D66 stapt uit college Gooise Meren
Een nieuwe coalitie in Gooise Meren moet het doen zonder D66. De partij stapte woensdag uit het college en trok ook haar wethouder terug.
Waar het Goois Democratisch Platform (GDP) zich onlangs ‘snaaks’ het college in fuseerde, stapte D66 er woensdag ineens uit. Wethouder financiën Geert-Jan Hendriks heeft als gevolg hiervan per direct zijn ontslag ingediend, op een saillant moment, want donderdagmiddag is de begrotingsraad.
Gezonde politieke verhoudingen
‘Door nu terug te treden, beogen wij ruimte te geven aan gezonde politieke verhoudingen en het vormen van een goed bestuur’, schrijft de D66-fractie in een persbericht over haar terugtrekking uit de verkennende gesprekken tot coalitievorming. Die gesprekken namen een aanvang, toen het Goois Democratisch Platform (GDP, 7 zetels) drie weken geleden bekendmaakte te gaan fuseren met coalitiepartij Hart voor BNM (Bussum, Naarden, Muiden, 4 zetels). Fractievoorzitter Jelmer Kruijt achtte de kans destijds ‘heel groot’ dat ‘we met deze coalitie verder gaan’. Een coalitie die dan uit 26 van de 31 raadszetels zou bestaan.
Nieuwe koers
Maar dat was buiten coalitiepartij D66 (6 zetels) gerekend. Die partij hoopt met haar terugtrekking uit de coalitie te bereiken dat ‘er nieuwe coalitievorming kan plaatsvinden vanuit een zorgvuldig te doorlopen proces met een gezonde balans tussen coalitie en oppositie’. De partij schrijft dat de ‘oorspronkelijke verkiezingsuitslag’ haar vertrouwen gaf om als coalitie van D66, VVD, HvBNM en GL door te gaan. Een ‘daadkrachtig en betrouwbaar bestuur’ was ‘in het licht van de grote uitdagingen die op ons afkomen’ voor D66 belangrijk. Maar met de gefuseerde partij (11 zetels) erbij moest volgens D66 voor een nieuwe coalitie worden onderzocht wat de nieuwe koers zou worden.
Onwerkbaar en onwenselijk
‘Deze duidelijkheid is er volgens D66 niet gekomen. Zonder duidelijke vernieuwde koers verder gaan, achten wij onwerkbaar en onwenselijk.’ Volgens fractievoorzitter Niek Hermsen moet je als politieke partij eerlijk zijn naar jezelf en vooral naar de inwoners, ‘wanneer je de politiek serieus neemt’. Dan moet je volgens haar ‘duidelijkheid geven over de keuzes waar je voor staat en niet zomaar bij het kruisje moeten willen tekenen’. ‘Juist nu is het beschermen van de democratische waarden bij het vormen van een coalitie broodnodig.’ De partij wenst alle politieke partijen in Gooise Meren ‘democratische wijsheid’ toe.
Continuïteit van bestuur
Van GDP/Hart-fractievoorzitter Kruijt hoefde er na de fusie geen nieuw coalitieakkoord en geen aangepaste samenstelling van het college te komen. Geconfronteerd met de terugtrekking van D66 zegt Kruijt namens zijn fractie deze keuze te respecteren, maar ook te betreuren. ‘Juist nu zijn inwoners en ondernemers gebaat bij continuïteit van bestuur.’ De inzet van de fractie was om door te gaan met alle coalitiepartijen met het bestaande coalitieakkoord als basis. ‘Ook in de recente gesprekken die we hebben gevoerd, zijn in onze beleving geen onderwerpen naar boven gekomen, waarover we van mening blijken te verschillen. Een “nieuwe koers” is wat ons betreft dan ook niet aan de orde.’
Stabiele coalitie
Ook zonder D66 ziet de GDP/Hart-fractie vooralsnog geen aanleiding om terug te gaan naar de tekentafel. ‘Met de VVD en GroenLinks kan nog steeds een stabiele coalitie worden gevormd. Wij zetten de gesprekken met deze partijen dan ook graag voort en we hopen op korte termijn tot een afronding te kunnen komen.’ D66-fractievoorzitter Hermsen antwoordde donderdagmiddag, voor het begrotingsberaad, niet op een mailverzoek om een nadere verklaring voor het uit de coalitie stappen. Wel werd voor het begrotingsberaad wethouder Alexander Luijten (VVD) gefeliciteerd met zijn voordracht als burgemeester van Heemskerk. Naar verwachting zal hij half december worden beëdigd. Zo zal de nieuwe coalitie toch op korte termijn al twee wethouders moeten vervangen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.