar er straks geen zwemverenigingen meer zijn; die zijn immers failliet vanwege de hoge badhuur. Kan een zwemvereniging ook in aanmerking komen voor zo'n mooi ooievaarspas?
Advertentie