Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente laat ambtenaar liever niet naar congres gaan

Gewoon weer naar een congres of een werkafspraak buiten de deur? Veel gemeentelijk werkgevers staan het hun ambtenaren niet zonder meer toe. In één op de tien gemeenten is het zelfs helemaal taboe. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

14 augustus 2020
congres---shutterstock.jpg

Gewoon weer naar een congres of een werkafspraak buiten de deur? Veel gemeentelijk werkgevers staan het hun ambtenaren niet zonder meer toe. In één op de tien gemeenten is het zelfs helemaal taboe.

Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 121 gemeenten. In ruim één op de drie gemeenten (36 procent) wordt er geen enkel voorbehoud gemaakt voor medewerkers die bijvoorbeeld fysiek een congres willen bijwonen. In 31 procent van de gemeenten kan dat alleen bij uitzondering, bij 11 procent van de gemeenten is er vooralsnog geen sprake van het toestaan van werkgerelateerde afspraken buiten de deur.

 

Onduidelijk

Uit het onderzoek blijkt overigens dat de afspraken niet overal even duidelijk zijn: in een kwart van de gemeenten kunnen HR-medewerkers niet zeggen of externe afspraken momenteel tot de mogelijkheden behoren.

Helder is het wel in onder andere Den Haag, Maassluis, Nijmegen, Olst-Wijhe en Rotterdam. In die gemeenten is congresbezoek voor medewerkers volgens de HR-respondenten niet toegestaan.

 

Zelfstandige inschatting

Iets soepeler is het beleid in bijvoorbeeld Amstelveen, Heeze-Leende, Helmond Maastricht en Steenwijkerland. In uitzonderingsgevallen mag de medewerker daar extern. ‘Van een hard verbod is bij ons in Helmond geen sprake’, zegt gemeentelijk bestuursadviseur Yvette Hartelo. ‘Wil je naar een cursus of congres, dan bespreek je met je leidinggevende hoe noodzakelijk dat is en of er geen alternatief is. Bijvoorbeeld of het niet ook digitaal kan. Is dat niet zo, dan gelden bij extern bezoek de afgesproken basisregels tegen corona.’

In sommige gemeenten wordt de keuze om wel of niet naar een congres te gaan aan de ambtenaren overgelaten. Die in Amersfoort, Waddinxveen en Vlieland mogen zelfstandig een inschatting maken. ‘Als het niet goed voelt, niet doen’, aldus een HR-medewerker in Amersfoort. In de gemeente Groningen wordt het al dan niet deelnemen per congres bekeken.

Helemaal geen drempels worden er (meer) opgeworpen in onder andere Den Bosch, Echt-Susteren, Gouda, Raalte en Veere.

 

Provincies

In provincies is het beeld vrijwel identiek. In vier van de negen provincies die meededen aan het onderzoek geldt er volgens de HR-respondenten geen verbod op het bijwonen van congressen en het afspreken met externen buiten de deur (Overijssel, Utrecht, Gelderland en Groningen). In Noord-Brabant, Zuid-Holland en Flevoland mag het alleen bij uitzondering. In Noord-Holland en Drenthe moet de HR-afdeling het antwoord schuldig blijven.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Kooimans
Online lesgeven is zeker mogelijk. Hoewel het leerrendement niet altijd hetzelfde is als bij direct contact. De accommodaties waar Segment lesgeeft hebben in ieder geval strikte maatregelen getroffen m.b.t. afstand houden, hygiëne etc.
h. karelsen / voorzitter stichting Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)
Een algemeen verbod om congressen te bezoeken gaat welllicht toch wat ver. Vanzelfsprekend is het goed de ontwikkelingen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat alle geldende regels rondom de coronaproblematiek worden gehandhaafd. Zo wordt b.v. tijdens het jaarlijkse DCN-symposium op 07 oktober (dit is volgeboekt) de 1,5 meter maatregel strikt nagekomen. Hierdoor zijn helaas wel aanzienlijk minder inschrijvingen geaccepteerd. Met een volledig verbod om congressen en symposia te bezoeken wordt een schijnveiligheid geschapen. Immers, het is niet bekend wat de medewerker in zijn/haar vrije tijd doet. Een bijeenkomst bezoeken waar men zich wel houdt aan alle voorschriften moet dus mogelijk zijn.
Just Saying
Congressen, seminars, symposia, dat zijn toch wel de uitjes voor de ambtenaren. Paar lezingen in de ochtend, uitvoerige lunch, 's middags nog wat praatjes aanhoren. dan het verplichte discussiekwartiertje en hup...aan de netwerkborrel. Alles op kosten van de baas (of de organisatie).



Het is de ambtenaren van harte gegund. Maar enige meerwaarde voor het werk: nee, totaal niet.
D te N / adviseur
Wat een vervelende reactie van Just Saying; die niet bijdraagt aan het respect voor ambtenaren, of medewerkers in de publieke sector. Ik heb de laatste jaren heel wat verplichte "uitjes" genoten die tot doel hadden beeldvormend te zijn voor het ontwikkelen van nieuw beleid. Je kunt een bijeenkomst over de SPUK, nieuwe Omgevingswet of de WKb toch niet aanmerken als gezellig uitje?
m.s. / juridisch medewerker
Ik ben het wel deels met Just Saying eens in die zin, dat er enorm veel geld mee gemoeid is op kosten van de samenleving. Uiteraard zijn cursussen en trainingen nodig, dat staat buiten kijf, maar waarom niet wat meer online? Dan worden in ieder geval alle reiskosten etc etc bespaard.

Advertentie