Advertentie

Amsterdamse raad wil nieuw groenplan na referendum

De groenplannen van Amsterdam gaan van tafel en er komt een nieuwe versie.

ANP
27 juni 2024
ANP referendum Amsterdam
ANP/Hollandse Hoogte/Sabine Joosten

De groenplannen van Amsterdam gaan van tafel en er komt een nieuwe versie. Dat blijkt woensdag na een debat in de gemeenteraad, waar de coalitiepartijen lieten weten tegen het zogeheten nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur te zullen stemmen. Daarmee luistert de raad naar de uitslag van het raadgevende referendum over de plannen dat op 6 juni werd gehouden.

Teammanager Omgevingszaken

JS Consultancy
Teammanager Omgevingszaken

Projectleider Modulaire Woningbouw

JS Consultancy
Projectleider Modulaire Woningbouw

Oude Hoofdgroenstructuur

Onder meer coalitiepartijen GroenLinks en PvdA zeiden woensdagmiddag zich bij de uitslag neer te leggen, net als D66, de partij van verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig. ‘Ik denk dat het gelukt is om een duidelijk signaal aan de gemeenteraad en het college te geven dat groen belangrijk is in de stad’, zei de wethouder tegen de initiatiefnemers van de volksraadpleging. ‘Tegelijkertijd blijft het college ervan overtuigd dat dit plan echt een verbetering was ten opzichte van de oude Hoofdgroenstructuur. Maar Amsterdammers hebben daarover gestemd en wij schikken ons natuurlijk als college, net als de raad, in de uitkomst van dat referendum.’

Burgerberaad

Om tot een nieuw groenplan te komen, wordt waarschijnlijk een burgerberaad opgetuigd, zo werd duidelijk. Het referendum, dat samenviel met de Europese Parlementsverkiezingen, kwam er op initiatief van tegenstanders van de plannen. Hoewel het stadsbestuur vond dat het beleid het groen in de stad zou beschermen en versterken, noemden de tegenstanders de plannen juist te flexibel en zouden ze volgens hen leiden tot minder beschermd groen. Ze vonden dat de gemeente ten onrechte percelen als kunstgrasvelden en wandel- en fietspaden meerekende als groengebied en noemden dat 'sjoemelgroen'.

Niet bindend referendum

In het raadgevende referendum was 63 procent van de stemmers tegen de groenplannen van de gemeente. Het opkomstpercentage voor het referendum bedroeg 38,4 procent. De uitslag was een advies en dus niet bindend. Daardoor is het aan de gemeenteraad om te bepalen of er iets aan de groenplannen wordt veranderd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie