Gemeentesecretaris Hilversum gaat zorgboer ontzorgen
Scheidend gemeentesecretaris Inge de Vries (58) gaat na acht jaar Hilversum volgende week aan de slag als directeur-bestuurder van de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg. Haar vertrek is onderdeel van een reorganisatie in de gemeente, waarbij honderd van de zevenhonderd medewerkers moesten vertrekken en de blijvers op een andere manier moesten gaan werken.
Hilversum predikt flexibiliteit in het gemeentehuis. De top doet mee. De ‘atypische’ gemeentesecretaris Inge de Vries verhuist naar de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg.
Scheidend gemeentesecretaris Inge de Vries (58) gaat na acht jaar Hilversum volgende week aan de slag als directeur-bestuurder van de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg. Met haar vertrek laat ze zien dat ook de ambtelijke top mobiliteit serieus neemt. Het thema (interne) mobiliteit was een van de pijlers van de reorganisatie in de gemeente, waarbij honderd van de zevenhonderd medewerkers moesten vertrekken en de blijvers op een andere manier moesten gaan werken.
Loon naar prestatie
Binnen de nieuwe flexibele en omgevingsgerichte gemeentelijke organisatie in Hilversum krijgt iedereen nu loon naar prestatie. ‘Dat is heel uitzonderlijk voor een overheidsorganisatie’, glundert De Vries. ‘Toen ik kwam, hadden de medewerkers die door een reorganisatie in een lagere functie waren terechtgekomen hun oude salaris behouden. Je moet mij niet vragen waarom ze op dat lagere niveau waren gezet, maar ik heb ze allemaal teruggezet naar het werk dat hoorde bij hun salaris. Ze waren goed en in de teams werd met scheve ogen gekeken naar de medewerkers die hetzelfde werk deden maar meer betaald kregen. Vooral jongeren hadden daar last van en die moet je als gemeente echt koesteren’.
Mobiliteit
Voor niemand was het een goede situatie, meent De Vries. ‘Ik heb daarom gezegd: “Iedereen krijgt wat hij verdient en iedereen verdient wat hij krijgt.” Heel veel mensen zijn blij dat ze weer werk hebben dat hoort bij hun salaris. Sommigen waren niet happy en zijn vrijwillig teruggegaan in salaris. Iedereen tevreden.’ Iedereen in de gemeentelijke organisatie moet zich volgens haar afvragen: ligt hier mijn uitdaging en kan ik hier groeien? ‘De mobiliteit is daardoor intern en de laatste tijd ook extern redelijk groot. Vorig jaar zijn in Hilversum 120 van de zeshonderd mensen van plaats gewisseld en 23 zijn naar buiten gegaan’, zegt De Vries.
Andere omgeving
Mobiliteit die niet alleen behoort te gelden voor de medewerkers, maar ook voor de leiding, vindt ze. ‘Het is logisch dat ik mijzelf als boegbeeld van de gemeentelijke reorganisatie en pleitbezorger van mobiliteit die vragen ook stel. Ik heb mij gerealiseerd dat ik een andere omgeving nodig heb om door te kunnen groeien. Net als voor andere medewerkers die tot die conclusie komen, wordt dat voor mij een ontdekkingstocht. Ik weet ook niet hoe het afloopt. Ik weet wél dat ik na acht jaar als gemeentesecretaris gewerkt te hebben aan de andere kant wil zitten.’
Verbinding
‘De gemeente moet verbinding maken met de samenleving als ze de nieuwe zorgtaken goed wil uitvoeren’, stelt De Vries. ‘Aan de keukentafel hoor je de dingen die je op het gemeentehuis niet hoort. Ze noemen die transformatie op het sociaal domein ‘van buiten naar binnen’, maar eigenlijk moet het worden: buiten is binnen en binnen is buiten. Ambtenaren moeten veel zichtbaarder zijn in de gemeente. Ik denk dat gemeenten dit principe wel accepteren, maar omarmen ze het ook? Dat kan ik alleen ondervinden als ik tussen de mensen zit die het moeilijk hebben en hulp van de gemeente verdienen.’
Aanloopproblemen
Dat is vanaf volgende week het geval, als ze als directeur-bestuurder van de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg begint. Daar waar mensen die zorg of begeleiding nodig hebben dieren verzorgen of in een groenten- of bloementuin werken. Na de decentralisaties in het sociaal domein zijn de zorgboeren afhankelijk geworden van de lokale overheden, maar ze hebben, constateert De Vries, nog steeds aanloopproblemen. ‘Ambtenaren in de regio kopen zorg in bij zorgboerderijen. Daar zitten allerlei regels aan vast waar innovatieve ondernemers zoals zorgboeren niet op zitten te wachten. Daar moet je ze dus niet mee lastigvallen. Ze moeten kunnen doen waar ze goed in zijn.’ Kien daarom dat Boer & Zorg iemand in dienst heeft genomen die het ambtelijke klappen van de zweep kent. De Vries: ‘Ik ga de zorgboeren ontzorgen.’
Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.