Raad Vlissingen wil geen slavernijmonument
Van de 25 Vlissingse raadsleden stemden er zeventien tegen een slavernijmonument wegens een verondersteld gebrek aan draagvlak en de kosten.
Er komt geen slavernijmonument op de boulevard van Vlissingen. De raad van de Zeeuwse gemeente heeft donderdagavond tegen een voorstel voor zo'n monument gestemd. Initiatiefnemers van het plan waren kunstenaar Zeus Hoenderop en voorzitter Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland.
Absurd resultaat
Hoenderop sprak na afloop van de vergadering van een 'absurd' resultaat. 'De gemeente Vlissingen heeft op 1 juli excuses gemaakt voor het slavernijverleden, maar dat betekent dus helemaal niets.' Volgens hem neemt de Zeeuwse stad, die in een onderzoek dat de gemeente enkele jaren geleden heeft laten uitvoeren de "onbetwiste hoofdstad" van de Nederlandse slavenhandel werd genoemd, geen enkele verantwoordelijkheid voor de eigen rol in het slavernijverleden. 'Door geen monument te plaatsen, geef je een bevolkingsgroep geen ruimte om een plek te hebben voor erkenning', zei hij.
17 raadsleden tegen
Van de 25 raadsleden stemden er zeventien tegen het slavernijmonument, aldus Hoenderop. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat sommige partijen twijfelen aan het draagvlak voor zo'n monument onder inwoners van Vlissingen. Ook ging het over het bedrag dat het monument zou kosten en werd aangehaald dat in Middelburg al een gedenkteken staat.
Burgerinitiatief
Op initiatief van Hoenderop en Duijndam werd vorig jaar al een slavernijmonument op de boulevard van Vlissingen geplaatst. Dat gebeurde zonder vergunning en daarom moest het monument later verplaatst worden naar de binnentuin van het Maritiem Muzeeum Zeeland. Met een burgerinitiatief probeerden Hoenderop en Duijndam alsnog via de officiële weg de handen op elkaar te krijgen voor een monument aan zee. Hun burgerinitiatief werd ondersteund door 733 mensen, van wie er 276 in Vlissingen wonen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.