Advertentie

'Stofwolk van onrust' rondom Floriade

De Floriade heeft te maken gehad met zeer belemmerende omstandigheden, die ervoor zorgden dat het geen succes werd.

ANP
12 december 2022
Floriade in Almere - 2022
Shutterstock

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade heeft vanaf de eerste plannen voortdurend in een 'stofwolk van onrust' verkeerd. De vijf onderdelen van de Floriade werkten jarenlang langs elkaar heen en werden pas in 2021 onder één noemer gebracht.

Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

BghU
Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

Lid Raad van Toezicht, portefeuille Public Policy – Stichting AAP (via PublicSpirit)

Stichting AAP
Lid Raad van Toezicht, portefeuille Public Policy – Stichting AAP (via PublicSpirit)

Speelbal

De gemeenteraad van Almere besprak driemaal of de Floriade nog wel door moest gaan. 'Beslissers' hadden geen kennis van het organiseren van grote beurzen. De tentoonstelling werd een speelbal van de lokale politiek en kwam steeds negatief in het nieuws. Bovendien brak de coronapandemie uit en stokte de aanvoer van materialen door een scheepvaartongeluk in het Suezkanaal.

'Perfect storm'

Dat zijn een aantal oorzaken die volgens de organisatie van de Floriade hebben geleid tot de zwaar tegenvallende bezoekerscijfers en het enorme financiële tekort. Algemeen directeur Hans Bakker noemt in een maandag verschenen rapportage de uitkomsten 'zeer dramatisch'. In het rapport spreekt de organisatie zich voor het eerst uit over de resultaten van de tuinbouwtentoonstelling, die leed onder 'zeer belemmerende omstandigheden'. Volgens Bakker heeft de Floriade te maken gehad met 'een perfect storm': een opeenvolging van tegenvallers die jarenlang heeft geduurd.

Tekort nog onduidelijk

Aan de rapportage ontbreekt maandag een overzicht van het exacte bedrag dat de gemeente Almere moet betalen om de tekorten af te dekken. Naar verwachting gaat het tekort tussen de 50 en bijna 100 miljoen euro bedragen. Hoe hoog het bedrag precies wordt, is nog onduidelijk omdat veel zaken voor en tijdens de Floriade geheim zijn gebleven. De gemeente Almere denkt begin volgend jaar over een kostenplaatje te beschikken.

Flevoland

De Floriade trok 693.722 bezoekers en dat 'steekt schril af bij de verwachting', aldus de organisatie. Er werden ruim 2 miljoen gasten verwacht. Het merendeel van de bezoekers (96 procent) bestond uit oudere volwassenen. Slechts 4 procent was jonger dan 12 jaar. Ook scholen bleven weg. Volgens Floriade hadden mensen na corona weinig zin in attractieparken en al helemaal niet in nieuwe parken. In Flevoland zelf was nauwelijks belangstelling voor het project, terwijl de Floriade Flevoland juist 'uit de klei moest trekken'.

Hoofdsponsor

De Floriade rekende op de Rabobank als hoofdsponsor, maar dat ging om onduidelijke redenen niet door. Toen haakten ook veel beoogde geldschieters in binnen- en buitenland af. Door corona bleef de internationale reisindustrie weg. Dat zeven directeuren elkaar in korte tijd opvolgden, zorgde nog eens voor extra onrust en twijfels. Bezoekers die wel naar de Floriade kwamen waren tevreden, zodat de organisatie het evenement toch 'redelijk geslaagd' noemt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is voldoende voor gewaarschuwd. Gesteld wordt dat het tekort ligt 'tussen de 50 en en 100 miljoen'. De hoogte van dat tekort moet nu toch al wel exacter zijn aan te geven?
P. Smit
Welke gemeente gaat de volgende Floriade organiseren?

Of blijven we dom bezig?
Advertentie