Advertentie
financiën / Nieuws

Tekort Floriade bijna 50 miljoen euro

De dit weekend afgesloten Floriade stevent af op een verlies van rond de 50 miljoen euro. En het kan nog verder oplopen.

ANP
09 oktober 2022
Floriade-Almere.jpg

Eerder stapten de zes wethouders van Almere op vanwege tegenvallende bezoekersaantallen van de tentoonstelling. Die bezoekersaantallen zorgden voor een verlies van tientallen miljoenen voor de gemeente Almere en de Floriade BV. De Floriade kreeg tot juni 232.500 ​bezoekers, een derde van het verwachte aantal​. Dat kwam volgens onderzoek onder meer door een te hoge entreeprijs.

Hoofd GHOR-bureau

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
Hoofd GHOR-bureau

Projectleider verplicht actieve openbaarmaking S12

JS Consultancy
Projectleider verplicht actieve openbaarmaking S12

Prognose

De wereldtuinbouwtentoonstelling schroefde het totaalaantal verwachte bezoekers eerder al terug van 2 miljoen naar 1,2 miljoen en later naar 680.000. Eerder deze week liet Floriade de gemeente Almere weten dat de huidige prognose uitgaat van 650.000 tot 680.000 bezoekers. Maar slechts 600.000 bezoekers is ook mogelijk. Daarmee lopen de kosten, die in juli waren berekend op ruim 40 miljoen euro, met nog eens 6,6 miljoen euro op.

Meer verzoeken

De gemeente Almere verwacht nog meer verzoeken om extra geld te krijgen van Floriade BV. Directeur Hans Bakker zei eerder dat over een mogelijke volgende editie heel goed moet worden nagedacht. 'Dat het financieel tekort op deze manier volledig ten laste van een gemeente komt, kan niet meer. De tuinbouwsector, het rijk en provincies zouden bij een volgende editie van de Floriade een deel van het risico voor hun rekening moeten nemen', zei hij toen in De Telegraaf daarover. De Floriade wordt eens in de tien jaar door een gemeente georganiseerd. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is voldoende voor gewaarschuwd. Dit wordt een hoge investering van de Gemeente Almere voor het groene wijkje dat straks over blijft. Dat krijg je met bestuurders die 'de toren van Babel' willen of denken te kunnen evenaren met het realiseren van risicovolle megalomane projecten.
Advertentie