Advertentie

Ambtenaren zien regeldruk alleen bij anderen

Driekwart van de rijksambtenaren vindt dat verlaging van regeldruk prioriteit moet krijgen van het nieuwe kabinet. Maar zelf de regeldruk binnen het eigen ministerie aanpakken, ho maar. Slechts dertig procent is bereid om toenemende regeldruk in de eigen organisatie te compenseren.

04 november 2010

Dat blijkt uit een enquête van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal) onder duizend rijksambtenaren. Actal-voorzitter Steven van Eijck geeft een toelichting en verklapt en passant dat er binnenkort een hoogleraar regeldruk wordt benoemd.

Rijksambtenaren vinden het belangrijk dat er minder regels komen voor burgers en bedrijven.
‘Dat klopt. Driekwart vindt dat het kabinet moet focussen op het verminderen van regeldruk.’

Maar ambtenaren die met hun beleidsplannen zelf extra regels veroorzaken, zijn niet bereid om regels te schrappen?
‘We hebben gevraagd of ze daartoe mogelijkheden en uitdagingen zien. We hebben de ‘verinnelijking’ van het streven naar minder regeldruk onderzocht aan de hand van drie aspecten: Kennis – weet je dat je daaraan moet werken en weet je hoe? Houding – laat je het in je dagelijks werk een rol spelen? En gedrag – hoe kijk je tegen het onderwerp aan. De combinatie van die drie aspecten laat zien dat de bereidheid om binnen het eigen departement de regeldruk te verminderen er bij dertig procent is.’

Dat schiet niet op.
‘Het is wel vaker zo. Mensen zien wel het algemeen nut van een maatregel, maar niet de mogelijkheid om die in hun eigen omgeving door te voeren. Dat speelt ook in de Tweede Kamer. Die heeft een motie aangenomen dat amendementen aan Actal kunnen worden voorgelegd om ze te beoordelen op regeldruk. Maar dat gebeurt lang niet altijd, terwijl je het natuurlijk standaard zou moeten doen, als je het verminderen van regeldruk zo belangrijk vindt.’

Wat is uw advies?
‘Onze oorspronkelijke taak is om wet- en regelgeving op lastendruk te toetsen voordat die naar de minister gaat. Een passieve rol. Wij willen graag actief onderzoek doen, ook in andere sectoren waar de lastendruk hoog is, zoals de zorg en het onderwijs. Verder hebben we de minister-president geadviseerd om Actal niet per 1 juni volgend jaar op te heffen, zoals de bedoeling was. Het onderzoek onder ambtenaren laat zien dat de verinnelijking daarvoor te broos is. En dat advies is door het nieuwe kabinet al opgevolgd: wij blijven bestaan.’

En u krijgt een extra bevoegdheid: Naming and shaming. Werkt dat?
‘Beslist. Daar zijn we heel blij mee. Nu kunnen we helemaal blootleggen waar en hoe wet- en regelgeving tot overmatige regeldruk leidt. Je moet mensen erop blijven wijzen en de beleidsmakers van de toekomst al duidelijk maken welke consequentie wet- en regelgeving heeft. Heel goed dat er binnenkort  een hoogleraar regeldruk wordt benoemd. Wie en waar, dat kan ik nog niet zeggen.’

Moeten provincie- en gemeenteambtenaren ook vrezen voor uw naming and shamingbevoegdheid?
‘Sinds 2008 kijken wij ook daar naar de regeldruk, met name bij gemeenten. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ondernemers die bijvoorbeeld een vergunning aanvragen aan negentien onnodige indieningsvereisten moeten voldoen. Ze moeten gegevens aanleveren die al bij de gemeente bekend kunnen zijn. Veel gemeenten hebben dat inmiddels aangepast. Want dat is mijn aanpak: eerst gelegenheid geven om de situatie zelf te verbeteren. Maar als dat niet gebeurt, dan hangen wij het wel aan de grote klok, ja.’

Wat zijn extreme voorbeelden van regeldruk?
‘We hebben onderzoek onder schoolleiders gedaan, waaruit blijkt dat zij zich aan negen instanties moeten verantwoorden. We zijn bezig met een onderzoek naar de informatieuitwisseling tussen zorginstanties en chronisch zieken. We vinden allemaal dat de leraar voor de klas moet staan en de verpleger aan het bed. Maar iedereen is bezig met papieren rompslomp. Dat komt door een georganiseerd wantrouwen van professionals, in plaats van vertrouwen. Dat creëert een overdaad aan regels.’

