Advertentie

Gemeente Bonaire 'explosief' door Nederlandse wetten

Bonaire kampt met grote implementatieproblemen van nieuwe Nederlandse wetten. De situatie op het tropische eiland, dat sinds afgelopen oktober een bijzondere gemeente is van Nederland, is zelfs explosief volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) tijdens haar werkbezoek aan Bonaire.

05 augustus 2011
U bent momenteel op Bonaire en constateert dat het eiland grote legislatieve problemen heeft. Waar gaat het precies om?
Per 10 oktober 2010, de datum waarop de Nederlandse Antillen ophielden te bestaan en Bonaire een bijzondere gemeente werd, is het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden herzien. Dat statuut regelt de overgang van oude Antilliaanse naar nieuwe Nederlandse wetten. Hoewel de Tweede Kamer met de Nederlandse regering heeft afgesproken dat er sprake zou zijn van een transitieperiode van vijf jaar, zie ik daar nu op Bonaire weinig van terug. Honderden Nederlandse wetten zijn tegelijkertijd en ineens ingevoerd.

Hoe gaat dat in de praktijk?
Op Bonaire hadden ze een eigen zorgsysteem. Het eiland had en heeft namelijk geen specialisten. Op het moment dat mensen specialisten nodig hadden of een operatie moesten ondergaan was er altijd begeleid transport geregeld naar Curaçao of Colombia. Door de komst van Nederlandse zorgwet is die begeleiding aan banden gelegd.

Maar zonder begeleiding kan het toch ook?
Stel dat u een acute hartoperatie moet ondergaan en u uw eigen transport naar Curaçao moet regelen, wat gaat u dan doen? Mensen op Bonaire worden erg onrustig en onzeker van die gedachte.

Tegen welke problemen loopt Bonaire nog meer aan?
Mensen met een bijstandsuitkering waarvan bij toetsing blijkt dat er sprake is van een partnerinkomen, worden met terugwerkende kracht gekort tot 10 oktober 2010. Ze moeten het bedrag binnen enkele maanden terug betalen. Dit terwijl zij pas in november zijn opgeroepen voor een evaluatiegesprek en om te praten over de gevolgen van de nieuwe wet.

Maar wet is wet, toch?
Natuurlijk moet de wet gehandhaafd worden, maar dan moeten mensen wel in een vroeg stadium op de hoogte zijn gesteld. We moeten de bevolking de mogelijkheid geven om te wennen aan een aantal dingen.

Hoe gaat het met de economie?
Slecht. Op 1 januari is de Antilliaanse gulden vervangen door de Amerikaanse dollar. Daardoor zijn de prijzen omhoog geschoten. Veel mensen hebben een inkomen van 200 dollar per maand en kunnen niet meer rondkomen. Ondertussen weigert de Nederlandse regering om een koopkrachtonderzoek te doen. Ik vraag hen: waarom?

Hoe komt het dat de afspraken over de overgangsperiode niet nagekomen worden?
Dat weet ik nog niet. Ik elk geval constateer ik dat er veel bestuurlijke onduidelijkheid is. Vaak is het onduidelijk wat de rijksdienst Caribisch Nederland doet en wat de diensten van de eilandsraad doen. Ik vind dat minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid moet nemen. Hij moet beslissen wat er gaat gebeuren.

