Ex-adviseur moet Veenendaal 4,8 miljoen euro betalen
Een voormalig beleggingsadviseur moet 4,8 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. Hij is aansprakelijk voor het beleggingsschandaal, waarbij de stichting in 2002 ruim 9,4 miljoen dollar verloor na een mislukte belegging in de Verenigde Staten.Dat meldt onderzoeksjournalist Sameer van Alfen op basis van een uitspraak van de Haagse rechtbank..
Een voormalig beleggingsadviseur moet 4,8 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. Hij is aansprakelijk voor het beleggingsschandaal, waarbij de stichting in 2002 ruim 9,4 miljoen dollar verloor na een mislukte belegging in de Verenigde Staten.
Dat meldt onderzoeksjournalist Sameer van Alfen die een boek schreef over de kwestie. Volgens de rechtbank in Den Haag, die vorige week uitspraak deed in de zaak die de gemeente aanspande tegen de oud-adviseur, heeft de adviseur ‘hoogst onvoorzichtig’ en daarmee ‘onrechtmatig’ gehandeld.
Ouderenappartementen
De Haagse adviseur raadde de christelijke woningbouwstichting Freule Lauta van Aysima in 2000 aan om in een beleggingstransactie te stappen met de Amerikaanse partij Planetary Investment. Het geld, omgerekend 10 miljoen euro, kwam nooit meer terug. De Freule-stichting beheerde huurappartementen voor ouderen. Het geld dat de stichting verloor, was bedoeld voor het aflossen van een hypotheek in 2002. En de gemeente had zich in het verleden garant gesteld voor de aflossing van de lening, als de stichting in gebreke bleef. Aanvankelijk draaide de gemeente op voor het beleggingsschandaal.
Faillissement
Om de schade te verhalen, startte de gemeente daarna namens de stichting vele rechtszaken tegen
de betrokkenen bij de Freule-affaire: ING Bank, de bestuursleden van de stichting en hun adviseurs,
en de accountant. Na jarenlang slepende procedures heeft de rechter nu geoordeeld dat de adviseur 4,8 miljoen moet betalen aan de gemeente. De gemeente had bij de rechter 6,7 miljoen euro geëist. De rechter vindt echter dat de gemeente bijna 2 miljoen euro aan kosten onvoldoende heeft onderbouwd, waaronder 1,4 miljoen euro aan advocaatkosten.
Vergoeding schade
De adviseur is niet de enige die de schade van de gemeente moet vergoeden. Eind 2016 bepaalde de
rechter in Utrecht dat de oud-penningmeester van de stichting 6,5 miljoen euro moet terugbetalen aan de gemeente. Eerder sloot de gemeente schikkingen met ING Bank en de oud-voorzitter.
Het is volgens Van Alfen onduidelijk of de gemeente ook al daadwerkelijk gelden heeft geïncasseerd.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En - als gemeenten dan toch garant willen staan - zet er dan de zwaarste risicotaxatie op die je in huis hebt.