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pietje Precies / beleidsmedewerker
In een land waarin bijna alles al is geregeld ga je spijkers op laag water zoeken: je druk maken om futiliteiten, waardoor regelgeving zo eng wordt opgesteld dat je er als gewoon ambtenaar bijna niet meer uit komt. Als je daar de idioterie met betrekking tot aantoonbare rechtmatigheid van het overheidshandelen nog aan toe voegt zeg ik inderdaad: alles is gebaseerd op wantrouwen. We kunnen er schijnbaar niet meer van uitgaan dat alles goed is tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Iedereen dekt zich in. Wordt Nederland een beetje paranoïde?
J. Wasch / juridisch advisuer
Wat precies is de definitie van regeldruk.
(kon het woord niet vinden in de Dikke van Dale). Op mijn werk denken 3 mensen er verschillend over.
ronald prins / directeur
De Nederlandse overheid vindt haar oorsprong, zo wordt vaak gezegd, in de 'nachtwakerstaat'. De laatste 200 jaar is de roep van burgers om meer overheidsoptreden continu geweest terwijl de laatste 50 jaar ook veel gevraagd wordt om terughoudendheid, vermindering van de regeldruk. Spannende tegenstelling waarin door Hans Boutelier in zijn boek "De Veiligheidsutopie" verstandige reflecties te vinden zijn.
piet brontsema / org adviseur
als ambtenaren eens zouden afstappen van het regelneuken dan zou de regeldruk al een stuk minder worden.
van Sas / ondernemer
Nederland doet aan incidenten management. Regels worden opgesteld aan de hand van incidenten. Dat resulteert naar mijn mening in de regeldruk die in bovenstaand artikel bedoeld wordt.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Actal, weer zo'n adviesorgaan dat als het niet zou bestaan, niemand het zou missen.
Peter / sr. adviseur
Veel, te complexe regels, voortvloeiende uit een incident. Als we nu eens om te beginnen de Wet dwangsommen en de hoofdstukken 6 t/m 9 Awb intrekken en de Wabo vervangen door een wetje waarin een aantal besluiten worden genoemd waarop de Wet samenhangende besluiten van toepassing is. Dat scheelt al heel veel tijd (en werk). Verder zou elke regeling na vijf jaar van rechtswege moeten vervallen, tenzij vóór het verstrijken van deze termijn gemotiveerd wordt aangegeven waarom deze nog vijf jaar van kracht moet blijven. En kan óf dag zeggen tegen de superdure EU óf zeer kritisch zijn tegen iedere (ontwerp)-regeling uit Brussel en niet alles klakkeloos accepteren en zeker geen "Nederlandse kop" bij een implementatie toepassen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Tegengaan van regeldruk moet je niet doen door simpelweg regels te schrappen onder het motto: "Elke regel minder is er één". Je moet regels in samenhang met elkaar bekijken, en dan bekijken of je dat bouwwerk van regels kunt vereenvoudigen zonder dat het tot grote onrechtvaardigheid of risico's leidt. Dat is veel moeilijker.

Wat betreft "georganiseerd wantrouwen", het wantrouwen op zich is helaas vaak terecht. Het gedrag van veel mensen is inderdaad niet om over naar huis te schrijven.

Vriendjespolitiek door bestuurders en ambtenaren, het opkrikken van examencijfers door leraren en schoolbesturen, het manipuleren met diagnose-behandelcombinaties in de zorg om veel te kunnen declareren, het verkopen van woekerpolissen en andere dubieuze producten, het dumpen van giftig afval, we hebben het allemaal gezien. De meeste mensen hebben echt regels nodig om zich enigszins fatsoenlijk te blijven gedragen. Want dat fatsoen zit niet (meer) in henzelf.

Wat is de oorzaak van het wijdverbreidde onfatsoen? Zijn het al die regels, die de aandacht afleiden van je eigen verantwoordelijkheid en eerlijkheid? Mischien voor een deel. Maar ik denk ook dat we het heel lang relatief goed hebben gehad in Nederland, en dat we daardoor een beetje zijn vergeten wat er nodig is om het zo goed te krijgen en te houden.

Dit laatste geldt met name voor onze sjoemelende en graaiende elite, want de welvaart van veel andere Nederlanders is in veel opzichten al jaren achteruit aan het gaan, ook al wordt dat verhuld met gemanipuleerde inflatiecijfers, huizenprijzen e.d. Als je je herinnert hoe onbekommerd een redelijk opgeleide Nederlander dertig jaar geleden een baan vond waarmee hij/zij een huis en een auto kon kopen plus in z'n eentje een gezin kon onderhouden, dan leven we nu in een heel ander land.

