Advertentie

Proef met legaal gekweekte wiet uitgesteld

Volgens het ministerie is de eerste helft van volgend jaar het eerst mogelijke moment om de deelnemende coffeeshops te voorzien van cannabis

ANP
30 maart 2022
Wiet
Pixabay

Het experiment met legaal geteelde wiet en hasj is weer uitgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zogenoemde wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van 2022.

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Deelnemende coffeeshops

Volgens het ministerie is de eerste helft van volgend jaar het eerst mogelijke moment ‘waarop naar verwachting de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit’ van de legaal gekweekte cannabis voldoende zal zijn om de deelnemende coffeeshops van voldoende voorraad te voorzien. Van de tien beoogde telers die de cannabis moeten gaan kweken, zijn er tot dusver acht aangewezen. Het ministerie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het selecteren van de telers ‘langer duurt dan verwacht en een aantal telers problemen heeft met het verkrijgen van de locatie’.

Bankrekening

Ook hebben sommige aangewezen telers problemen om een bankrekening te openen, omdat banken ‘belemmeringen’ zien in verband met hun plicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Met onder meer het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank ‘wordt gezocht naar oplossingen’.

Legaal aanbod

Als alle voorbereidingen in het tweede kwartaal van 2023 daadwerkelijk zijn afgerond, kan de 'overgangsfase' beginnen. In die fase, die zes weken duurt, kunnen coffeeshops het legale en illegale aanbod nog naast elkaar verkopen. Na die zes weken mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten gedurende vier jaar alleen nog het legale aanbod verkopen.

Eén grote stad

Het experiment stond al in het coalitieakkoord van het vorige kabinet, dat in 2017 aantrad. De huidige coalitie heeft afgesproken het experiment uit te breiden met één grote stad, naast de tien gemeenten die eerder al bekend werden. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft al aangegeven dat zij haar stad graag wil laten meedoen. Daarvoor moet de stad wel alle coffeeshops bereid vinden aan te haken, want dat is een harde voorwaarde van de proef.

Teleurstelling

Enkele gemeenten die mee zouden doen aan een proef met legale wietteelt, hebben met teleurstelling gereageerd op nieuw uitstel van het experiment. ‘Het is duidelijk dat iedereen die de wietproef goed gezind is, teleurgesteld is’, liet burgemeester Paul Depla van Breda in een eerste reactie weten. Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert somber. ‘Wederom vertraging - hoeveel kun je nóg vertragen’, laat hij via zijn woordvoerster weten. ‘We verwachten dat enkele Kamerleden zich nu toch wel achter de oren gaan krabben, zo van: wat gebeurt hier?’

Eerste ervaringen

‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de eerste ervaringen met de legale teelt zouden kunnen worden meegenomen in de formatie’, aldus de woordvoerster van Weterings. ‘Die ging één jaar geleden van start. Ervaringen over hoe om te gaan met softdrugs, die in het huidige regeerakkoord konden worden opgenomen. Daarvan is niets terechtgekomen. Dit uitstel is opnieuw een teleurstelling.’

Vaart maken

Depla vindt dat er óf snel met de proef moet worden begonnen, óf gelijk moet worden doorgepakt met gewijzigde wetgeving, waarbij tot legalisering van de wietteelt wordt overgegaan. 'Het duurt wel heel erg lang', zei hij. 'Er moet vaart worden gemaakt. Hoeveel tijd verliezen we nog? Misschien moeten we maar de definitieve stap naar legalisatie zetten en die proef overslaan. Steeds meer landen hebben inmiddels zat ervaring opgedaan met legale wietteelt.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie