Zutphen wil stichting voor thuiszorg
Zutphen wil in de loop van 2017 de huishoudelijke hulp onderbrengen in een stichting. Het zou de eerste gemeente in Nederland zijn die dat doet.
Zutphen wil in de loop van volgend jaar de huishoudelijke hulp onderbrengen in een stichting. Het zou de eerste gemeente in Nederland zijn die dat doet. Er moet nog wel een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd.
Wisseling
Als alles doorgaat, wordt de huishoudelijke hulp straks niet meer bij verschillende aanbieders ingekocht, maar loopt alle hulp via de stichting. Medewerkers van bestaande instellingen komen in dienst van die stichting. Inwoners die een indicatie voor eenvoudige schoonmaakhulp hebben, nemen die hulp van de stichting af. Volgens het college van B en W biedt deze constructie meer zekerheid voor medewerkers. De huishoudelijke hulp hoeft niet telkens opnieuw te worden aanbesteed, waardoor medewerkers niet meer om de paar jaar met een mogelijke wisseling van werkgever te maken krijgen, aldus het college. De gemeente is verantwoordelijk voor de financiering. Via het bestuur van de stichting, waar de gemeente een meerderheid in krijgt, houdt zij invloed op belangrijke beslissingen.
Haalbaarheidsonderzoek
Het plan wordt volgende week maandag in de gemeenteraad toegelicht. In januari debatteert de raad over de plannen en neemt hij een besluit over het haalbaarheidsonderzoek. Als er groen licht komt voor dat onderzoek én als het onderzoek uitwijst dat de stichtingsplannen verantwoord zijn, gaat de stichting naar verwachting eind volgend jaar van start. De overeenkomsten met de huidige aanbieders lopen tot 1 maart. De gemeente is vorige week begonnen met het inkoopproces voor na 1 maart. Voor inwoners die huishoudelijke hulp krijgen, verandert er voorlopig nog niets.
Vast team
De Zutphense raad heeft vorig jaar een aantal uitgangspunten vastgesteld voor de aanbesteding van huishoudelijke hulp. De hulp moet beschikbaar blijven voor wie het nodig heeft en deze niet zelf kan betalen of regelen. Ook moet behoud van werkgelegenheid met goede voorwaarden zijn geborgd. Verder moet er een vast team van huishoudelijke hulpen per wijk komen. Dat team moet korte lijntjes met de sociale wijkteams en de wijkverpleegkundigen hebben en daar regelmatig mee afstemmen. De gemeente wil geen extra eigen geld stoppen in de huishoudelijke hulp; het rijksbudget hiervoor is leidend. De gemeenteraad heeft vorig jaar ook vastgelegd dat de huishoudelijke hulp moet worden uitgevoerd door een organisatie die niet vanuit winstoogmerk handelt en waarin de zeggenschap van medewerkers groot is.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.