Een groot deel van onze elite doet me een beetje denken aan de Guomindang, het nationalistische Chinese leger + regime, in 1949. Nog snel even zoveel mogelijk rijkdommen bij elkaar graaien voordat ze zich met hun verworven kapitaal naar een onbereikbare plek terugtrokken. Of aan Afrikaanse heersers zoals Mobutu, die hun geroofde geld voor een belangrijk deel in Zwitserland stalden. Of mensen als Bush en Cheney en hun zakenvrienden. Of nou ja, vooruit, mensen als Nina Brink (Storms), die flink hebben geprofiteerd van misverstanden omtrent de waarde van bepaalde zaken - misverstanden die door henzelf niet tijdig werden opgehelderd. Zelfs Wim Kok, voormalig icoon van burgerfatsoen, draaide als een windvaan om toen hij zelf eenmaal commissaris was bij enkele grote internationale bedrijven. Beschamend.

Maar nu leidt het beschaamde vertrouwen ertoe dat mensen gaan schoppen tegen de instellingen en regels die, als ze goed functioneerden en toegepast werden, juist bescherming zouden bieden tegen willekeur, bedrog en gegraai. Het is alsof ze zeggen: "Die auto heeft een lekke band, laten we hem dus maar naar de sloop brengen". Terwijl dat juist precies is wat de graaiers willen, want die kunnen dan uit de onderdelen weer lekker plunderen!

In Amerika zie je dat helemaal sterk. Daar is de Tea Party bezig met het slopen van de laatste kans van de Verenigde Staten om een economische supermacht te blijven. Wie daarvan profiteren? Precies, een handjevol asociale graaiers.

In Nederland is het nog niet zo erg, maar we gaan wel dezelfde kant op. We zijn woedend op al die dure ambtenaren en hun regels. Maar een regel zoals de hypotheekrente-aftrek wordt in stand gehouden, hoewel iedereen weet dat dit slecht is voor de economie. Puur omdat er een groep huizenbezitters zich op korte termijn goed bediend moet voelen.

Vreemd, het lijkt of mensen het zelf uiteindelijk niet goed willen hebben. Ze willen liever in een luchtbel leven die over niet al te lange tijd onherroepelijk gaat klappen. Ik snap het niet.
Jan / adviseur
@Piet Brontsema. Je omschrijft je functie als organisatie adviseur. Gezien de reactie die door je gepost is zou ik je even willen verwijzen naar de reactie van Michiel Jonker. Die toont met zijn reactie aan verstand van zaken te hebben. Kun je veel van leren. Al wil ik bij zijn betoog wel een opmerking plaatsen. Ik vind het moment van ter discussie stellen van de hypotheekrente aftrek zoals dat nu in de verkiezingen heeft plaatsgevonden een hoogst ongelukkige omdat dit de opbloei van de economie niet ten goede is gekomen. Lees alle artikelen over de grondexploitaties bij de gemeentes en bij marktpartijen zoals de BAM maar eens. Terwijl de woningmarkt voorafgaande aan de verkiezingen aan het herstellen was ligt die nu kompleet op zijn gat.
C. van der Veeken / adviseur
@Michiel: kan het alleen maar onderschrijven!
Cécile Franssen / fractievoorzitter VVD
Uiteraard beschouwen ambtenaren regeldruk niet als een probleem. Het is hun werk om dagelijks bezig te zijn met het uitvoeren van regels. Als je minder regels hebt, heb je automatisch minder ambtenaren nodig. Je moet je nu eenmaal niet de kaas van het brood laten eten
Stef
@MIchiel Jansen. Begint goed en eindigt redelijk, maar dat midden slaat nergens op. Zou ook een regel tegen moeten zijn, zulke dwalingen.
Jan / adviseur
Mevrouw Franssen,
Ik heb eerst na het lezen van uw reactie tot tien geteld, mijn bloeddruk moest even zakken.
Mag ik u erop wijzen dat het merendeel van de gesignaleerde ellende door de politiek veroorzaakt wordt.
Ambtenaren worden aangestuurd door politici die denken met gevoelloze robots te maken te hebben waar ze steeds maar tegenaan kunnen schoppen. Gezien uw reactie lijkt u ook een exponent daarvan.
Het is zo makkelijk het eigen falen van de politiek op het bordje van ambtenaren neer te leggen.

