Advertentie

Van Zeewolde tot Barendrecht: wat viel op bij de verkiezingen?

Het datacenter in Zeewolde is van invloed op de verkiezing en de SP is van de troon gestoten in Oss. Enkele opvallende uitslagen op een rij.

17 maart 2022
Barendrecht
Shutterstock

Partijen die tegen het geplande datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta stemden in Zeewolde, winnen de verkiezingen en de SP is voor het eerst niet meer de grootste in partijbastion Oss. Dit viel op tijdens de verkiezingen.

Directiesecretaris

JS Consultancy
Directiesecretaris

Projectleider Stedelijke Ontwikkeling

Yacht
Projectleider Stedelijke Ontwikkeling

Zeewolde

Leefbaar Zeewolde is de grootste winnaar in Zeewolde en verdubbelt het aantal zetels van vijf naar tien. De ChristenUnie stijgt van drie naar vier zetels en wordt tweede. De twee partijen stemden in december als enige tegen de komst van het omstreden datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. Lijstrekker Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde denkt dat de discussie rondom het datacenter zeker van invloed is geweest op de uitslag, maar ook het thema 'woningbouw in het bos', waar de partij tegen is, is een belangrijke factor, dat laat Zonneveld aan Omroep Flevoland weten. De VVD, D66 en het CDA moeten zetels inleveren. Leefbaar hoopt met de ChristenUnie een coalitie te kunnen vormen en het bestemmingsplan dan te kunnen 'terugwijzigen'.

Oss

De SP is niet langer de grootste partij in Oss. De lokale partij Voor de Gemeenschap (VDG) is met 26,1 procent van de stemmen de grote winnaar van deze gemeenteraadsverkiezingen. De SP heeft 19,9 procent van de stemmen behaald. In 2018 stemde 27 procent van de kiezers uit Oss nog op de SP. In 2018 lagen de twee partijen al dicht bij elkaar, waarbij de SP met 11 zetels de grootste was en VDG met 10 zetels de tweede partij. Beide partijen hebben nu stuivertje gewisseld. GroenLinks, CDA en D66 hebben meer kiezers in Oss voor zich gewonnen dan in 2018. De VVD en PvdA leveren in.

Den Haag

De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft opnieuw de meeste stemmen gekregen in Den Haag. De partij krijgt negen zetels. Partijleider en oud-Kamerlid Richard de Mos en zijn nummer twee Rita Verdonk hadden op meer gehoopt. D66 boekt een flinke winst. De partij gaat van zes naar acht zetels en is daarmee de tweede partij in de hofstad. VVD blijft op zeven zetels en GroenLinks behoudt zijn vijf zetels. CDA en PvdA blijven beide op drie zetels staan. Daarmee hebben de vijf partijen die nu in het stadsbestuur zitten, opnieuw een meerderheid. Die groeit van 24 naar 26 zetels. Ze zouden zonder De Mos verder kunnen besturen.

Inval

De partij van De Mos was vier jaar geleden ook de grootste in Den Haag. Hij werd vervolgens wethouder in het stadsbestuur, samen met partijgenoot Rachid Guernaoui. Na ruim een jaar deed de Rijksrecherche een inval bij de kantoren van De Mos en Guernaoui op het stadhuis en bij hen thuis. Ze worden verdacht van ambtelijke corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. De Mos en Guernaoui zeggen dat ze onschuldig zijn. Het onderzoek loopt nog. Vanwege de verdenkingen viel de Haagse coalitie uiteen en belandde Hart voor Den Haag in de oppositie.

Roermond

De Liberale Volkspartij Roermond, opgericht door de voor corruptie veroordeelde ex-wethouder Jos van Rey, blijft met 31,7 procent van de stemmen de grootste partij. Met 2 extra zetels ten opzichte van 2018 komt die partij nu uit op 11 zetels.GroenLinks komt uit op de tweede plaats, maar levert 2 zetels in ten opzichte van 2018. Drie jaar geleden handhaafde de Hoge Raad een veroordeling van de liberale oud-wethouder Jos van Rey uit Roermond dat deze zich schuldig had gemaakt aan stembusfraude in de periode 2010-2012. (ANP - Redactie BB)

Barendrecht

In Barendrecht heeft de lokale partij Echt voor Barendrecht twintig van de 29 zetels weten te bemachtigen. De SGP-ChristenUnie en het CDA volgen met respectievelijk drie en twee zegels. Vier jaar geleden behaalde Echt voor Barendrecht veertien van de 29 zetels maar belandde toch in de oppositie. Andersom wil de partij andere partijen niet uitsluiten. Voorman Lennart van der Linden zegt: 'Wij kunnen met iedereen samenwerken, we zullen zien wie zich het meest kan vinden in ons programma.'

Tilburg

In Tilburg heeft de partij van de voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, flink ingeleverd, zo blijkt uit gegevens die de gemeente heeft verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De Lijst Smolders Tilburg gaat van 10 naar 6 zetels. GroenLinks wint juist in de stad, die partij gaat van 6 naar 10 en wordt de grootste partij. Smolders' fractie werd bij de vorige verkiezingen de grootste in de Tilburgse gemeenteraad maar viel buiten de coalitie. Er waren niet genoeg andere partijen die een coalitie met zijn partij wilden vormen. In Tilburg komt Forum voor Democratie uit het niets op 1 zetel en de Partij voor de Dieren op 2. Ook Ons Tilburg behaalt er 1.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie