Brievenschrijver Dordrecht aan banden gelegd
De man die 'om te zieken' honderden brieven per maand aan de gemeente Dordrecht stuurde, mag dat niet meer doen. De rechter legt hem een maximum op.
Een notoire brievenschrijver uit Dordrecht zal drastisch moeten minderen. De man die vele honderden brieven per jaar aan de gemeente schreef, mag de komende twee jaar nog slechts tien brieven per maand schrijven. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.
523 brieven
De man verhuurt panden aan arbeidsmigranten en heeft al enige tijd een conflict met de gemeente. Dat heeft al geleid tot dwangsommen, beslaglegging en zelfs executieveilingen. Nadat de gemeente een rechtszaak over het conflict won, begon de man met het schrijven van brieven en bezwaarschriften. De afgelopen twee maanden alleen al, schreeft de man 523 brieven, die uitmondden in kostbare procedures.
Het kost tonnen
Het behandelen van de brieven kost de gemeente tonnen, zo liet woordvoerder Mark Benjamin eerder al aan Binnenlands Bestuur weten. Daarom ging de gemeente over op bulkhoorzittingen. ‘Als we het op de normale manier zouden blijven doen, zou het een waanzinnige hoeveelheid geld kosten. Met dat gemeenschapsgeld willen we liever andere dingen doen.’
Ruimte niet onbegrensd
Dordrecht wilde van de rechter weten of er een maximum aantal kan worden gesteld. De rechter heeft de gemeente daarin gelijk gegeven. Hoewel burgers de nodige ruimte moet worden geboden om tegen de overheid te kunnen opkomen is die ruimte niet onbegrensd, vindt de rechter. Het feit dat de gedaagde aangaf de brieven te schrijven om de gemeente 'te zieken' was voor de rechter van belang.
Gemeenschapsgeld
'Een gemeente beschikt nu eenmaal over gelimiteerde middelen en mensen, waardoor aannemelijk is dat de grote aandacht die [gedaagde] van de gemeente Dordrecht vergt ten koste gaat van andere taken die de gemeente uitoefent, dan wel een ongerechtvaardigde uitbreiding zou vergen van het bestuursapparaat, waarvan de kosten moeten worden voldaan uit gemeenschapsgeld', aldus het vonnis.
Overschrijdt ruimschoots het gemiddelde
De gemeente Dordrecht is verheugd over de uitspraak. 'Zonder deze beperking zouden we 400 duizend euro per jaar kwijt zijn aan de afhandeling van de brieven, bezwaarschriften en verzoeken op basis van de wet openbaarheid bestuur (WOB)', meldt een woordvoerder. De gemeente benadrukt dat de briefschrijver niet wordt gedupeerd door de maatregel. 'Hij mag nog steeds iedere maand 10 brieven sturen; dit aantal overschrijdt ruimschoots het gemiddelde van een inwoner van de gemeente Dordrecht. Bovendien tellen bezwaarschriften over zijn eigen zaken niet mee. Zijn rechten worden dan ook voldoende gewaarborgd.'
Dode mus
Overigens meldt de voorlichter dat de pandjesbaas inmiddels onder een andere naam ook al 25 brieven naar de gemeente heeft gestuurd. De man zou hebben aangegeven dat de uitspraak 'een dode mus' is. Dordrecht is bereid eventueel opnieuw naar de rechter te stappen om de man te stoppen, maar zegt te hopen er op een 'normale manier' uit te komen.
Proportionaliteit, effectiviteit etc. moeten toch ook bij de rechtsprekende macht bekende fenomenen zijn.
Ik had daarom gehoopt op een veel scherpere grens (max. 10 per jaar o.i.d.) exclusief je eigen procedures.
Wellicht tijd dat er minder met juridische ogen naar dit soort praktijken wordt gekeken, maar meer met gezond verstand. We zadelen elkaar anders steeds meer met hoge kosten op.