Advertentie

Regie van coronavirus lijkt op dodenrit van drs. P

De aanpak van corona draait feitelijk het om het missen van de vaardigheid om dit ingewikkelde beslisproces op basis van sociaalwetenschappelijke kennis te regisseren. Kortweg komt dat neer op dat het bestuur open en integer is en het goede voorbeeld geeft. Weet wat er leeft in de samenleving en laat zien wat ze er mee doet. Contacten met inwoners zijn van meet af aan intens. Het zelfreinigend en lerend vermogen is essentieel en vanzelfsprekend legt ze ruimhartig verantwoording af aan de samenleving.

05 oktober 2020

De overheid weet zich geen raad nu het virusstrijdperk iets weg heeft van de dodenrit van drs P. Pas nog waren de hordes wolven intimiderende antivirus-idioten, influence-trollen, right-to-party-studenten of 5G-gekken. De nieuwe hordes wolven bij het draagvlakonvermogen vervangen de vorige hype door de mondkapjesklucht. Ook deze zal snel haar zeggingskracht kwijt zijn.

Feitelijk draait het om het missen van de vaardigheid om dit ingewikkelde beslisproces op basis van sociaalwetenschappelijke kennis te regisseren. Kortweg komt dat neer op dat het bestuur open en integer is en het goede voorbeeld geeft. Weet wat er leeft in de samenleving en laat zien wat ze er mee doet. Contacten met inwoners zijn van meet af aan intens. Het zelfreinigend en lerend vermogen is essentieel en vanzelfsprekend legt ze ruimhartig verantwoording af aan de samenleving. 


Hoewel qua inhoud onvergelijkbaar lijkt de corona aanpak verrassend sterk op het mislukken van het beslisproces bij Lelystad Airport. Alders zou via zijn tafels advies uitbrengen over de toekomst van Schiphol in samenhang met de luchthavens Eindhoven en Lelystad. Hij bakt er niks van. Ook hier gebrek aan vaardig regievoeren. Het onderzoek ‘Beginselen van deugdelijk Bestuur’ van adviseur Henk Bruning legt dit feilloos bloot.

Het Kabinet en Outbreak Management Team hebben van deze beginselen ook nooit gehoord. Net als bij Lelystad Airport is de grote fout de afspraak ‘wat aan tafel wordt gezegd blijft aan de tafel’. Uiteindelijk vellen het kabinet, veiligheidsburgemeesters en hun politieke achterban het oordeel. Kortom een ancien regime dat elkaar in waarde laat en terugkoppeling geeft in vertrouwen. Amper openbaar, amper betrouwbaar.

Met dezelfde aanpak slaagt tafelvoorzitter Alders erin bevolking en actiegroepen het gevoel te bezorgen dat er met hen een loopje wordt genomen. Geschermd wordt met onderzoeksresultaten. Ook hier houdt het ‘samen doen’-beleid geen participatie in. Afspraken met bewoners worden niet nagekomen en afspraken over de groei van Schiphol blijven buiten spel. Dan komt de doodsteek als inwoners fouten in de MER cijfers voor Lelystad Airport bloot leggen. Weg draagvlak.

Opnieuw een treffende vergelijking met de corona aanpak. Hier zijn het grondrechten aangetast door lukrake boetes en de trouwfeest-minister gaat vrijuit. Feestende, verkennende en experimenterende tieners die niet ziek worden. Opeengepakt in het vliegtuig maar anderhalve meter gemaskerd uit elkaar in de trein. Miljarden wegsluizen naar de buitenlandse aandeelhouders van belastingontwijkers Starbucks of Tata Steel maar kleine horeca ondernemers laten barsten. Ongeloof gaat los op twitter. Draagvlak glipt weg.

Begrijp me goed. Dit kabinet doet haar bovenste best het virus de baas te worden maar grijpt in de modder. Goedbedoelde inzet biedt onbedoeld geen oplossing. Bevoogdende Bassie en Adriaan televisietoespraken helpen haar autoriteit verder om zeep. Misschien kan nog één regieknop werken. Stop met zenden, geef echt inhoud aan ‘alleen samen krijgen…’ en vraag de complete samenleving te komen met creatieve oplossingen. Leg deze naast wat de wetenschap ervan vindt. Beslis en leg het uit zonder ingewikkeld spoorboekje. Focus hier alle regie, geld en energie op. Anders volgt het gezegde van drs. P. die door de wolven wordt verslonden ‘Dat is pech, Tja Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg’.

