Advertentie
sociaal / Nieuws

Woonorganisaties: wijziging huurtoeslag moet van tafel

Na de VNG en het Nibud laten ook Woonbond en Aedes zich kritisch uit over de wijziging van de regelgeving omtrent huurtoeslag.

ANP
26 september 2022
Flat met sociale huurwoningen in Utrecht Overvecht
Flat met sociale huurwoningen in Utrecht OvervechtANP / Kim van Dam

Woonbond ziet niets in de kabinetsplannen om de regelgeving omtrent huurtoeslag te veranderen. Eerder raadde het Nibud het kabinet al af om de geplande wijzigingen door te zetten. Daarmee zou namelijk twee derde van huishoudens er gemiddeld drie tientjes per maand op achteruitgaan. Ook de vereniging voor woningcorporaties Aedes is kritisch.

Projectleider Energietransitie

Yacht
Projectleider Energietransitie

Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

JS Consultancy
Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

Normhuur

Zo wil de Woonbond onder meer dat de plannen met de zogeheten normhuur van tafel gaan, het deel van de huur dat huurtoeslagontvangers zelf betalen. Het kabinet wil de normhuur gaan gebruiken voor het berekenen van de huurtoeslag. Nu wordt nog gekeken naar de huur die de huurder echt betaalt, die vaak hoger is dan de normhuur.

Minder toeslag

Door de nieuwe regels zullen mensen die veel huur betalen veel minder toeslag ontvangen, stellen de onderzoekers van het Nibud. Een alleenstaande in de bijstand met een kale huur van 750 euro ontvangt bijvoorbeeld nu gemiddeld 375 euro huurtoeslag, maar dat wordt 282 euro in het nieuwe systeem. De groep die onvermijdbare uitgaven niet meer kan betalen, zal volgens het Nibud groeien van 38 naar 56 procent als de kabinetsplannen worden uitgevoerd. Daaronder vallen bijvoorbeeld zorgkosten.

Moeilijker

Volgens Aedes wordt betaalbaar wonen alleen maar moeilijker gemaakt, vooral voor lage inkomens. De vereniging denkt dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de regeling praktisch te verbeteren, maar over het algemeen is de huurtoeslag een goed werkende en effectieve maatregel.

Vrije sector

De Woonbond ziet slechts twee positieve punten in de plannen van het kabinet. Zo gaat de leeftijd waarop jongeren recht hebben op huurtoeslag omlaag van 23 naar 21 jaar. Ook krijgen huurders met een laag inkomen in de vrije sector recht op huurtoeslag.

Bestaanszekerheid

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij de plannen. De VNG uitte al eerder zorgen over de huurtoeslag en bestaanszekerheid van mensen. Vooral door de stijgende kosten voor levensonderhoud, in combinatie met de aanpassing van de huurtoeslagen, komt de bestaanszekerheid nog verder onder druk te staan, meldde de vereniging toen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T E
Je zou kunnen afvragen of een flexibelere inkomensaangepaste huur met een mininum en maximum huur beter zou werken.

Een aantal jaar geleden is de huurmarkt "geliberaliseerd". Je ziet aan de ene kant een minachting van het begrip wooncorporaties en aan de andere kant prijzen door het plafond bij particuliere huur. De investeerder vaart er wel bij, de doorsnee burger een stuk minder.

Er is veel gericht op koophuizen, terwijl veel mensen dat niet kunnen of willen, omdat de bank geen hypotheek wil strekken.

Dus, stel je neemt een woning, vlak na je studie bijvoorbeeld. Je betaalt de basishuur. Voor elke euro die je meer verdient gaat de huur omhoog en de toeslag omlaag. Op die manier kun je veel betee schalen, dan het huidige toeslagen stelsel. Verlies je baan of arbeidsongeschikt, dan gaat je huur weer omlaag, en de toeslag omhoog. Je zou het toeslagen systeem zelfs af kunnen schaffen mogelijk, omdat de huur flexibel is. Al zou je kunnen opperen om de basishuur rendabel te maken voor onderhoud en investeringen, en dus aan te vullen met een subsidie onder de noemer toeslag.

Maar goed, het is een puinzooi nu op de woningmarkt en zie dat maar eens te herstellen. Iedereen moest een eigen auto en huis van vorige kabinetten. Zie hier het resultaat.

Nu, na eerst de huurmarkt te liberaliseren, en huurprijzen die de pan uit stijgen, vopr die woning huirtpeslag geven, tja, het help die huurders hopelijk, maar de vastgoes sector een Massarati rijden woningbouwvereniging bestuurder rukt een poot uit van de overheid en de burger.

Wat dat aangaat waren die oude woningcorporaties een stuk beter voor de financien en de burger

Maar ja, om dat te snappen moet je misschien vaker met de bus in plaats van een Maserati willen rijden
Hielco Wiersma
De woningbouwcorporaties zijn via verhuurdersheffingen door de Kabinetten Rutte uitgemolken. Inmiddels hebben we volop te maken met de naweeën. Het is geen sinecure om nu weer een omslag te maken. Belangrijk is in ieder geval dat (ook) de corporaties weer voldoende handen en voeten krijgen om sociale woningbouw te realiseren. Samen met het oplossen van de stikstofcrisis is de tijd gekomen om deze instellingen weer volop klaar te stomen voor hun bouwactiviteiten in de komende jaren.
Advertentie