Advertentie
sociaal / Nieuws

Zeeland: ‘opvang 2109 asielzoekers haalbaar’

De regeringscoalitie wil de spreidingswet schrappen, toch blijven verschillende gemeenten in de geest van de wet handelen.

ANP
15 augustus 2024
Opvangpontons Bibby Renaissance en de Bibby Progress worden vervoerd.
Opvangpontons Bibby Renaissance en de Bibby ProgressANP/Olaf Kraak

De provincie Zeeland verwacht te kunnen voldoen aan de opgave van het Rijk om op 1 november minimaal 2109 asielzoekers op te vangen. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan minister Marjolein Faber (Asiel, PVV). Op dit moment vangt Zeeland ongeveer 1800 asielzoekers op.

Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Waterschap Aa en Maas
Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Directeur Stedelijke Leefomgeving

Provincie Utrecht via Geerts & Partners
Directeur Stedelijke Leefomgeving

Structurele opvang

Het dagelijks provinciebestuur schrijft dat drie grotere gemeenten voor de langere termijn structurele opvang in asielzoekerscentra willen verzorgen. Het gaat om Goes, Middelburg en Terneuzen. De tien andere Zeeuwse gemeenten leveren in de aanloop naar de opvang voor de langere termijn ook een bijdrage aan de asielopvang.

In de geest van de spreidingswet

Eerder liet burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis al weten dat de door de regeringscoalitie aangekondigde maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken voor de Zeeuwse gemeenten geen reden zijn om de asielaanpak te veranderen. Ze wees erop dat de gemeenten in de geest van de spreidingswet blijven handelen. Vermue is voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten.

De spreidingswet werd in januari aangenomen in de Eerste Kamer. De wet regelt de verdeling van asielzoekers over gemeenten. PVV, VVD, NSC en BBB kondigden in hun hoofdlijnenakkoord aan dat ze de spreidingswet weer willen intrekken.

Opvangpontons

Ook Zaandam is bereid een forse steen bij te dragen in de opvang van asielzoekers, met twee drijvende opvanglocaties voor duizend asielzoekers. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee drijvende opvanglocaties in gebruik kunnen worden genomen waarover al ongeveer een jaar wordt gesproken. Op deze zogeheten opvangpontons, die nu nog in Amsterdam liggen, is plek voor duizend asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat de eerste ponton eind augustus of begin september naar Zaandam kan worden overgebracht ‘en snel daarna’ de tweede. Wanneer de eerste asielzoekers er vervolgens op terechtkunnen, is volgens een COA-woordvoerder in de loop van de volgende week beter in te schatten.

Druk op Ter Apel verlichten

De nieuwe opvanglocatie in Zaandam moet de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlichten, waar al maanden meer dan het met de gemeente Westerwolde afgesproken maximum van 2000 asielzoekers verblijven. Afgelopen nacht overnachtten er 2204 mensen. Ook de 225 plekken in de nachtopvang in Pekela zijn volgens het COA continu vol.

Omgevingsvergunning nodig

Als er op 1 september nog steeds meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, wil de gemeente Westerwolde opnieuw naar de rechter stappen. Daarmee wil ze afdwingen dat het COA het aantal mensen in het aanmeldcentrum omlaag brengt, zo werd begin deze maand bekend. Het COA sprak daarna de verwachting uit binnen enkele weken zo'n 1500 nieuwe opvangplekken in het land te realiseren, waarvan die in Zaandam de grootste zou zijn.

Aanvankelijk zouden de drijvende opvanglocaties eind vorig jaar al in gebruik worden genomen, maar de komst van de twee pontons werd steeds uitgesteld. Er is een omgevingsvergunning voor nodig, die sinds afgelopen maandag ter inzage ligt. Omwonenden en andere belanghebbenden hebben sindsdien nog zes weken de tijd om aan te geven wat ze van het ontwerpbesluit vinden.

Onder voorwaarden in gebruik

De gemeente Zaanstad heeft maandag wel geregeld dat de twee drijvende opvanglocaties alvast aan de Gerrit Bolkade in Zaandam mogen aanmeren en onder voorwaarden in gebruik mogen worden genomen, in afwachting van de uitkomst van de vergunningsprocedure. Met het oog op de opvangcrisis in Nederland zou het te lang duren om daarmee te wachten tot de vergunning is verleend, vindt de gemeente. Het is de bedoeling dat de pontons maximaal zeven jaar worden gebruikt als opvanglocatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie