Advertentie
sociaal / Nieuws

Miljoenen naar centrumgemeenten voor werkcentra

Alle 35 arbeidsmarktregio’s moeten Werkcentra krijgen waarin UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijs samenwerken.

30 april 2024
ANP UWV Zaandam
ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

De 35 centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s krijgen de komende jaren 86 miljoen euro om Werkcentra op te richten. Dat maakt het demissionair kabinet bekend. Een Werkcentrum is een loket waar werkzoekenden en bedrijven met verschillende hulpvragen terecht kunnen. De plannen zijn onderdeel van een bredere hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur.

Teamcoach S15/S16

JS Consultancy
Teamcoach S15/S16

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Te veel loketten

Op dit moment zijn er 8 regio’s met een Werkcentrum, waarin overheidsinstanties, UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties samenwerken. Op andere plekken in Nederland zijn er vaak nog verschillende loketten, zoals regionale mobiliteitsteams, Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten. Daardoor sluit de dienstverlening volgens het kabinet niet goed op elkaar aan en weten mensen niet altijd waar ze terechtkunnen.

Arbeidsmarktregio's

De oplossing daarvoor ziet het kabinet in het organiseren van 35 Werkcentra, in elke arbeidsmarktregio één. Arbeidsmarktregio’s zijn de bestaande samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en UWV wat betreft de regionale arbeidsmarkt. Vaak is de samenwerking georganiseerd in een Werkgeversservicepunt. Dat is, zoals de naam verraadt, vooral gericht op werkgevers met vragen over de arbeidsmarkt of het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vraag- en aanbod afstemmen

Werkcentra hebben een bredere maatschappelijke impact, en moeten ook echt een loket zijn voor werkzoekenden. Alle dienstverlening komt onder één dak, waarmee vraag- en aanbod beter op elkaar wordt afgestemd, aldus demissionair ministers Schouten en Van Gennip. Andere namen voor arbeidsmarktsamenwerking verdwijnen op termijn. Het Werkcentrum dient als de toegangspoort voor dienstverlening van een publiek-private netwerksamenwerking.

Regionale vrijheid

Regio’s krijgen wel enige vrijheid in het organiseren van de Werkcentra. Dit omdat elke regionale arbeidsmarkt uniek is. ‘Zo kan de ene regio kiezen voor één fysieke locatie, terwijl de andere regio in meerdere gemeenten een Werkcentrum inricht. De ene regio kan inzetten op de verbinding met de Economic Board, terwijl dat in de andere regio al tot ontwikkeling is gekomen’, aldus de ministers in een brief aan de Kamer. Wel komt er, om de nodige eenheid te bewaken, een modelconvenant voor de governance, een landelijke meerjarenagenda en een merk- en communicatiestrategie voor de Werkcentra.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit zal niet werken omdat dit uitgaat van structuren en niet van motivatie van de mensen die het moeten doen. Triest. De zoveelste structuurwijziging. Slap verhaal.
Hielco Wiersma
Regionale werkcentra prima als werknemers en werkgevers daarin maar worden meegenomen en de verdeling wordt afgestemd op reeds aanwezige economische regio's. Dat hoeven niet persé regio-gemeenten te zijn. Daarnaast is/blijft landelijke uitwisseling van vraag en aanbod altijd noodzakelijk!
Advertentie