Duitse rechter zette eerder streep door avondklok
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.
Vrijjheidsbeperking
Het verbod tussen 20.00 uur en 05.00 uur de straat op te gaan was volgens het gerechtshof geen proportionele maatregel meer, omdat er in de deelstaat sprake was van veel minder nieuwe coronabesmettingen. Aan de wettelijke voorwaarden voor zo'n drastische vrijheidsbeperking werd volgens de rechter daardoor niet meer voldaan. De avondklok werd half december ingevoerd, nadat de Duitse regering met de deelstaten afsprak dat in regio's met veel coronabesmettingen, extra maatregelen moesten worden genomen. Baden-Württemberg koos als een van de weinige deelstaten voor de avondklok.,
Allerlaatse maatregel
Het gerechtshof van Mannheim stelde dat onder de Duitse wet een avondklok alleen is toegestaan als ‘allerlaatste maatregel.’ Daarbij moet worden aangetoond dat de strijd tegen het coronavirus anders zou worden belemmerd. En dat was volgens de rechtbank begin februari niet meer het geval.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gerechtshof ging niet over de inhoud van de noodverordening. Dat wordt in hoger beroep uitgevochten. Waar het wel over ging is de volgende afweging: stel dat de avondklok wel terecht is, hoe erg is het het dan dat deze afgeschaft wordt in afwachting van het hoger beroep? En stel dat de avondklok niet terecht is, hoe erg is het dat deze dan toch nog geldt in afwachting van het hoger beroep? Deze twee moesten afgewogen worden, waarbij de rechter de eerste belangrijker vond. Mijns inziens terecht.
In het hoger beroep zullen twee zaken bekeken moeten worden: deugt de grondslag? Deugt de maatregel? De conclusie kan zijn dat de maatregel wel deugt, maar de grondslag niet. Als beide deugen blijft de avondklok. Als beide niet deugen, vervalt de avondklok. Als de grondslag niet deugt, maar de maatregel wel, dan is het de vraag wat de uitspraak zal zijn... Misschien dat het besluit vernietigd wordt, maar de rechtsgevolgen in stand blijven of iets dergelijks. Dan blijft de avondklok ook. Of wordt er een termijn gegeven om het te repareren. Kortom: allerlei scenario's zijn mogelijk. We zullen het zien.
Jammer voor de volgers van ons Engeltje maar de uitspraak van een duitse rechter heeft geen gevolgen voor Nederland.
@Zipje: volgens mij was het Willem Knettergek en Jeroen Pols: die achternaam is de afkorting vo0or Praten Over Leuke Smoezen.
Interassant artikel is: www.google.com%2F" target="_blank">https://www.parool.nl/nederland/willem-engel-van …