Wat kan Nederland verwachten als er niets gebeurt?
De situatie op Bonaire is explosief. Aan de mensen was verteld dat het beter zou worden, maar het wordt juist slechter. Als er geen verbetering komt, dan stappen ze naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loe / zelfstandige
bonaire hoort door zijn ligging niet bij Nederland!
Werk daaraan. Denk niet aan het verleden maar in de toekomst!
Jos Praat / beleidsadviseur
Stuur Balkenende er naartoe. Die heeft een mooi verhaal over 'zuur' en 'zoet'. Daar is het Nederlandse volk immers ook ingetrapt.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Si, sra Ortega-Martijn, mi ta compronde sra.
Un overgangperiode pa Bonaire ta hopi logisch.
Wat ik nu lees, riekt een beetje naar directe kolonialistische regelvoering. Door de eeuwen heen blijkt overleg nog steeds moeilijk.....
Niek / jurist
Elk eiland heeft zijn makke. In het nieuws hoor je dus altijd klaagverhalen van de eilanden. Ik denk altijd maar: het leven op een eiland is hard maar machtig mooi.
Gerard / Waarnemer te velde
Onafhankelijkheid, is dat niet wat? Kunnen ze eigen wetgeving maken. Waarbij je ondanks een partnerinkomen toch bijstand kunt krijgen en áls iemand je betrapt dan gelden lange gewennings- overgangs- en terugbetalingstermijnen.
Hogere lonen, lagere prijzen, welvaart voor iedereen. Dat leg je gewoon in de wet vast.
gerrie
Hier in Nederland zijn ook honderden doelloze wetten en regeltjes waar niemand naar kijkt of weet dat ze bestaan. Maak je daar niet druk. De tijd lost alles op.
Insider / ...
Ik hoop dat op Bonaire is doorgedrongen dat er sprake is van een mondiale crisis. Verder gewoon zoeken naar degenen die er sinds de dollar op vooruit zijn gegaan. Die zijn nl. corrupt. Oh ja, en wennen aan het feit dat je de boel niet mag belazeren...... (mijn licht gaat uit)
Jan
We hadden er natuurlijk nooit mee moeten instemmen dat Bonaire als enige van de drie ABC-eilanden niet zelfstandig werd maar er op moeten aansturen dat ze alle drie samen één staat zouden vormen. Dat is dan nog tenminste enigszins levensvatbaar.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Soms worden besluiten genomen zonder de consequenties op uitvoerbaarheid echt te realiseren en in uitvoering uit te zetten. Per datum besluit, dan ook per die datum uitvoering en heel goed communiceren!. Dit wordt helaas vaak genoeg vergeten. Hierdoor is het opportuun om te verwachten dat bepaalde besluiten worden gedragen.
Dan nog iets anders. We hebben hier te maken met een geheel andere cultuur en maatstaven, de vraag is of deze cultuur en bijbehorende maatschappij zitten te wachten op die Nederlandse (over)invloed als het gaat om efficiency, structuurtjes, over doorgevoerde wet- en regelgeving. We gaan als gestresste Nederlanders notabene naar zo'n eiland omdat het zo relaxed is en we dan kunnen ontstressen ("de bevolking is zo relaxed, ik zou willen dat wij daar wat meer van hadden"). En wat doen wij vervolgens, we nemen over en bepalen dat zij zitten te wachten op ons en onze gebruiken!?!?!?!?!
Soms moet je onderkennen dat in gevallen minder, meer effect heeft.
Veel wijsheid toegewenst!
Paul / projectleider
Tja, om he tin perspectief te zetten. Op Bonaire wonen 14.000 mensen. In Den Haag zijn tientallen beleidsmedewerkers op ministeris bezig van alles voor ze te regelen- oh oh wat efficient (als een willekeurige gemeente in NL zoveel ambtenaren voor zich had werken was het land te klein). Waar dan de kleine ambtelijke dienst op Bonaire op moet rreageren en dingen mee moet doen.
Laat staan dat ze oppeens voor heel veel dingen belasting moeten gaan heffen. Riolering, afvalwater en nog tien dingen.

Kan geen crisis tegen op hoor...


Als je ze snel naar NL niveau wil trekken moet er geld bij en anders moet er maar eens geaccepteerd worden dan het een paar duizend km vanaf NL soms anders is...
Kritikus / Geen Hagenees
Het artikel stelt dat mw. Ortega op werkbezoek is op Bonaire. Mevrouw de CU-er houdt echter een 6-weekse vakantie. BB trapt er weer met boter en suiker in.
Janicos / Maatschappelijk werker overheid.
Mensen met een bijstandsuitkering waarvan bij toetsing blijkt dat er sprake is van een partnerinkomen, worden met terugwerkende kracht gekort op hun uitkering. Ja, is logisch. Dan is er sprake van bijstandsfraude en dat moet worden bestraft. Wat had mevrouw Ortega-Martijn dan gedacht? Dat er voor dit eiland andere normen en waarden gelden?! De eilandbewoners hebben het altijd lekker makkelijk gehad, met een biertje in de zon Nu krijgen ze dezelfde behandeling als wij in Nederland. Dat werd tijd. Wat mij betreft mogen de eilanden ook zelfstandig worden en de eigen broek ophouden. Veel beter dan al die betutteling vanuit Nederland.
Kralendijk Spokesman / Gangster
Oh, oh. Dus al mijn reacites worden verwijdert? Mogen alleen rijke stinklui hier op reageren? Waar is het vrijheid van meningsuiting gebleven?
Kralendijk Spokesman / Gangster
Nogmaals: Ik voorspel geweldadige situaties in de toekomst. Zolang armoede niet bestreden word zullen er nog altijd overvallen en drugscriminaliteit zijn. Ik ben niet eens met u mener Jan Beleidsambtenaar, idd als er fraude word gepleegd moet dat bestraft worden. Maar u kunt niet in 2011 een wet invoeren, en t/m 2008 met terugwerkende kracht men boeten, vooral niet de armen rijke stinklui. Helaas zullen goed-hartige (rijke) Nederlands de dupe zijn van geweld op Bonaire en niet de zwaarbeveiligde & corrupte politicus' en saatssecretarissen die deze bende hebben veroorzaakt.
Kralendijk Spokesman / Gangster
@ Jan Beleidsambtenaar: We zouden jou op Bonaire moeten neerpleuren met $200 in de maand, ff kijken hoe leuk jij dat vind!
Advertentie