Advertentie

Burgemeester krijgt meer bevoegdheden om woningen te sluiten

Alleen bij ernstige ordeverstoringen mag de OOV-verantwoordelijke ingrijpen.

24 oktober 2023
ambtsketen
Shutterstock

Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om, indien de openbare orde wordt verstoord, een woning te sluiten. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt.

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Inkoopadviseur

Gemeente Apeldoorn
Inkoopadviseur

Deze wet geeft burgemeesters ruimere mogelijkheden om, indien de openbare orde wordt verstoord, een woning te sluiten. Bijvoorbeeld bij schietpartijen rondom een pand, of wanneer er in de woning een wapen wordt aangetroffen. Als het gebouw door de gemeente is gesloten mogen verhuurders buiten de rechter om huurovereenkomsten ontbinden. De zogenoemde gezaghebbers op de BES-eilanden – een functie die vergelijkbaar is met (maar niet gelijk is aan) die van de burgemeester – krijgen dezelfde bevoegdheden.

Ontoereikend

Dit plan is onderdeel van het coalitieakkoord, waarin is afgesproken dat de aanpak van ondermijning wordt verstevigd. De huidige bevoegdheden van burgemeesters vond demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) ‘ontoereikend’.

Brede steun

Het wetsvoorstel kon op brede steun rekenen in de Eerste Kamer. Alleen de senatoren van de SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. In de Tweede Kamer keerden zij zich eveneens tegen dit voorstel, samen met BIJ1.

Ingrijpende gevolgen

Het gaat expliciet om ‘ernstige’ gevallen. Dat deze term in de wet is opgenomen is te danken aan een amendement van Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66) en Michiel van Nispen (SP). Beiden willen dat burgemeesters de sluitingsbevoegdheid niet kunnen inzetten bij iedere verstoring van de openbare orde, maar alleen bij ernstige verstoringen. Het sluiten van een woning is een bevoegdheid die ingrijpende gevolgen heeft voor de bewoner(s) en vergaande grondrechtenbeperkingen veroorzaakt, zeggen Sneller en Van Nispen de Raad van State na. Op deze manier wordt ‘zo veel mogelijk voorkomen dat een woning wordt gesloten in strijd met de eisen van noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie