Den Helder houdt traditie in stand: nieuwe bestuurscrisis
De grootste coalitiepartij heeft het vertrouwen opgezegd nadat hun wethouderskandidaat tweemaal is weggestemd.
De coalitie in het Noord-Hollandse Den Helder is na een mislukte wethoudersbenoeming uit elkaar gevallen. Daarmee stort de gemeenteraad bijna traditiegetrouw het lokale bestuur in een bestuurscrisis.
Duijnker
Streekomroep Regio Noordkop meldde maandagavond dat de benoeming van voormalig wethouder Remco Duijnker voor de tweede keer mislukt was. Duijnker werd op 2 april jongstleden ook al voorgedragen als wethouder, als vervanging voor de met pensioen gaande Michiel Wouters. Toen stemde de meerderheid tegen, maar waren er enkele coalitieleden afwezig. Bij deze tweede poging waren er nog minder voorstanders voor zijn benoeming. Slechts 13 van de aanwezige 29 raadsleden willen hem als collegelid zien.
Duijnker was de vorige raadsperiode al wethouder in Den Helder, maar zwaaide na de verkiezingen af met daarbij de afspraak dat hij na twee jaar zou terugkeren. Oorspronkelijk zat hij in het college voor de Seniorenpartij, maar zijn fractieleden zegden het vertrouwen in hem op. Toen maakte hij tijdens de raadsperiode een overstap naar een andere lokale partij, genaamd Beter voor Den Helder.
Coalitieakkoord
De mislukte benoeming is een behoorlijke afgang voor Duijnker en zijn partij, de grootste coalitiepartij in de marinestad. De afwijzing van zijn wethouderschap door de raad is in het bijzonder opmerkelijk gezien het feit dat zijn benoeming al in het coalitieakkoord is opgenomen. Nu zijn er dus toch raadsleden uit de coalitie die het niet zien zitten. Die ‘draai’ is voldoende aanleiding voor Beter voor Den Helder om het vertrouwen in de coalitie op te zeggen.
‘Vertrouwen is helemaal weg’
Dat deed fractievoorzitter Carlo Assorgia na een korte schorsing van de raadsvergadering, waarin werd overlegd met de andere fractievoorzitters. Daarin zouden ‘harde woorden’ zijn gevallen. ‘Het vertrouwen is helemaal weg. Als het vertrouwen er in onze wethouder niet is, dan is ons vertrouwen in de overige wethouders weg’, zei hij. Volgens het Noordhollands Dagblad was er zelfs een raadslid van Beter voor Den Helder dat aangaf te willen stoppen met zijn raadswerk.
Vervolg?
Andere fracties willen nog niet reageren tegenover de lokale media, en gaan de gevolgen van maandagavond eerst intern bespreken. Feit blijft dat Den Helder nu een incompleet college heeft, en de coalitie geen meerderheid. Tegen Regio Noordkop zegt Assorgia best te willen onderhandelen over een nieuwe coalitie, maar dat de tweemaal weggestemde Duijnker de enige wethouderskandidaat voor zijn partij blijft.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.