Piet van Mourik
Lees hier alle columns van Piet van Mourik

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernadette Weynants / Financieel specialist
Goede analyse, maar jammer van de oplossing: 'vraag de complete samenleving te komen met creatieve oplossingen'. Voor mij is dat een andere benaming voor: 'doorgaan met polderen'. Dat past niet in een crisissituatie waarin elke dag met 4.000 extra besmettingen er weer eentje is. Regeren is soms met weinig of geen zekerheden, toch durven eenduidige besluiten te nemen. Niet omdat iedereen daar blij van wordt, maar omdat de situatie erom vraagt.
Henk Donkers / medewerker
Wat een warrig verhaal van die Piet van Mourik. (Wie is dat trouwens?)

Natuurlijk is het erg lastig om in deze compleet nieuwe coronasituatie een strakke regie te voeren voor 17 miljoen eigenzinnige Nederlanders die allemaal iets anders willen. Dat kan in een dictatuur maar dat willen we juist niet zijn. Rutte geeft zelf al aan dat met 50% informatie 100% besluiten moeten worden genomen.

Erg makkelijk van Piet om dan aan de zijlijn met ongefundeerde kritiek te komen.

Dit lijkt mij een typisch geval van de beste stuurlui..... .

Volgens mij komen we hier niet veel verder mee, Piet.
Hans / ambtenaar
'Alders zou via zijn tafels advies uitbrengen' . Maar de schrijver introduceert Alders niet. Of is er maar één Alders, die iedereen kent of moet kennen?

Als fan van drs. P was ik getriggerd door de openingszin over De Dodenrit, maar ik heb deze column niet verslonden.
Bert
Mede veroorzaakt door vakantiegangers die toch weer niet noodzakelijk het buitenland bezochten en mensen die thuis gewoon feesten houden. Het interesseert ze helemaal niks totdat magere Hein bij hun aanbelt. Gaan ze lekker janken.
Bernard
Even wat opbouwende kritiek; de heer van Mourik wilde de dodenrit van Drs. P gebruiken als pakkende metafoor voor twee zaken; het beslisproces rondom Lelystad airport en de corona aanpak van de regering. De dodenrit lijkt echter niet echt van toepassing als metafoor op deze twee zaken en deze twee zaken lijken ook niet 1 op 1 goed te vergelijken en hetgeen geschreven is over Lelystad airport is te weinig inzichtelijk voor degenen die niet op de hoogte zijn van de ins en outs van dit beslisproces. Daarom zeg ik over deze column; mooie en ambitieuze insteek maar in de uitvoering helaas toch niet geslaagd.
koen post / gep.
De schrijver krijgt nogal wat over zicht heen en niet terecht naar ik meen. Ik sluit mij aan bij Bernadette dat inderdaad de laatste alinea nu juist alles teniet doet wat voorgaand de heer Van Mourik s beschreven. Hier ontpopt schrijver zich plots weer in de polderjungle terwijl hij juist tevoren pleitte voor centrale regie.

Ja,Alders. Voor 2000 euro per dag krijg je een rapport dat de opdrachtgever wil.

Mijn insteek in de discussie is dat nu eens aan de oppervlakte komt hoe wij in NL bestuurd worden, de belangengroepen, de eindeloze rondjes langs deskundigen die vaak hun eigen achterban vertegenwoordigen en je er dus niks mee opschiet want is er een onderwerp waar zo.n breed overleg consensus over krijgt? Nee, dan wordt het polderen en wordt wat eigenlijk rood moet zijn, oranje en met een beetje pech kleurloos, Zo worden wij geregeerd maar nu zien wij het voor onze ogen in een beperkte openbaarheid (stukken zijn geheim!) hoe openbaar bestuur werkt, want in alle overige gevallen vindt alles achter de gesloten deuren plaats.
Advertentie