Advertentie

Afschaffing slavernij in hele land herdacht

Naar verwachting spreekt de koning excuses uit voor de slavernij tijdens de nationale herdenking.

ANP
01 juli 2023
slavernij-monument.jpg

Door heel Nederland wordt zaterdag tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Naast de nationale herdenking in Amsterdam zijn er in elke provincie activiteiten, herdenkingen met kransleggingen en plengoffers of festivals met theater, dans, muziek en gezamenlijk eten. Daarmee wordt stilgestaan bij het feit dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat er definitief een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind.

Juridisch Adviseur

Gemeente Steenbergen
Juridisch Adviseur

Strategisch beleidsadviseur Natuur en Landschap

Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Strategisch beleidsadviseur Natuur en Landschap

Excuses

In de provincie Zeeland worden namens de provincie en de gemeenten Middelburg en Vlissingen excuses gemaakt voor het slavernijverleden. De gemeente De Bilt presenteert een onderzoek naar haar eigen slavernijverleden. In Den Haag wordt een stadswandeling gehouden, waar acteurs van Het Nationale Theater de verhalen vertellen die zich op de route hebben afgespeeld. In Harderwijk is een zogeheten Bigi Spikri optocht: een feestelijke parade met traditionele kleding.

In het Amsterdamse Oosterpark is zaterdag de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Koning Willem-Alexander houdt daar een toespraak. Ingewijden verwachten dat hij excuses zal maken voor het slavernijverleden, net zoals premier Mark Rutte - ook aanwezig - in december al deed namens de regering.

Keti Koti tafels

In vijftien steden door heel het land wordt, net als vrijdag, het Surinaamse gerecht heri heri uitgedeeld, ‘ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden met het heden te verbinden’. Dit gerecht aten tot slaaf gemaakten op de plantages en wordt tegenwoordig gezien als delicatesse.

In onder meer het Mauritshuis in Den Haag, het Rijksmuseum in Amsterdam en op het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden Keti Koti Tafels georganiseerd. Zo'n tafel is volgens de organisatie bedoeld om witte mensen en mensen van kleur een gesprek te laten voeren over de slavernij en koloniale geschiedenis en de negatieve gevolgen die deze in het heden nog hebben.

150 jaar later

Het is zaterdag 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij formeel afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk gebeurde. In Suriname moest een deel van de voormalige slaafgemaakten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder staatstoezicht, waardoor de slavernij pas echt voorbij was in 1873. Zaterdag begint ook officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt 1 juli 2024. (ANP/Redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Nederland heeft sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw de slavernij weer ingevoerd. Eerst Turken en Marokkanen uitgebuit en nu de Polen, Bulgaren etc. Kassen, slachterijen, havens, distributiebedrijven, noem maar op. Daarnaast wordt de belastingbetaler ook nog eens opgezadeld met de rekening van dit feestje. Het menselijk restproduct van dit systeem wordt uiteindelijk afhankelijk van onze verzorgingsstaat voor zover die nog bestaat en niet geheel is afgebroken. Private lusten, publieke lasten.
Advertentie