Rijksambtenaar mag niet langer werken dan AOW-leeftijd
Rijksambtenaren die de AOW-leeftijd hebben bereikt, zullen in de toekomst in principe worden ontslagen. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector rijk (2018-2020). Nu kunnen ze tot na hun 70ste doorwerken.
Rijksambtenaren die de AOW-leeftijd hebben bereikt, zullen in de toekomst in principe worden ontslagen. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector rijk (2018-2020). Nu kunnen ze tot na hun 70ste doorwerken.
Het onderhandelaarsakkoord kan worden gezien als de voorloper van de cao Rijk, zoals die uiterlijk rond 1 januari 2020 van kracht zal worden. Als de omzettingsdatum van 1 januari 2020 niet wordt gehaald, dan krijgt het huidige ARAR vooralsnog per die datum de cao-status.
Fitheidstest
In dit akkoord staat dat de huidige rechtspositieregelingen (met name het ARAR) slechts ‘technisch’ zullen worden omgezet in een privaatrechtelijke cao voor rijksambtenaren. Op basis van dit onderhandelaarsakkoord zal er voor rijksambtenaren weinig veranderen. Op één belangrijk onderdeel na: de mogelijkheid voor rijksambtenaren om tot het bereiken van de 70-jarige leeftijd en ook later nog door te werken vervalt. Het huidige ARAR biedt rijksambtenaren de mogelijkheid om ook na hun 70e door te werken. Leeftijdsontslag is nu niet mogelijk, tenzij de betrokken ambtenaar na zijn 70e de voorgeschreven ‘fitheidstest’ niet kan doorstaan.
Ontslag
‘Kennelijk is het de bedoeling een artikel in het ARAR te schrappen en te vervangen door een bepaling die het mogelijk maakt om ontslag te verlenen op het moment waarop de ambtenaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt’, zegt Jan Blanken, advocaat arbeids- en ambtenarenrecht van Capra Advocaten. Wel zal de mogelijkheid worden geboden om op basis van overeenstemming nadien door te werken, vult hij aan.
Afname animo
Bij pensioenuitvoerder ABP kunnen ze niet precies zeggen hoeveel rijksambtenaren na hun pensioenleeftijd nog doorwerken. Volgens een woordvoerder neemt het totaal aantal ambtenaren (in alle sectoren samen, inclusief onderwijs) dat langer doorwerkt wel af. Werkten er in 2015 nog 2226 ambtenaren door na hun pensioen (6,3 procent van alle ambtenaren die dat jaar met pensioen gingen), in 2017 daalde dat tot 1329 ambtenaren (3,9 procent).
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De rijksambtenaar die ontslag krijgt omdat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt en op die datum ook zijn ouderdomspensioen laat ingaan, wordt door pensioenfonds ABP fors gekort op zijn ouderdomspensioen. Iedereen, die voor het bereiken van zijn 68ste jaar het ouderdomspensioen laat ingaan, wordt met de factor 0.870 gekort op het opgebouwde pensioen. Vanaf 1 januari 2014 is in het pensioenreglement bepaald dat de pensioenrekenleeftijd 67 jaar is en vanaf 2018 is de pensioenrekenleeftijd vastgesteld op 68 jaar. In het ABP pensioenreglement 2018 is dat als volgt opgenomen (https://abppensioen.nl):
Artikel 7.3 van het pensioenreglement bepaalt dat u recht heeft op ouderdomspensioen op de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt.
Wat ABP er niet bij vermeldt is dat u op grond van artikel 7.6, lid 2 van het pensioenreglement wordt gekort op uw ouderdomspensioen, indien u inderdaad bij het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen gaat:
‘Wanneer het ouderdomspensioen eerder of later ingaat dan de eerste dag van de maand waarin betrokkene 68 jaar is geworden, verlaagt of verhoogt ABP het pensioen met toepassing van de factoren opgenomen in Bijlage G.’
Die kortingsfactoren uit Bijlage G zijn als volgt:
Uw opgebouwde pensioen vanaf 1 januari 2014 tot 1 januari 2018 wordt gekort met de factor 0.879.
Uw opgebouwde pensioen vanaf 1 januari 2018 wordt gekort met de factor 0.875
Vanaf 1 januari 2014 is de opbouw van uw pensioen al verlaagd van 2,05% naar 1,875% en gaat u dan voor uw 68ste met pensioen dan wordt u nogmaals gekort. Tot slot bepaalt het pensioenreglement dat in het jaar van pensionering het pensioen wordt berekend naar het pensioengevend inkomen van het voorafgaande jaar. Dat gaat u straks jaarlijks honderden euro’s schelen aan ouderdomspensioen. Maar u hebt wel de volledige premies afgedragen. Zo snijdt het mes aan twee kanten, de rijkwerkgevers zijn reuzeblij. Onbegrijpelijk, dat de vakbonden hiermee akkoord zijn gegaan.
Frans Nijhof, voormalig beleidsadviseur
Reken daar eens uit wat je daadwerkelijk, zou kunnen krijgen aan pensioen bij de diverse leeftijden.
Ik denk dat het dan allemaal best nog wel eensnee kan vallen.
Het gaat niet om wat ik krijg, maar om wat ik verdien, en ik verdien ene volledig pensioen zonder gegraai links en rechts