bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Circulaire innovaties getest!

Het In Residence Open Evenementen programma steunt circulaire ondernemers in hun missie.

Bevrijdingsdagfestival WasteBar.
Bevrijdingsdagfestival WasteBar.

In 2050 wil Amsterdam een volledig circulaire stad zijn. Onze stad moet daarvoor veranderen en daar zijn ambitieuze ondernemers met innovatieve ideeën en daadkracht hard voor nodig. Volgens projectmanager innovatie Mark Stoevelaar zijn het uiteindelijk hen die, met de steun van de stad, de stad circulair zullen maken.

Vanaf dit jaar start de gemeente Amsterdam daarom met het In Residence Open Evenementen programma. Hierbij zijn niet alleen start-ups maar ook andere ondernemers of creatievelingen welkom om zich op te geven en hun innovaties te testen tijdens grote open evenementen.

Het In Residence Open Evenementen programma heeft plek voor negen verschillende vernieuwende ondernemers. De meesten werken aan circulaire en duurzame innovaties. Ook digitale veiligheid en inclusiviteit zijn thema's binnen het programma.  Meedoen aan het In Residence programma betekent: het krijgen van een testbudget, een mentor én, misschien nog wel het belangrijkste, het kunnen testen van je innovatie onder de hoge-drukpan van een festival.

Het In Residence Open Evenementen programma komt voort uit het succesvolle Start-up In Residence programma. Een incubatorprogramma van de gemeente Amsterdam dat al zo’n 8 jaar start-ups in Amsterdam ondersteunt en helpt op te schalen. Sinds dit jaar ligt de focus op het testen van innovaties op evenementen. Ook richt het programma zich op een grotere groep innovatieve ondernemers. De uitgekozen ondernemers testen hun ideeën tijdens evenementen als Queer & Pride, de Marathon, het Grachtenfestival, Bevrijdingsfestival, Cinekid en Dam Feest. Ook de organisatoren van deze evenementen hebben een belangrijke rol in de begeleiding van de pilots.

Het zijn uiteindelijk hen die, met de steun van de stad, de stad circulair zullen maken.”

Mark Stoevelaar – projectmanager innovatie gemeente Amsterdam

Ook circulaire innovatie bij evenementen

Een van de deelnemers van het In Residence Open Evenementen programma is de circulaire onderneming Rubbish Reusables. Zij zetten zich in voor een circulair Amsterdam door met tracking software inzicht in de afvalstromen van evenementen te krijgen. Zo zien de organisatoren middels een dashboard wat kansen zijn voor verduurzaming en circulariteit.

De eerste pilot van Rubbish Reusables vond recent plaats tijdens Bevrijdingsfestival Westerpark. De afvalinzichten presenteerden ze vervolgens samen met een adviesrapport aan de organisatie van het festival met bewustwording én reden tot actie als gevolg.

Connect en maak impact

Thymen Naus, medeoprichter van Rubbish Reusables, vertelt over de uitdagingen waarmee een circulaire onderneming te maken heeft en waar de kansen liggen. Zo wil Rubbish Reusables uiteindelijk hun herbruikbare bekers volledig van gerecycled materiaal (rPP) maken. Helaas moet dit nog even wachten door de huidige wet- en regelgeving.

Door als circulaire ondernemers krachten te bundelen kun je grote impact maken en écht verandering teweegbrengen.”

Thymen Naus – oprichter Rubbish Reusables

Volgens Naus heb je als circulaire ondernemer vaak te maken met regelgeving die is ingericht op een lineaire economie. Het kost tijd en energie om de traditionele regelgeving mee te laten veranderen met de circulaire transitie. Programma’s zoals het In Residence Open Evenementen zijn daarom extra belangrijk om ondernemers met circulaire innovaties te helpen slagen in hun missie.

Het programma geeft innovatieve ondernemers naast een testbudget, mentor en zichtbaarheid ook de kans om in contact te komen met elkaar. Volgens Naus is dat een belangrijke bijkomstigheid, alleen al doordat de ondernemers zo ervaringen kunnen delen over circulair zijn in een lineaire economie. Uiteindelijk kunnen de circulaire ondernemers grote impact maken en echt verandering teweegbrengen door krachten te bundelen.

Op naar een toekomstbestendig Nederland

Het In Residence Open Evenementen programma is onderdeel van www.innovatiepartners.nl. Via dit platform kunnen gemeenten aanbestedingen uitschrijven voor opgaven met als doel innovatieve oplossingen te vinden. Een ander lopend programma via Innovatie Partners is bijvoorbeeld de aanbesteding voor toekomstbestendige kunstgrasvelden.

Verschillende gemeenten voeren soortgelijke programma's uit naar aanleiding van hun beleid. Wie volgen?

Meer weten?

Voor verdere vragen over het In Residence Open Evenementen programma kun je terecht bij  Mark Stoevelaarprojectmanager innovatie gemeente Amsterdam.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.