Advertentie

Staatscommissie benadrukt noodzaak nieuw drugsbeleid

De commissie noemt gemeenten ‘een cruciale partner’ in het preventiebeleid, maar constateert verschillen in financiële slagkracht.

06 juni 2024
Drugscampagne Rotterdam
Gemeente Rotterdam

Een ‘nieuwe, integrale en duurzame visie’ op het Nederlandse drugsbeleid is noodzakelijk. Tot die conclusie komt de Staatscommissie MDMA in haar vandaag verschenen rapport. Daarbij moet primair de nadruk blijven liggen op het bevorderen van de volksgezondheid. ‘Criminaliseer nooit de gebruiker van drugs.’

Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

Leeuwendaal in opdracht van Raad van Overleg Metalektro (ROM)
Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

Senior communicatieadviseur Regionaal Bedrijventerrein Brainport Oost

Yacht
Senior communicatieadviseur Regionaal Bedrijventerrein Brainport Oost

De staatscommissie ziet dat er met enige regelmaat ‘drugspreventie-initiatieven’ worden uitgerold vanuit de veiligheidshoek. Deze partijen maken echter niet altijd gebruik van de wetenschappelijke inzichten en kwaliteitsstandaarden rondom drugspreventie.

Bloed

Als voorbeeld wordt de gemeente Rotterdam genoemd. Vorig jaar lanceerde het college van B en W een postercampagne in bushokjes met leuzen als ‘aan jouw pil kleeft bloed’ en ‘jouw lijntje, zijn liquidatie’. ‘Een probleem met een dergelijke campagne is dat deze niet voldoende is gericht’, becommentarieert de commissie. De meeste gebruikers zullen zich niet aangesproken voelen. Daarnaast is er geen handelingsperspectief voor mensen die zich wél aangesproken voelen.

Drugscriminaliteit

Ondanks waarschuwingen uit de verslavingsbranche zette het Rotterdamse stadsbestuur deze campagne toch door. ‘De zeer begrijpelijke behoefte om ‘iets’ te doen tegen drugscriminaliteit lijkt hier in de plaats te komen van op wetenschap gebaseerd beleid’, zo luidt de kritische boodschap in het rapport. De commissieleden pleiten daarom voor ‘een wetenschappelijke toetsing van nieuwe preventieve initiatieven’ en ‘een zorgvuldige afweging van kosten, baten en eventuele negatieve gevolgen.’

Sluitpost

Daarnaast vraagt de staatscommissie zich af of gemeenten genoeg geld hebben voor preventie. De financiering blijft vaak ‘een sluitpost’. In 2022 gaf het ministerie van VWS 6,6 miljoen euro uit aan preventiemaatregelen voor drugs, een fractie op een totale begroting van 35 miljard euro. ‘Dit ondanks het feit dat preventie juist een kosteneffectieve maatregel is’, aldus de commissie. ‘Effectieve preventie is een zaak van de lange adem en vereist dan ook een structurele investering.’

Kapitaalkrachtige gemeente

De commissie noemt gemeenten ‘een cruciale partner’ in het preventiebeleid, maar constateert verschillen in financiële slagkracht. Een grotere gemeente kan één fte invullen voor middelenpreventie, terwijl een kleinere, minder kapitaalkrachtige gemeente daar geen mogelijkheden toe heeft. ‘De ene gemeente kan dus investeren in een langdurige strategie om middelengebruik tegen te gaan, terwijl het voor een andere op z’n best slechts incidenteel gebeurt’, is te lezen in het rapport.

Op basis van een schatting van brancheorganisatie Verslavingskunde Nederland (VKN) wordt door de 342 gemeenten 15 miljoen euro aan preventieactiviteiten besteed. Dit bedrag is inclusief de preventie voor alcohol.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H Boer
Interessante naam van die drugscommissie, mdma!
Hielco Wiersma
Burgers willen een (harde(re) aanpak van drugshandel en drugsgebruik. Dat wordt alleen bereikt via daadkrachtige preventieve aanpak van deze materie (inclusief voorlichting). Daartegen helpt zeker niet het herhaaldelijk instellen van nieuwe (staats)commissies. Daarmee wordt over het algemeen 'de hete aardappel' naar de toekomst verschoven. Minder praten en méér poetsen dus, zoals de Rotterdammers nu doen!
Advertentie