Advertentie

Vertrouwen burgemeester Groningen in kabinet daalt

Gesprekken met het kabinet verlopen moeizaam, zegt Burgemeester Koen Schuiling.

ANP
11 april 2023
Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen SchuilingGemeente Groningen

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft maar weinig vertrouwen dat het kabinet het dossier over de gaswinning in Groningen netjes zal afhandelen. Dat vertrouwen is ‘minder dan 50 procent’, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. Volgens hem verlopen de gesprekken moeizaam en merkt hij weinig van de ruimhartigheid.

Jurist Sociaal Domein

Gemeente Zeist
Jurist Sociaal Domein

Senior Adviseur Informatiebeheer LFI

JS Consultancy
Senior Adviseur Informatiebeheer LFI

Beloftes gedaan

‘We hebben meerdere malen aan de bel getrokken voor de gevolgen die de aardbevingen hadden’, zegt Schuiling. ‘Meer dan alleen de schade, maar ook wat het voor gezinnen betekent. Er zijn vaker beloftes gedaan maar niet nagekomen.’

De burgemeester is daarnaast ook kritisch op de houding van enkele leden van het kabinet. ‘Ik constateer dat verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn best doet, maar ik zie weinig beweging bij andere leden van het kabinet.’ Schuiling zegt vaker de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers te hebben aangesproken, maar dat het stil blijft.

Ereschuld

Eind maart eiste de provincie Groningen een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogeheten 'ereschuld' die is ontstaan door de gaswinning. Dat bedrag komt bovenop de kosten voor het versterken van panden en het herstellen van de schade. Aanleiding voor het pakket waren de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Die commissie concludeerde afgelopen februari dat Nederland een ereschuld heeft aan Groningers omdat het jarenlang geprofiteerd heeft van het gasveld onder de provincie, terwijl de inwoners met de lasten en kosten zitten.

Oplopende kosten

Burgemeester Schuiling denkt dat de kosten nog verder zullen oplopen naast het pakket van 30 miljard euro. ‘We weten niet precies hoe groot het bedrag zal zijn, welke schade nog zal optreden. Ik snap dat er fixatie is op een bedrag. We hebben een sociaal bedrag maar wat er niet in zit is afwikkeling van schade die nog gaat ontstaan. Als je gaswinning nu stopt, dan is de kans op een aardbeving nog ruim aanwezig.’

Woensdag en donderdag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zeer opvallend dat sommige Groningse notabelen vlak voor de Kamer-debatten een wel erg grote broek aantrekken. Geleden schade (de ereschuld) moet worden vergoed. Daarover kan geen misverstand bestaan en dat had over het algemeen ook al lang moeten plaatsvinden.
De indruk kan evenwel niet worden weggenomen dat Groningse notabelen er ook nog extra slaatjes uit willen slaan en dat gaat nou net wat te ver. Eventuele prioriteiten in/voor Groningen behoren te worden beoordeeld in samenhang met de prioriteiten in de andere Provincies, niet meer en niet minder.
Advertentie