Jullie zijn degenen die de kaders moeten aangeven en regels stellen.
Jullie zijn degenen die regels stellen maar zich er zelf vaak niet aan houden.
Jullie zijn degenen die beslissingen moeten nemen maar het vaak niet doen en de boel traineren.
En dan is het toch handig dat je je falen kunt verbergen door tegen ambternaren aan te schoppen.

Terwijl jullie toch incompetente wethouders (vaak afkomstig uit het bedijfsleven) aanstellen die ons ambtenaren moeten aansturen. Naast het feit dat ik dat vaak waarneem en van collega's verneem wil ik u verwijzen naar het artikel "Driekwart wethouders onvoldoende voorbereid op gemeentebestuur" in dit blad.
Misschien dat dat uw ogen opent waar het probleem zit.
Maar dat zal u waarschijnlijk politiek niet uitkomen.
Het is natuurlijk ook heel moeilijk om in de spiegel te kijken.
Mocht u denken dat ik anti VVD ben dan wil ik u ook nog vertellen dat ik daar circa 30 jaar op gestemd heb.

Wat zei Rutte ook al weer. Niet zoiets dat hij voor de antwoorden gelukkig kon terugvallen op zijn ambtenaren?
Nu de antwoorden zijn gegeven kan hij ook weer overgaan tot ambtenaren bashen.
Ze worden weer bedankt. Het schoppen kan weer beginnen.
koert vrijhof / secretaris
@Cécile: wat flauw, hoeveel ambtenaren zouden er zo redeneren? Ook (collega-)ambtenaren kunnen zelf last hebben van een overdaad van regels! Wat ik wel herken is de blinde vlek. Het heeft mij als OCW-er moeite gekost om een CFI-formulier verbeterd te krijgen. Als je dagelijks een bepaalde werkwijze uitvoert, wordt-ie vanzelf simpel. Goed dat er instanties zijn die dit aanpakken.
c.wolfs / gepensioneerd
Nu in crisistijd blijkt plotseling dat we ook nog een of andere instantie als Actal hebben. Nooit van gehoord. Zegt wat over het nut en functioneren van deze stichting. Lijkt op zoiets als de AFM of NMA of DNB of nog een veelvoud van die instanties. Bestaan ook, kosten veel belastinggeld. Maar doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen. Ho maar...! Het is politiek ook niet correct als je je daar druk om maakt. Dan wordt je als lastig e.d. ervaren. En dat is weer niet goed voor jouw c.v. Snap je nu hoe het werkt. Als diezelfde politiek nu ook eens zou streven naar verinneRlijking (dit is de juiste schrijfwijze) van het streven naar vermindering van regels etc. en dat ook voortdurend effectueert dan heb ik hoop dat er daadwerkelijk iets (gaat) verander(t)en. Maar aan die beleidseffectuering schort het op alle fronten. Onze beleidsmakers in de 2e kamer zijn meer bezig met incidentalisme en politiek belang dan landsbelang getuige de meest onzinnige vragen en moties waarvoor een minister moet komen opdagen. Oh ja, er is ook nog zo iets als een wedstrijdje welke politieke partij de meeste moties heeft ingediend. Althans 1 partij vond het nodig hiermee haar nut te staven. Het was de kleinste partij in de kamer. Had iets te maken met dieren of zo. Kortom de BV Nederland heeft nog een lange geloofwaardige weg te gaan. Ook als de crisis voorbij is. Anders lijkt het weer op incidentalisme. En het is zo simpel, ook in politiek en ambtelijk land moet gelden "gedraag je als ondernemer".
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Stef

Is dit een reactie op mijn bijdrage? Moeilijk om uw reactie te snappen, omdat ik niet weet wat u met "begin", "midden" en "einde" bedoelt.

U heeft vast gelijk dat sommige delen van mijn tekst kort door de bocht zijn. Maar het gaat om het idee: enerzijds komen we om in de regels, anderzijds zijn die er niet voor niets. Als je minder regeldruk wilt, zul je moeten kijken of je de nuttige functie die veel regels ook vervullen, op de één of andere manier kunt behouden. Dan kom je al gauw op bewustwording, gewetensvorming, sociale controle en dergelijke.

Een alternatief is dat je accepteert dat onze maatschappij meer op een jungle gaat lijken, waar alleen het recht ("de regel") van de sterkste geldt. Die situatie kan ontstaan als je blind regels gaat afschaffen en zo het kind met het badwater weggooit.
Advertentie