Advertentie

Den Helder weer in bestuurscrisis

Wegens onvrede rond de plannen van een nieuw stadhuis, trokken ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur hun steun in. Over de plannen bestaat grote verdeeldheid.

30 oktober 2012

Den Helder is opnieuw getroffen door een bestuurscrisis. ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur zijn maandagavond uit de coalitie gestapt.

Aan meerderheid geholpen
De twee partijen besloten in de nazomer van 2011 de minderheidscoalitie van VVD, CDA, D66 en Trots op Nederland (TON) aan een meerderheid te helpen. Die minderheid was ontstaan doordat twee TON-raadsleden uit de partij stapten omdat ze geen vertrouwen meer hadden in hun fractieleider.

Onvrede over nieuw stadhuis
Wegens onvrede rond de plannen van een nieuw stadhuis, trokken ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur maandag hun steun in. Over de plannen bestaat grote verdeeldheid en er wordt al lang over gesproken binnen de Helderse politiek.

Diefstal van gouden ketting

De crisis is de zoveelste in een lange rij. In 2009 was het VVD-burgemeester Stefan Hulman die de aandacht op zich vestigde. Hij moest uiteindelijk na 19 maanden het veld ruimen nadat politieke ophef ontstond over een woonkostenvergoeding die hem was toegekend. In 2005 waren het burgemeester Jeroen Staatsen en drie wethouders die het toneel verlieten, vanwege een affaire over een vermeende diefstal van een gouden ketting door een wethouder.

Verziekt en structureel verstoord

Een jaar daarvoor verscheen al een rapport dat de bestuurlijke verhoudingen in de Marinestad bestempelde als "verziekt" en "structureel verstoord". Eind jaren '90 speelden bovendien een fraudeschandaal bij de gemeentelijke dienst stadsontwikkeling en discutabel declaratiegedrag van het college. Dit leidde tot het vertrek van drie wethouders.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie