‘Van der Laan startte geheim anti-radicaliseringsproject’
Volgens weekblad Elsevier heeft de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan een geheim anti-radicaliseringsproject opgezet zonder de raad of college te informeren. Volgens Elsevier kwam de zogenoemde 'Grijze Campagne' stil te liggen door onenigheid en moest ontslagen anti-radicaliseringsambtenaar Saadia a. T. daar voor opdraaien.
Een uiterst geheim project, waar zowel de gemeenteraad als de wethouders van Amsterdam geen weet van hadden. Dat was ‘Grijze Campagne’, de codenaam voor een anti-radicaliseringsproject waar de onlangs overleden burgemeester Van der Laan de initiator van was, aldus weekblad Elsevier. De betrokkenheid van zowel burgemeester als gemeente mocht nergens uit blijken. Elsevier komt met een uitgebreid verhaal waarbij ook het strafontslag van de omstreden Saadia a. T. mogelijk in een ander daglicht komt te staan.
Ondermijnen jihad
Uit vertrouwelijke stukken, die Elsevier inzag, zou blijken dat het omstreden project uit 25 YouTube-filmpjes bestaat die na goedkeuring van de burgemeester zouden worden gedeeld. Een ingehuurde Amsterdammer van Marokkaanse afkomst vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. ’Doel van de campagne is het ondermijnen van de waarden, emoties en de aantrekkingskracht van de gewelddadige jihad en deze te vervangen door een nobele, interne psychologische strijd’, aldus de stukken.
Tegenboodschap
De geheime anti-radicaliseringscampagne zou zijn bedacht door de Ier David Kenning, die sinds 2015 de gemeente Amsterdam adviseert op het gebied van radicalisering. Hij gelooft in een sterke ‘tegenboodschap’ die moet voorkomen dat radicale jongeren gewelddadig worden. Maar die boodschap komt minder goed aan als het een soort SIRE-campagne van de overheid is, vandaar dat op geen enkele wijze mocht blijken dat de gemeente Amsterdam achter de campagne zit.
Op de hoogte
Volgens Elsevier waren hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en de Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg waren wel op de hoogte, maar waren het er niet mee eens dat de overheid aan heimelijke beïnvloeding zou doen. Bovendien zou de campagne bijdragen aan negatieve beeldvorming van agenten. Desondanks ging Van der Laan er toch mee door. Uiteindelijk kwam het project om interne onenigheid en het afhaken van Kenning stil te liggen. Ambtenaar Saadia a. T. zou degene zijn die voor deze ongeoorloofde onderneming moest opdraaien, aldus bronnen.
Opheldering
De gemeenteraad van Amsterdam wil opheldering over het spraakmakende artikel. CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het verhaal 'bizar' en vindt dat ‘alles nu boven tafel moet’. VVD-raadslid Marianne Poot spreekt van een ‘heftig artikel’ en wil dat de onderste steen bovenkomt. ‘Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd?’ Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.
En dat BB dit artikel gewoon plaatst terwijl dit al op zijn minst 15 uur geleden bekend is geworden geeft ook wel te denken.